REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Represija: kolesarji proti vladi protestirali v avtomobilih, policija pa jih kaznovala zaradi - »oviranja prometa«

Represija: kolesarji proti vladi protestirali v avtomobilih, policija pa jih kaznovala zaradi - »oviranja prometa«Policijo sedaj moti že protestna vožnja okoli parlamenta. Vir: Twitter
Vožnja okoli Državnega zbora je sicer dovoljena, območje pa ne sodi v takšno, kjer bi bilo hupanje prepovedano.

Protestniki, ki se praviloma vsak petek že od začetka delovanje sedanje vlade zbirajo predvsem v središču Ljubljane so se na proteste odpravili tudi 27. novembra – toda zaradi epidemiološke situacije tokrat v avtomobilih.

Policisti so jih čakali na preži ob Državnem zboru v okrepljeni sestavi in nekatere protestnike brez jasnih razlogov tudi popisali.

Policisti obravnavajo mirnega voznika
Policisti »obravnavajo protestnika« - voznika avta. Vir: Twitter

Iz policije so sporočili, da naj bi večinoma ukrepali po zakonu o pravilih cestnega prometa »glede uporabe zvočnih in svetlobnih opozorilnih znakov ter oviranja prometa«, čeprav se zdi takšno ukrepanje precej arbitrarno in brez podlage.

Vožnja okoli Državnega zbora je namreč dovoljena, območje pa ne sodi v takšno, kjer bi bilo hupanje prepovedano.

Da so policisti protestno hupanje tokrat razumeli kot kršitve so zato številni udeleženci – šlo je za desetine avtomobilov – razumeli kot represivno ukrepanje Janševe oblasti.

Pri varovanju neprijavljenega shoda so policisti sicer ugotavljali identiteto 86 oseb.

Pri tem so menda ugotovili eno samo kršitev po črki Zakona o javnih zbiranjih, sedemnajst kršitev Zakona o pravilih cestnega prometa, dve kršitvi Zakona o varstvu javnega reda in miru, eno kršitev Zakona o osebni izkaznici, ter 26 kršitev Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji.

Svoje mnenje o tem pa so sporočili tudi protestniki v javnem sporočilu medijem.

»Na današnjem protestu zoper vlado Janeza Janše se je ponovno pokazalo, da ukrepi proti protestnikom nimajo nikakršne zveze z epidemiološko situacijo, temveč so zgolj politična represija, katere cilj je utišati in zastrašiti prebivalstvo.

Več sto protestnikov se je zbralo v centru mesta v svojih avtomobilih, da bi na zdravstveno odgovoren in nenasilen način izrazilo svoje nasprotovanje nesposobnosti, neodgovornosti in koruptivnosti strahovlade.

Policija je večim protestnikom, ki so se vozili sami v svojih avtomobilih, napovedala, da bodo dobili kazni za nedovoljeno zbiranje.

Na vprašanje, za kakšno zbiranje naj bi šlo in kako lahko vožnja z avtomobilom po ulici vpliva na širjenje virusa Covid-19, policija ni imela nikakršnih odgovorov.

Povsem očitno je policija dobila povelje z vrha, da je treba protestnike na vsak način kaznovati, ne glede na to, da s svojimi dejanji niso nikakor ogrožali zdravstvene situacije. Če bodo absurdne in nesmiselne kazni dejansko prispele, so bomo protestniki uprli tudi z vsemi pravnimi sredstvi!

Z današnjim večerom je postalo povsem očitno, da ne živimo več v demokraciji, temveč v diktaturi Janše in Hojsa!

Policija je brez razumljivega razloga zaprla večino ulic v mestnem središču, da bi preprečila protestnikom vožnjo v bližini poslopja Vlade ali Državnega zbora.

Povsem očitno je policija dobila povelje z vrha, da je treba protestnike na vsak način kaznovati, ne glede na to, da s svojimi dejanji niso nikakor ogrožali zdravstvene situacije. Poleg tega so protestniki-vozniki prejeli tudi več za lase privlečenih kazni.

Poleg tega so protestniki-vozniki prejeli tudi več za lase privlečenih kazni: oviranje prometa, hupanje in neprimerno uporabo smernikov, ki pa nikakor niso tako zaskrbljujoče kot pa dejstvo, da se je vlada pripravljena posluževati tudi najbolj absurdnih sredstev za preprečevanje svobode govora in izražanja v javnem prostoru (s sprejemom PKP6 pa tudi na spletu in socialnih omrežjih).

Vlada je obupana in prestrašena, ker sluti svoj neizogibni konec.

V svoji nesposobnosti, da bi se konstruktivno spoprijela z epidemijo in prenehala z svojimi koruptivnimi mahinacijami, se opira na edina sredstva, ki jih obvlada: napadanje, zastraševanje, iskanje krivcev in širjenje sovraštva.

NE BO JI USPELO!

Samo vprašanje časa je, da bo ta vlada padla in da se bodo vsi njeni glavni akterji preselili na smetišče zgodovine. DO TAKRAT PA SE UPOR NADALJUJE IN SE BO NADALJEVAL TUDI Z NADALJNJIMI PROTESTI NASLEDNJI PETEK!,« so zapisali protestniki v svojem sporočilu.

Delite članek