REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Objavljen je jasen dokaz, da sta se Kučan in Janša že pred 30 leti dogovorila, kako bo Janša uničeval slovensko desnico«

»Objavljen je jasen dokaz, da sta se Kučan in Janša že pred 30 leti dogovorila, kako bo Janša uničeval slovensko desnico«Janša in Kučan. Vir: Twitter

Ob napovedi ustanovitve »Koalicije ustavnega loka« in izvolitvi Tanje Fajon na mesto predsednice socialdemokratov (SD) so mnogim v vrstah vladajočih očitno popustile zavore.

Očitno je šlo za dvakratno zavajanje javnosti - enkrat s strani predsednika vlade, drugič pa s strani njegovega priljubljenega portala.

Predsednik vlade Janez Janša je predlog nove vlade takoj označil kot »Koalicijo Aneks Kolektor«, na portalu Požareport pa so objavili (v članku Aljuša Pertinača »Kul ali kak, proba lahko vsak…«) tudi »nesporen dokaz«, kako naj bi se v začetku septembra o koaliciji za skupno mizo dogovarjali nekdanji funkcionar Zares Bogdan Biščak, ekonomist Jože Damjan in nekdanji kriminalist ter lobist Drago Kos.

Janša je ob tem v svojem tvitu objavil tudi lažno naslovnico prejšnje Mladine in besedno zvezo Zbudite se, zapisano preko obrazov štirih voditeljev opozicije spremenill v Poberite se.

Toda očitno je šlo za dvakratno zavajanje javnosti - enkrat s strani predsednika vlade Janeza Janše, drugič pa s strani njegovega priljubljenega portala.

Drago Kos, Bogdan Biščak in Jože Damijan
Drago Kos, Bogdan Biščak in Jože Damijan, objavil Bojan Požar 8. septembra na Twitterju. Vir: Twitter

Izkazalo se je namreč, da je omenjeni fotografski »dokaz« po navedbi Bogdana Biščaka star najmanj dve leti.

»JJ je tvitnil, da ga je, poleg treh drugih, prejšnji teden zabavala tudi 2 leti stara fotografija, na kateri sem z J.P. Damjanom in D. Kosom. Da mu polepšam še ta teden, mu prek @vladaRS (ker me je blokiral) pošiljam eno 30 let staro. Kako ga bo zabavala šele tale!,« je tvitnil Bogdan Biščak.

Bogdan Biščak je nato objavil še nekaj podobnih »dokazov«, ki bi lahko razveselili predsednika vlade in Bojana Požarja.

Na primer tudi fotografski dokaz o tem, kako sta se Kučan in Janša že pred 30 leti dogovorila, da bo Janez Janša uničeval slovensko desnico.

Z drugimi besedami: fotografija nekaj oseb, ki se pogovarjajo za mizo ali kako drugače še nikoli ni bila »dokaz« česarkoli drugega kot samo tega, kar prikazuje – srečanja –, če ne vemo prav nič o tem, kaj so se sogovorniki res pogovarjali.

Celo če bi bila fotografija res sveža, sama po sebi ne bi dokazovala prav ničesar.

Poročanje o tem ni novinarstvo, pač pa spuščanje spinov, zavajanje ali preprosto nekredibilno »nabijanje v prazno«, ki je, kot je pravilno poantiral Bogdan Biščak, enako točno, kot dogovor Janše in Kučana o Janševem uničevanju desnice.

Delite članek