REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Primorski upor: Janša in člani SDS protestni odgovor na svoje žalitve dobili v antifašističnih Marezigah

Primorski upor: Janša in člani SDS protestni odgovor na svoje žalitve dobili v antifašističnih MarezigahMarezige. Vir: Twitter

Stranka SDS, ki je znana po svoji podpori častilcev fašizma in nacizma, nasprotovanju »rdeči zvezdi« in napadih na izročilo NOB se je odločila za organizacijo regijske koordinacije SDS v Marezigah na Primorskem.

To pa je bilo povod za proteste, ki v Marezigah potekajo že ves dan.

V Marezigah se je na protestu zbralo od 250 do 300 ljudi in od 50 do 100 policistov.

Marezige sicer veljajo za zibelko antifašističnega upora.

15. maja 1921 je namreč tam prišlo do »marežganskega upora« in prvih smrtnih žrtev antifašistov.

Letos je tudi Mestna občina Koper, ki na ta dan praznuje praznik, obeležila 100. obletnico.

Provokacija Janeza Janše in SDS-a je očitna in nizkotna.

»Marezige so pojem primorskega boja proti fašizmu, kjer so se goloroki domačini pred 100 leti postavili po robu oboroženim fašistom. Pregnali so fašistične provokatorje, marežganski upor pa je prišel v zgodovino kot prvi upor proti fašizmu ne samo na slovenskih tleh, temveč tudi v svetovnem merilu. Provokacija Janeza Janše in SDS-a je očitna in nizkotna. S svojo prisotnostjo se SDS kot podpornik in sodelavec neonacistov posmehuje vsem žrtvam fašizma v Marezigah, na Primorskem in širše. Posmehuje se tudi več kot 100.000 Primorcem, ki so v 23 letih fašističnega terorja morali zapustiti svoje domove,« so zapisali v Protestni ljudski skupščini.

Protestniki nosijo stare partizanske in zastave SRS, napisi pa kažejo, da nasprotujejo Janši in janšizmu, zahtevajo odstop vlade in zatrjujejo, da bo Primorska zmeraj antifašistična.

Vodstvo stranke SDS je sicer prišlo v Marezige, tam je bil tudi predsednik vlade Janez Janša, po okoli dveh urah pa naj bi odšel na podobno srečanje na severno Primorsko.

V stranki pravijo, da je izbor kraja naključen in da ni povezan z zgodovinskimi dogodki.

Protest je sicer miren, protestniki vzklikajo in žvižgajo, Marezige pa je preletelo tudi letalo z napisom »Primorska za zmeraj« in veliko rdečo zvezdo.

»Naša stranka obstaja 30 let, a nikoli nismo nikogar motili, ko se je pripravljal na volitve… Ne pustite se ustrahovati, pojdite na volitve. To, kar se dogaja izven šotora, je slovenska preteklost, kar se dogaja v šotoru, pa slovenska prihodnost,« je dodal.

Veljaki SDS so danes dobili jasen odgovor na svoje žalitve, ta odgovor pa kaže, da jih Primorci niso ne preslišali in ne pozabili. 

Organizator regijskega srečanja stranke SDS Radin Silvano je po poročanju portala 24ur dejal, da protestniki zlorabljajo zgodovino, da so imeli srečanja tudi v preteklosti in da tedaj ni bilo protestov.

To je morda res, toda tedaj Janez Janša tudi ni bil predsednik vlade, ni vladal z dekreti, predvsem pa sam s kopico svojih podpornikov ni bil tako dejaven pri reviziji polpretekle zgodovine, neprestanem žaljenju antifašistov in podpori desničarjev, rumenosrajčnikov, identitarcev in drugih.

S tem so Janša in njegovi strankarski veljaki žalili vse tiste, ki ne pozabljajo na tradicije antifaističnega boja.

Zato so Janša in veljaki SDS danes dobili samo jasen odgovor na svoje žalitve, ta odgovor pa kaže, da jih Primorci niso ne preslišali in ne pozabili.

Delite članek