REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenska vojska na prošnjo policije za varovanje južne meje odredila 35 pripadnikov

Slovenska vojska na prošnjo policije za varovanje južne meje odredila 35 pripadnikovSlovenska vojska | Vir: Pixsell

Slovenska vojska (SV) je za sodelovanje pri varovanju južne meje dodatno odredila 35 pripadnikov. To je storila na zaprosilo policije.

Slovenska vojska je na zaprosilo policije že poslala okrepitev na južno mejo, ima pa tudi pripravljene enote, da lahko vsak trenutek okrepi prisotnost, je ob robu slovesnosti v Topolšici dejal obrambni minister Karel Erjavec.

Policija in vojska sta se tako odzvali na povečan obseg nezakonitih prehodov meje, na kar opozarjajo prebivalci ob meji, dodatno pa jih je vznemirila ugrabitev 79-letnega Belokranjca v sredo, katere so osumljeni štirje tujci, ki so nezakonito vstopili v državo.

Tri so italijanski varnostni organi prijeli in predali slovenski policiji, za vse pa je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Do dodatnega vpoklica prihaja ob vloženi interpelaciji zoper ministra za obrambo in zboru ljudi v Črnomlju, kjer so po zadnem incidentu z ugrabitvijo slovenskega državljana s strani migrantov prebivalci zahtevali boljše varovanje meje in zavračanje vseh migrantov, ki prihajajo iz varnih držav.

Policija in vojska sta se tako odzvali na povečan obseg nezakonitih prehodov meje.

Trenutno je v dnevni izmeni 66 pripadnikov SV-ja, od tega jih je 31 na različnih lokacijah v redni izmeni, 35 pa jih je vojska dodatno angažirala v soboto na območju Policijske postaje Ilirska Bistrica, so pojasnili v SV-ju.

O dogajanju je Erjavec na slovesnosti ob obletnici konca druge svetovne vojne v Topolšici še povedal, da sta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem ves čas v neposrednem stiku in dnevno usklajujeta potrebe, operativno pa to izvajata generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in načelnica Generalštaba SV-ja Alenka Ermenc.

"Lahko pa povem, da imamo pripravljene enote, da lahko v vsakem trenutku tudi okrepimo prisotnost Slovenske vojske na južni meji, seveda skupaj v mešanih skupinah s policijo, zato ker Slovenska vojska nima pristojnosti, lahko pa pomaga policiji," je dejal Erjavec in dodal, da so glede na dogodke v preteklem tednu že poslali nekaj okrepitev, in sicer na zaprosilo slovenske policije.

Kerl Erjavec

Da so v zadnjih dneh okrepili dejavnosti policije in število enot SV-ja v občinah, kjer so nezakoniti prehodi meje pogostejši, je v petek dejal tudi minister Poklukar. Ob tem je ocenil, da trenutno ni potrebe po protestih in nezadovoljstvu, saj policija obvladuje situacijo, prepričan je, da je Slovenija varna država in da sistem nacionalne varnosti deluje.

Minister Erjavec se je v Topolšici odzval tudi na interpelacijo, ki jo je proti njemu vložila poslanska skupina SDS. Dejal je, da je neutemeljena in prazna ter da gre za politično dejanje.

"Je pa pomembna zlasti s tega vidika, ker se je pokazalo, da stranka, ki je vložila interpelacijo, želi spolitizirati Slovensko vojsko. Zame je nerazumljivo, da zato, ker je bil brigadir Slovenske vojske razrešen po postopku, ki smo ga imeli že neštetokrat, odkar obstaja Slovenska vojska, da se ena stranka postavi kot odvetnik in govori o tem, da je ta razrešitev nezakonita in da je bila zlorabljena obveščevalno varnostna služba. Ta je opravljala naloge v skladu z zakonom, to je že povedala stroka," je dejal minister.

Erjavec ja interpelacijo dejal, da je neutemeljena in prazna ter da gre za politično dejanje.

Erjavec meni, da gre predvsem zato, "ker so ugotovili, da smo z nekaterimi potezami, tudi s tem, ko smo imenovali novo načelnico generalštaba, prvo žensko na svetu, ki vodi eno od vojska, gotovo povzročili neki nemir zlasti v smislu, da stranka SDS očitno ne bo več imela tistega vpliva v Slovenski vojski, ki ga je imela doslej".

Poslanska skupina SDS-a Erjavcu med drugim očita zlorabo vojaške obveščevalne službe, nezakonito razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca ter laži in zavajanje. Vendar je iz odgovorov Erjavca razvidno, da ni presegel svojh pooblastil, predsednik vlade pa je njegove odgovore že ocenil kot zadovoljive.

Delite članek