REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Srbski predsednik: »Vinarji iz Kopra so mi pokazali, da so bolj ljubeznivi in pametnejši od mene. Živeli, dragi prijatelji!«

Srbski predsednik: »Vinarji iz Kopra so mi pokazali, da so bolj ljubeznivi in pametnejši od mene. Živeli, dragi prijatelji!«Vučić z vini Vinakoper. Vir: Twitter

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je po omalovaževanju istrske malvazije opravičil koprskim vinarjem, ki so mu v Beograd poslali dve svoji vini.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je opravičil tudi vsem istrskim vinarjem, potem ko je za komercialno televizijo sarajevske BiH Face izjavil, da je istrska malvazija brozga oziroma »slabo vino, ki ni nič vredno«, ter da so srbska vina veliko bolj kakovostna.

Vučić je nato v nedeljo zatrdil, da te svoje besede iskreno obžaluje.

Aleksandar Vučić in objava na Instagramu
Aleksandar Vučić in objava na Instagramu. Vir: Instagram
Verjamem pa tudi, da sem se iz svojih napak vendarle nekaj naučil. Ko popijem to vino, vam bom sporočil svoje vtise.

»Vinarji iz Kopra, Slovenije so mi poslali svoja vina, razume se da tudi malvazijo. Pokazali so mi, da so bolj ljubeznivi in pametnejši od mene, verjamem pa tudi, da sem se iz svojih napak vendarle nekaj naučil. Ko popijem to vino, vam bom sporočil svoje vtise. Živeli, dragi prijatelji!«, je srbski predsednik Aleksandar Vučić napisal na strankarskem Instagram profilu »Prihodnost Srbije.«

Kot je razvidno iz posnetka, so mu iz podjetja Vinakoper poslali dve svoji vini iz prestižne serije Capo'd Istria in sicer slovenski Refošk in Malvazijo.

Aleksandar Vučić je sicer znan po tem, da včasih izreče tudi kaj takšnega, zaradi česar mu je nato žal, toda prav tako je res, da se zna opravičiti in da (včasih) odkrito priznava svoje napake.

V tem je morda tudi del odgovora na vprašanje, zakaj je v Srbiji že skoraj desetletje na najpomembnejših funkcijah v državi.

Vučić je sicer podvomil v kakovost enega najbolj znanih istrskih vin v sicer izrazito politično obarvanem intervjuju, v katerem je znani novinar in televizijski voditelj Senad Hadžifejzović srbskega predsednika med drugim vprašal, ali je med vojno v Bosni in Hercegovini streljal s srbskih vojaških položajev na Sarajevo.

Aleksandar Vučić med degustacijo vina  Vir:Twitter
Aleksandar Vučić med degustacijo vina. Vir: Twitter

Vprašanje je posebej razburilo Vučića, ki je zanikal, da bi streljal na Sarajevo.

Na televiziji so ob tem vprašanju predvajali dokumentarne posnetke, na katerih je videti, da je bil Vučić v okolici Sarajeva skupaj s svojim takratnim strankarskim vodjo Vojislavom Šešljem, ki je bil kasneje v Haagu obsojen vojnih zločinov.

»Nisem streljal, čeprav sem bil na Palah. Opravljal sem svoje delo. Vse te neumnosti sem že slišal. Nanje ne bom odgovoril, ker zlonamernih ljudi pač nikoli ne uspeš prepričati,« je dejal.

Dodal je tudi, da se je od takrat, ko je bil Šešljev sodelavec, spremenil.

'Vino (malvazija) je ogabno, nihče ga ne more piti,' je izjavil in dodal, da ga nekateri pijejo morda samo zato, ker jih to pač spominja, kako so ga na morju nekoč pili s svojim dekletom ali kaj podobnega.  

Malvazija se je znašla v Vučićevi izjavi kot poskus, da podkrepi svoje trditve o tem, da Srbi ne cenijo dovolj tistega, kar imajo, ampak na primer pijejo tudi slabša tuja vina, kot je istrska malvazija, predvsem zaradi nekih svojih nekdanjih spominov iz nekdanje države.

»Vino (malvazija) je ogabno, nihče ga ne more piti,« je izjavil in dodal, da ga nekateri pijejo morda samo zato, ker jih to pač spominja, kako so ga na morju pred desetletji pili s svojim dekletom ali kaj podobnega.

Že v nedeljo se je nato opravičil za to svojo izjavo, češ da sam res ni ljubitelj malvazije, a da to ne pomeni, da je vino slabo.

Istrske vinarje je prosil, naj mu oprostijo.

Vina Vinakoper  Vir:Twitter
Vina Vinakoper. Vir: Twitter

In za kakšno vino gre?

Vinakoper o tem vinu, ki stane 19,99 evra navaja naslednje podatke:

Trgatev: Izključno ročna trgatev, konec septembra.

Predelava: Odlično dozorelo in zdravo grozdje po pecljanju nekaj časa hladno maceriramo ter ga po prešanju in bistrenju fermentiramo v barikovih sodčkih. Tam vino zori do 12 mesecev, nato zorenje poteka v velikem hrastovem sodu do stekleničenja.

Potencial zorenja: 10 let.

Barva: Intenzivna slamnato rumena barva z zlatimi odtenki.

Očitno je, da je na koncu predsednik Srbije istrski malvaziji res naredil – predvsem veliko in 'zastonj' reklamo.

Vonj: Poudarjena aroma zrelega sadja z notami akacijevih cvetov, medu in s pridihom vanilje.

Okus: Izredno poln, bogat okus, ki se s prijetnimi kislinami zlije v lepo harmonijo. Izredna mineralnost in dolg pookus potrjujeta plemenitost tega vina.

Priporočilo k hrani: Zobatec v pečici s krompirjem, hobotnica pod peko, testenine z morskimi sadeži.

Priložnosti: Kosilo s prijatelji, druženje, darilo, romantična večerja, praznovanje.

Temperatura serviranja: 10–12 °C

Kakorkoli, očitno je, da je na koncu predsednik Srbije istrski malvaziji res naredil – predvsem veliko in »zastonj« reklamo.

Delite članek