REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Se Evropa končno prebuja? Politico piše, da namesto evropskih podjetij, Pentagon služi na orožju

Se Evropa končno prebuja? Politico piše, da namesto evropskih podjetij, Pentagon služi na orožjuPredstavnik Saaba na sejmu orožja v Londonu kaže orožje, s katerim podjetje razpolaga. Vir: Posnetek zaslona, X

V Bruslju preučujejo, kako bi lahko evropske vlade prodajale orožje tako preprosto kot to počnejo Američani.

Zaradi konflikta v Ukrajini so evropske vlade povečale izdatke za vojaško industrijo, vendar so pomembni posli pri prodaji orožja šli ameriškim vojaškim proizvajalcem namesto evropskim podjetjem.

Da bi ponovno prevzela pobudo, Evropska komisija odpira možnost kopiranja ameriške sheme mednarodne prodaje orožja, sistema, v katerem Pentagon zagotavlja prodajo orožja s kombinacijo ameriške industrijske moči in političnih prednosti Washingtona.

Evropa nima takšne prednosti, zaradi česar so podjetja Airbus, Leonardo in Thales v slabšem položaju. Zato Evropska komisija pod taktirko Ursule von der Leyen zdaj tuhta, kako to spremeniti, je razvidno iz osemstranskega dokumenta, v katerega je imel dostop bruseljski portal Politico.

»Ali naj Evropska unija razmisli o enakovredni ameriški shemi, ki temelji na medvladnih shemah, da bi si zagotovila podporo nabave iz evropske obrambne tehnološke in industrijske baze iz držav članic EU ter podporo partnerjem, vključno z Ukrajino,« piše v dokumentu ob vprašanju: »Če da, kakšen mehanizem bi moral delovati?«

V začetku leta 2024 naj bi komisar za notranji trg in industrijo Thierry Breton razkril evropsko obrambno industrijsko strategijo, ki bo pomagala podpreti obrambno tehnološko in industrijsko bazo Stare celine.

Posvetovalni dokument je eden od petih, ki so bili poslani nacionalnim delegacijam, da bi pridobili njihove poglede na to, kakšna naj bi bila strategija.

Ameriška shema omogoča vladam, da kupujejo orožje neposredno od Washingtona, ne da bi morale poslovati neposredno z obrambnimi podjetji, kar lahko pospeši pošiljke opreme z uporabo zalog ameriškega obrambnega ministrstva.

Po dokumentih Evropske komisije je bilo prek omenjene sheme opravljenih 95 odstotkov evropskih nakupov iz ZDA od začetka konflikta v Ukrajini v vrednosti več kot 60 milijard dolarjev.

Načrt EU je še v preliminarni fazi in njegov izid bo odvisen od povratnih informacij držav članic Unije.

Bruselj je namreč zaradi mešanice pristojnosti sedeža EU in držav članic v precej težjem položaju kot ZDA.

Dokument pa kaže, da se v Bruslju zavedajo konkurenčne prednosti, ki jo ameriški sistem daje ameriškim obrambnim podjetjem.

»Velik delež ameriškega orožja v Evropi je stalno vprašanje, ki ga je Evropska komisija opredelila kot svojo glavno prednostno nalogo. Borim se za to, da bi evropske države kupovale evropsko orožje,« je za Figaro povedal Breton.

Oktobra je ameriška vlada napovedala, da namerava evropskim državam prodati za več kot 1,5 milijarde dolarjev izstrelkov.

V začetku tega meseca je ameriško ministrstvo za obrambo odobrilo prodajo glavnih bojnih tankov M1A2 Abrams Romuniji v vrednosti 2,5 milijarde dolarjev.

V torek sta izvršna direktorja Airbusa in Saaba, dveh največjih evropskih obrambnih podjetij, pozvala evropske vlade, naj zmanjšajo svojo odvisnost od ameriškega orožja.

Kot piše Politico, ima EU izkušnje s poskusi uporabe tržne moči, kot je to storila pri kombiniranem nakupu plina ali nakupu cepiv proti covidu, ni pa tega doslej storila na področju obrambe, ki je v skladu z ustanovnimi dokumenti EU - še vedno v pristojnosti posameznih članic.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek