REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

MOL razkril karte in se z represijo spravil na prostore, ki so bili zavetje številnim ranljivim družbenim skupinam

MOL razkril karte in se z represijo spravil na prostore, ki so bili zavetje številnim ranljivim družbenim skupinamSporočilo podpore in solidarnosti iz Italije. Vir: Twitter

Aktiv delavk in delavcev v kulturi je ob nasilnem vpadu policije in varnostnikov v avtonomno cono Rog izdal sporočilo, v katerem je kritično ocenil ravnanje metnih oblasti in ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Sporočilo objavljamo v nadaljevanju: »Včeraj, 19. januarja 2021 zgodaj zjutraj, je Mestna občina Ljubljana v navezi s krepko oboroženo policijo in okrepljeno varnostno službo Valina naposled razkrila svoje karte.

Pod krinko pandemije so padle vse maske mestne politike; z janšizmom vred je ta zdaj kratko malo del enega samega Janusovega obličja: Vse župansko kitenje in samohvala s solidarnostjo, antifašizmom, tovarištvom in skupnostnimi dejavnostmi je očitno povsem navadna puhlica, ki nima nikakršne zveze z mestno realnostjo.

Z včerajšnjo podlo gesto je v Ljubljani nastal nov prostor za razmah janšizma.

Vir: Aktiv delavk in delavcev v kulturi

V frustraciji spričo zgubljene šanse za Evropsko prestolnico kulture in le en dan po sprejetju rebalansa mestnega proračuna se je MOL pridružil fašistoidnemu državnemu aparatu, ki zadnje mesece neženirano preganja in izganja civilno družbo, Radio Študent, Metelkovo 6 in druge družbeno-politično kritične akterje.

V obdobju, ko je vse politično delovanje zdrknilo na nizkotno javno linčanje nepokornih posameznic in posameznikov skoz desničarska trobila, se je tudi mestna oblast oprijela  brutalnosti in zahrbtnosti.

Tista »zelena, socialna, kulturna in solidarna prestolnica« je v hipu spuhtela v zrak.

Uporabnice in uporabnike Roga so včeraj s krutim nasiljem sredi mrzle zime in kar najhujše zdravstvene krize pometali na cesto.

Zgodaj zjutraj so ljudi brcali, lovili, grozili in jih metali iz postelj. Nasilje se je nato pred samim Rogom le še stopnjevalo. Vrstile so se brce, solzivec, porivanje, udarci, zmerjanje in žaljivke. S solzivcem so poškropili celo 80-letnega podpornika, upokojenega časnikarja Večera.

Štirje protestniki so zaradi hudih poškodb potrebovali pomoč na urgenci.

Aretirali so novinarja Radia Študent, ki je s kraja dogajanja poročal družno s svojimi kolegi. Čeprav se je jasno identificiral z novinarsko izkaznico, ga je policija brutalno odvlekla.

Skupno so pridržali 13 ljudi. Spustili so le osebo, ki je imela resne zdravstvene težave. Vse druge so ure in ure zadrževali v maricah brez vode in možnosti za uporabo stranišč.

Le zakaj ocen o vsebini Avtonomne tovarne Rog niso prej podali Muzej novejše zgodovine, Moderna galerija, ALUO, restravratorski izvedenci (za grafite), Centri za socialno delo, vse instance, ki se jih je dotikala tamkajšnja dejavnost?

Zakaj ni bilo zraven strokovnih oseb s področja sociale, umetnosti, kulture? Zakaj so neustrezno obravnavali preplašene živali? Zakaj ni bilo vnaprejšnjega obvestila, naj uporabniki spraznijo prostore?

Kakšna je trenutno situacija z azbestnimi kritinami? Prostore Avtonomne tovarne Rog že več kot 24 ur ropajo pod zaščito policije.

Ukradene, nasilno prestavljene ali uničene je bilo veliko opreme in osebnih predmetov: ozvočenje, orodje, gorilniki, agregati, pohištvo, oblačila, knjige, dokumentacija, gradbeni material, vrtnarsko orodje, računalniki, kamere, fotoaparati, glasbeni inštrumenti, gledališka oprema in rekviziti, cirkuška oprema ...

