REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Učinek zaprte trgovine: Migracije v Evropo in tudi Slovenijo se bodo zaradi teh razlogov leta 2024 močno povečale

Učinek zaprte trgovine: Migracije v Evropo in tudi Slovenijo se bodo zaradi teh razlogov leta 2024 močno povečaleBegunci na slovenski meji leta 2015. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Migracije v Evropo se bodo letos povečale nad že tako rekordne ravni, je opozoril avstrijski »think-tank.«

Ker so opozicijske stranke po vsej Evropi zagrozile z zatiranjem priseljevanja, analitiki napovedujejo povečanje prihodov na staro celino, saj poskušajo begunci in migranti vstopiti, še preden se »vrata zaprejo.«

Guardian o migracijah
Britanski Guardian o migracijah. Vir: Posnetek zaslona
Vojne in spopadi bodo letos povzročili »rekordne stopnje premestitev« po vsem svetu.

Več kot milijon ljudi je lani v EU zaprosilo za azil, je v sredo v sporočilu za javnost navedel Mednarodni center za razvoj migracijske politike (ICMPD), ki se sklicuje na predhodne podatke Evropske unije.

Ta številka je zasenčila prejšnji rekord iz leta 2016, in ko se seštejejo vsi, ki so zakonito vstopili, je lani v EU migriralo skupno 3,5 milijona ljudi.

Pred popolnim poročilom o tem vprašanju, ki naj bi bilo objavljeno naslednji teden, je ICMPD napovedal, da bodo vojne in spopadi letos povzročili »rekordne stopnje premestitev« po vsem svetu.

Hkrati bo več ekonomskih migrantov potovalo v Evropo in iskalo zaposlitev, preden bodo evropske države morebiti uvedle omejitve po letošnjih volitvah.

»Jaz temu pravim učinek zaprte trgovine. Ljudje bodo slišali vse te ukrepe o migracijah, napovedane v volilnih kampanjah, in mislili si bodo, da morajo biti tukaj, preden začnejo veljati,« je za The Guardian povedal Michael Spindelegger, generalni direktor ICMPD.

Parlamentarne volitve bodo letos v Avstriji, Belgiji, na Hrvaškem, v Litvi, na Portugalskem in v Romuniji, v Nemčiji in na Irskem pa bodo regionalne volitve.

Junija bodo potekale volitve v Evropski parlament, na katerih bo na voljo vseh 720 sedežev v zakonodajnem telesu EU.

Z desničarsko stranko Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je v zadnjih treh letih podvojila svojo podporo in postala druga največja politična frakcija v državi, in s protiislamskim populistom Geertom Wildersom v pogovorih za vodenje nizozemske vlade, je glavni evropski diplomat Josep Borrell prejšnji mesec posvaril, da bi nezadovoljstvo ljudstva zaradi priseljevanja lahko povzročilo desničarski val na junijskih volitvah v EU.

Jaz temu pravim učinek zaprte trgovine. Ljudje bodo slišali vse te ukrepe o migracijah, napovedane v volilnih kampanjah, in mislili si bodo, da morajo biti tukaj, preden začnejo veljati.

Skoraj tretjina volivcev EU meni, da je priseljevanje najbolj kritično vprašanje, s katerim se sooča blok, je pokazala decembrska raziskava Eurobarometra.

Spindelegger je izpostavil tudi potencialno vrnitev nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Belo hišo kot gonilo migracij v Evropo.

Če bi Trump prevzel položaj in izpolnil svojo obljubo, da bo »zaprl« mejo države z Mehiko, bi Venezuelci in Kolumbijci lahko uporabljali brezvizumske poti v Španijo kot sredstvo za vstop v EU, je ocenil strokovnjak.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek