REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zmedeno in neenako: ob prihodu v Slovenijo zgolj iz držav na jugu Afrike karantena in trije trije PCR-testi

Zmedeno in neenako: ob prihodu v Slovenijo zgolj iz držav na jugu Afrike karantena in trije trije PCR-testiTeatralni nastop vlade, Slovenija pa je bila tudi ob izbruhu pandemije rekorderka po okuženih. Vir: Twitter

Slovenska vlada očitno meni, da je različica virusa omikron iz Južne Afrike, kjer so jo zaradi zelo naprednih metod prej odkrili, bolj nalezljiva ali nevarna kot virus iz na primer Avstrije ali Nemčije.

Potniki, ki so bili v zadnjih 14 dneh v Južni Afriki, Lesotu, Bocvani, Zimbabveju, Mozambiku, Namibiji ali Esvatiniju, morajo od danes ob prihodu v Slovenijo, kjer morajo v desetdnevno karanteno, opraviti tudi tri PCR-teste.

Zaradi širjenja nove koronavirusne različice omikron je Janševa vlada v sredo na dopisni seji spremenila pravila za vstopanje v državo, odlok, ki je bil v sredo zvečer objavljen v uradnem listu, pa je začel veljati danes.

Ob vstopu v Slovenijo je tako za osebe, ki imajo prebivališče ali so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v omenjenih sedmih državah, še naprej obvezna desetdnevna karantena, po novem pa morajo ti potniki opraviti tri PCR-teste.

Prvega morajo opraviti takoj po vstopu v Slovenijo, nato pa še peti in deseti dan po napotitvi v karanteno na domu. Obvezne karantene ne morejo predčasno prekiniti.

Osebe, ki so iz teh držav vstopile v Slovenijo v obdobju 14 dni pred uveljavitvijo tega odloka, morajo o tem obvestiti interventno številko 113 in se odpraviti v karanteno na domu za deset dni od datuma vstopa v Slovenijo.

PCR-test morajo opraviti takoj po klicu in na zadnji dan karantene na domu.

Še vedno velja, da se tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo iz teh držav, vstop ne dovoli.

Kot so v sredo sporočili po seji vlade, ta svetuje, da osebe, ki prihajajo iz držav, ki niso na seznamu, a je bil tam potrjen omikron, ob vstopu v Slovenijo opravijo hitri test.

Toda katere so te države?

Toda katere so te države?

To ni povsem jasno, znano pa je, da naj bi doslej omikron različico virusa odkrili v kar 24-tih državah sveta.

To so naslednje države:

Avstralija: 7 primerov

Avstrija: 1 primer

Belgija: 1 primer

Bocvana: 19 primerov

Brazilija: 2 primera

Kanada: 6 primerov

Češka republika: 1 primer

Danska: 4 primeri

Francija: 1 primer (na otoku Reunion)

Nemčija: 9 primerov

Hongkong: 4 primeri

Izrael: 4 primeri

Italija: 9 primerov

Japonska: 2 primera

Nizozemska: 16 primerov

Nigerija: 3 primeri

Norveška: 2 primera

Portugalska: 13 primerov

Savdska Arabija: 1 primer

Južna Afrika: 77 primerov

Južna Koreja: 5 primerov

Španija: 2 primera

Švedska: 3 primeri

Združeno kraljestvo: 22 primerov

Združene države: 1 primer

Očitno pa je, da imamo znova opravka s političnimi ukrepi ob zdravstvenem problemu. Kar 13 držav na seznamu je evropskih, v nekaterih je število odkritih primerov veliko, vendar za te države veljajo blažji ukrepi...

Slovenska vlada očitno meni, da je različica virusa omikron iz Južne Afrike, kjer so jo zaradi zelo naprednih metod sekvencioniranja genov zgolj prej odkrili, bolj nalezljiva ali nevarna, kot tista iz na primer Avstrije, Nemčije, Portugalske, Danske ali Združenega kraljestva, od koder v Slovenijo seveda vstopa veliko več potnikov…

Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je v nedeljo sicer pozval k takojšnji odpravi omejitev potovanj iz Južne Afrike in njenih sosed, ki so jih zaradi nove različice koronavirusa uvedle številne države po svetu, češ da gre za diskriminacijo regije.

»Pozivamo vse tiste države, ki so uvedle prepoved potovanj za našo državo in naše sestrske države, naj nemudoma spremenijo svoje odločitve,« je Ramaphosa dejal v svojem prvem televizijskem nagovoru narodu po potrditvi nove različice novega koronavirusa, ki so jo prejšnji teden odkrili prav v Južni Afriki.

V državi so prepričani, da ne bi smeli biti kaznovani zaradi njihove napredne tehnologije sekvencioniranja, ki omogoča hitrejše odkrivanje novih različic in da bi »odlično znanost morali hvaliti, ne pa kaznovati.«

Do omejitev potovanj je bila kritična tudi direktorica regionalne Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Afriko Matshidiso Moeti. Glede na to, da so različico omikron odkrili že v več regijah sveta, so prepovedi potovanj z območja Afrike napad na globalno solidarnost, je prepričana.

Skratka - Slovenija zelo redke potnike iz Afrike zaradi omikrona strogo izolira in kontrolira, bolj pogoste iz evropskih držav, kjer je prav tako prisotna različica omikron, pa obravnava v rokavicah.

Le kaj bi lahko šlo narobe?

 

Delite članek