Boj za Avtonomno tovarno Rog je precej več od boja za skvot, je marveč boj za vse, ki ne pristajamo na diktat kapitalistične kulture in smo prepričani, prepričane, da je prostor, v katerem zamisli vzniknejo od spodaj in se ne realizirajo po hierarhičnih zapovedih, dragocen tako za samo mesto kakor tudi širše.

V Avtonomni tovarni Rog deluje več sto uporabnic in uporabnikov, skozi leta se je v njegovih nedrjih zvrstilo na tisoče ljudi.

Tu svoj prostor najdejo migranti, osebe, ki jih je družba potisinila čez rob, umetnice in umetniki, ki ne pristajajo na diktat kapitalistične kulture, skejterji, grafiterji, cirkus, poezija, muzika … vsi tisti, ki mesto Ljubljana navzlic pritiskom kapitala in represivnih organov delajo živo in v njem omogočajo človeka vredno življenje.

Rog je bil v zadnjih 15 letih središče kritične misli, vozlišče družbenih gibanj, zatočišče vseh tistih, ki jih kapital potiska na rob družbe. To je prostor prijateljstva, tovarištva, idej, projektov.

Izbrisanih, Nevidnih delavcev sveta, Protirasistične fronte v času balkanske migrantske poti, Sveta za vsakogar, BojZe, Antifašistične fronte, delavskih demonstracij, bojev proti gentrifikaciji, bojev proti prekarnemu delu, vstaj l. 2012 in kolesarskih vstaj l. 2020.

V Rogu je bila tudi ambulanta mednarodne organizacije Zdravniki za azilante.

V Rogu so v okviru tega mednarodnega združenja zaposlili nekoč izbrisanega tukajšnjega zdravnika, ki je potem po najboljših močeh pomagal bolnim in travmatiziranim.

Zgodovine družbenih gibanj v mestu Ljubljana so neločljivo povezane s skupnostjo Tovarne Rog. Kadar je pri socialnem delu odpovedala država, se je razprl Rog.

Vsakršen protest je praktično prepovedan; represija je mahoma postala del našega vsakdanjika.

Ukvarjal se je s preštevilnimi družbenimi težavami, ki jih je mesto potiskalo na svoje obrobje, predvsem pa s posledicami vseh težav, ki jih je mesto povzročilo v svoji gonji za kapitalom.

Napad na Rog doživljamo v času, ko se vrstijo napadi na vse avtonomne strukture in središča kritične misli v državi: privatistični in koruptivni študentski interesi napadajo Radio Študent, janšisti napadajo civilno družbo, kulturnice in kulturnike, kapital uničuje naravo, vsakršen protest je praktično prepovedan; represija je mahoma postala del našega vsakdanjika. Naštetemu se pridružuje večna moralna večina, ki ne prepozna in ne razume pomena izgradnje skupnosti, avtonomnih območij in dejavnosti in opleta zgolj z znanim abstraktnim obrazcem nedotakljivosti (privatne) lastnine.

Tovarna Rog je branik pred višegrajsko blaznostjo, še več: Ko bi ne bilo Roga in sorodnih prostorov, bi se Višegrad k nam zalezel že davno.

Brez močnih skupnosti, brez zunajstrankarskih družbenih in političnih gibanj ni v vmesnem prostoru med avtoritarnostjo oblasti in nadaljnjim pohlepom praktično ničesar več.

Mestna oblast mora prevzeti odgovornost, da je z včerajšnjim nepremišljenim dejanjem olajšala delo skrajni desnici in njenemu rovarjenju po področjih kulture, okolja, občil, sodstva, družbe.

Samo od nas je odvisno, ali se jim bo posrečilo.

'Rog je simbolna točka vseh tistih, ki zavračamo profit, gentrifikacijo, desničarsko nasilje, kapitalistično represijo, janšistično orbanizacijo. Rog je pogoj, da smo v zadnjih 15 letih v Ljubljani kljub njeni majhnosti zgradili trdna družbena gibanja. Zato branimo Rog. Zato ga moramo braniti skupaj. Najdimo se.'

'Proti oportunistični sinergiji fašistov, policije, mestnih profiterjev in kapitala!' piše na podpornem plakatu Rogu iz Slovaške.

Ljubljana, 20. januarja 2021, Aktiv delavk in delavcev v kulturi«

Medtem sporočila solidarnosti in podpore prihajajo iz vsega sveta ...

Župan Zoran Janković pa je tiho.

Bo zrušitev Roga njegova dediščina?

Delite članek