REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Nekaterim niti Švabi leta ’41 niso bili okupatorji, pač pa tuji investitorji in strateški partnerji«

»Nekaterim niti Švabi leta ’41 niso bili okupatorji, pač pa tuji investitorji in strateški partnerji« Tebe gledamo, Igor Zorčič (SMC)! Vir: Facebook

Na govorice, da se je opoziciji ponujal za mandatarja Koalicije ustavnega loka (KUL) in obljubljal celo podporo vseh osmih poslancev stranke SMC se je hitro odzval trenutni predsednik Državnega zbora Igor Zorčič in ocenil, da pustne norčije letos »prehitevajo.«

Toda v sami stranki SMC še zdaleč niso tako enotni, kot se zdi.

In bi to v javnosti rada prikazala tako Igor Zorčič kot njegov partijski šef in večni gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Ob zadnjem vladnem podtaknjencu, ukinitvi Sklada za NVO, ki ga je uvedla prav stranka SMC pred dvema letoma (v času vlade Mira Cerarja) je Zorčič naposled pokazal nekaj odločnosti in menda pritisnil na zavoro.

Janševa vlada tako tega ukrepa, ki je v skladu z interesi SDS menda ne bo podprla.

Zorčič je celo okrcal člane lastne stranke, ker so se pustili naplahtati in sprejeti spremembo, ki izničuje to, kar je SMC sama uvedla. Toda pomenljivo je že to, da je sporno spremembo predlagala šolska ministrica Simona Kustec, ki je prav tako iz vrst stranke SMC.

Na zadnjem sestanku poslanske skupine SMC, po katerem je predsednik stranke Zdravko Počivalšek izjavil, da njegovi poslanci soglasno ne podpirajo Karla Erjavca za mandatarja je bilo namreč kar precej neenotnosti.

Poslanec Branislav Rajić in vodja poslanske skupine Janja Sluga naj bi namreč vendarle želela vsaj pustiti »odprta vrata« za koalicijo KUL, slednja pa je potem, ko sta nanjo kričala tako Zdravko Počivalšek kot Igor Zorčič menda zagrozila celo z izstopom iz stranke.

Glede na to, kako čvrsto je sicer branila številne poteze Janševe vlade gre vsekakor za presenetljivo ravnanje in dokaz, da med člani SMC-ja nekaj sledi načelnosti iz začetka njihovega delovanja vendarle še obstaja …

Vse to je na družbenih omrežjih sprožilo veliko komentarjev.

Medtem pa predvsem Zorčič ostaja neomajno na Počivalškovi strani, saj naj bi bil dogovorjen s stranko SDS, da ga bo na lokalnih volitvah leta 2022 podprla za župana Brežic.

To pa bi lahko bil račun brez krčmarja, kajti župan Brežic Ivan Molan je član SDS, Zorčiča pa je v drugem krogu na zadnjih volitvah premagal le z majhno razliko.

Zanimivo je, kako ima Zorčič po opravljanju višje funkcije predsednika parlamenta še vedno interes za opravljanje vsaj županske vloge in za poravnavo starih računov na županski ravni.

Slovenski politiki imajo pri opravljanju funkcij praviloma vedno večje ambicije, Igor Zorčič pa je očitno nekaj posebnega, saj se njegove ambicije z leti – manjšajo …

Slovenski politiki imajo pri opravljanju funkcij praviloma vedno večje ambicije, Igor Zorčič pa je očitno nekaj posebnega, saj se njegove ambicije z leti – manjšajo …

Še bolj zanimivo pa je dejstvo, da o tako pomembni zadevi, kot je izstop stranke iz koalicije ne odločajo organi stranke ampak kar Počivalšek, ob ustrežljivemu Zorčiču, ki disciplinira neposlušne poslance iz skupine SMC.

O prestopu stranke v drugo koalicijo lahko odločajo le njeni organi, kot sta izvršilni odbor in svet, vendar pa ju Počivalšek ne želi sklicati, saj je menda večina članov naklonjena pridružitvi koaliciji KUL.

To veliko pove o tem, kako si »demokracijo« predstavlja stranka, ki jo po javnomnenjskih raziskavah podpira 0,1 odstotka volivcev.

Medtem pa so javni razpis za »hitre teste« dobili stari znanci iz črne kronike, z dobrimi zvezami s stranko SDS in njihovimi financarji ...

Ne glede na to pa Igor Zorčič in Zdravko Počivalšek na različne načine v zadnjem času opravičujeta sodelovanje v Janševi vladi.

Argumenti so različni, od tega, da je državi potrebna »stabilnost« in »reševanje življenj« (Počivalšek), do tega, da nasprotja v koaliciji KUL, »če opazuješ stvari od blizu« še niso presežena (Zorčič).

Medtem pa so javni razpis za »hitre teste« dobili stari znanci iz črne kronike, z dobrimi zvezami s stranko SDS in njihovimi financarji ...

Zdaj se na hitro opravljajo kar brez posebnega načrta, v središčih mest, namesto na delovnih mestih, vrtcih, v organizacijah, kjer ljudje še delajo skupaj in podobno.

Hitro jih je potrebno porabiti, da bodo mogoča še nova naročila, pri tem pa so prišli v Slovenijo vsaj s štirimesečno zamudo, saj so jih v drugih državah EU bolj koristno uporabljali že letos poleti.

Izgovor za sodelovanje se seveda zmeraj lahko najde, očitno tudi tedaj, ko zaradi sodelovanja v takšni vladi državi nastaja nenadomestljiva škoda.

Kar se izgovorov tiče, ima zato še kako prav eden od uporabnikov družbenih omrežij, ki je z zgodovinsko vzporednico na nazoren način ocenil tiste, ki na številnih položajih danes vztrajajo v svojih neetičnih izbirah.

Ob boku tujih investitorjev in strateških partnerjev? V nacističen pozdrav iztegnjena desnica domobranskega generala Leona Rupnika. Vir: Wikipedia

»Nekaterim niti Švabi leta ’41 niso bili okupatorji, pač pa tuji investitorji in strateški partnerji je s kančkom cinizma zapisal kapetan Josarian.

Delite članek