REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Najpogostejše zdravilo za lajšanje bolečin na svetu povzroča - tvegano vedenje

Najpogostejše zdravilo za lajšanje bolečin na svetu povzroča - tvegano vedenjeStranski učinki popularnih zdravil lahko pomembno vplivajo na stanje družb... Vir: Twitter
»Zdi se, da zaradi acetaminofena ljudje občutijo manj negativnih čustev, ko razmišljajo o tveganih dejavnostih - preprosto se ne počutijo tako prestrašeni,« je pojasnil nevroznanstvenik Baldwin Way.

Eden izmed najbolj pogostih analgetikov po vsem svetu, ki se najpogosteje uporablja za lajšanje bolečin in glavobola ima po mnenju znanstvenikov nekatere slabo poznane stranske posledice.

Acetaminophen, znan tudi kot paracetamol, ki se prodaja tudi pod blagovnima znamkama Tylenol in Panadol in se nahaja v številnih tabletah, ki so dostopne tudi na slovenskem trgu (na primer v tabletah Lekadol, Caffetin in podobnih) namreč povečuje možnost »tveganega vedenja« pri ljudeh, ki to zdravilo uporabljajo, opozarj Sciencealert.

To je razkrila študija, ki je merila spremembe v vedenju ljudi, ko so bili pod vplivom običajnih zdravil brez recepta.

Ugotovitve so pomembne tudi zato, ker se ta zdravila do neke mere pogosteje uporabljajo tudi sredi sedanje pandemije koronavirusa SARS-CoV-2 in za lajšanje glavobola ob gripah.

Eden izmed najbolj pogostih analgetikov po vsem svetu, ki se najpogosteje uporablja za lajšanje bolečin in glavobola ima po mnenju znanstvenikov nekatere slabo poznane stranske posledice.

»Zdi se, da zaradi acetaminofena ljudje občutijo manj negativnih čustev, ko razmišljajo o tveganih dejavnostih - preprosto se ne počutijo tako prestrašeni,« je pojasnil nevroznanstvenik Baldwin Way z državne univerze Ohio.

Omenjeno dejstvo bi bilo lahko zelo pomembno tudi zaradi zelo obsežne uporabe tega zdravila.

»Skoraj 25 odstotkov prebivalstva v ZDA vsak teden jemlje acetaminofen, zato bi lahko zmanjšano zaznavanje tveganja in povečano tvegano ravnanje pomembno vplivalo na družbo,« opozarja znanstvenik.

Te ugotovitve dopolnjujejo tudi nedavne raziskave, ki kažejo, da se učinki acetaminofena, ki zmanjšuje bolečino razširijo tudi na različne psihološke procese, znižujejo dovzetnost ljudi za občutke prizadetosti, vplivajo na zmanjšano empatijo in celo oslabijo kognitivne funkcije.

Slovenski Lekadol
Slovenski Lekadol. Vir: Twitter
Skoraj 25 odstotkov prebivalstva v ZDA vsak teden jemlje acetaminofen, zato bi lahko zmanjšano zaznavanje tveganja in povečano tvegano ravnanje pomembno vplivalo na družbo.

Podobno Wayjeva študija kaže, da je čustvena sposobnost ljudi, da zaznajo in ocenijo tveganja, lahko oslabljena, ko jemljejo paracetamol.

Čeprav so učinki lahko majhni, jih je vsekakor vredno omeniti, saj je paracetamol najpogostejša sestavina zdravil v ZDA, ki jo najdemo v več kot 600 različnih vrstah zdravil brez recepta in zdravil na recept.

V seriji eksperimentov, ki so kot udeležence vključevali več kot 500 univerzitetnih študentov, sta Way in njegova ekipa izmerila, kako je en sam odmerek 1000 mg acetaminofena oziroma paracetamola (priporočeni največji enkratni odmerek za odrasle), ki je bil naključno dodeljen udeležencem, vplival na njihovo tvegano vedenje v primerjavi s placebom, ki so ga naključno dali kontrolni skupini.

Glavobol
Vir: Twitter

V vsakem od poskusov so morali udeleženci na računalniškem zaslonu napihniti balon, pri čemer je vsaka posamezna črpalka zaslužila namišljeni denar.

Njihova navodila so bila, da zaslužijo čim več namišljenega denarja, tako da čim bolj napolnijo balon, vendar morajo paziti, da balon ne »poči«, saj bi v tem primeru izgubili denar.

Rezultati so pokazali, da so študenti, ki so jemali zdravilo, med vadbo bistveno bolj tvegali v primerjavi z bolj previdno in konzervativno placebo skupino.

Rezultati so pokazali, da so študenti, ki so jemali zdravilo, med vadbo bistveno bolj tvegali v primerjavi z bolj previdno in konzervativno placebo skupino.

Na splošno so tisti, ki so jemali zdravilo proti bolečinam, »popokali« več balonov (in zaslužili manj denarja) kot tisti v kontrolni skupini.

Poleg simulacije balona so udeleženci med dvema poskusoma izpolnjevali tudi ankete, v katerih so ocenili stopnjo tveganja, ki so ga zaznali v različnih hipotetičnih scenarijih, kot so stave glede športnih dogodkov, »bungee jumping« z visokega mostu ali vožnja v avtu brez varnostnega pasu.

Cafetin
Vir: Twitter

Na splošno je raziskovalna skupina na podlagi povprečja rezultatov različnih testov sklepala, da obstaja pomembna povezava med jemanjem acetaminofena in izbiro večjega tveganja, pa čeprav je opaženi učinek lahko majhen.

Kljub resnosti teh ugotovitev pa zdravila na podlagi paracetamola ostajajo eno izmed najbolj uporabljanih zdravil na svetu, ki ga Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) šteje za pomembno zdravilo.

Je pa dobro, da se tega stranskega učinka zdravila zavedate tudi, ko ga uživate.

Delite članek