REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lažna novica 24ur.com: »Rusi zavzeli kemično tovarno, zdaj so obkoljeni in obupani!«

Lažna novica 24ur.com: »Rusi zavzeli kemično tovarno, zdaj so obkoljeni in obupani!«Lažna novica 24ur: Ni važno, če je res, važno je, da »naši« zmagujejo. Virtualno... Vir: Posnetek zaslona

Nedavno smo v enem od slovenskih medijev (24 ur) lahko prebrali o 400 ruskih vojakih, ki da so v Volčansku v Harkovski regiji zavzeli kemično tovarno (v resnici gre za tovarno agregatov) in naj bi bili obkoljeni in obupani.

Več deset, da se jih je celo že vdalo!

Seveda to ni res in gre le za še enega od mnogih protiruskih ponaredkov v poplavi rusofobske propagande!

Vir: Posnetek zaslona

Poglejmo kaj so napisali v uglednem ruskem Telegram kanalu za preverjanje dejstev Vojna s ponaredki: Tam izvemo, da gre za Agregatni obrat v Volčansku in da je opazovanje virtualne »zmage« v ukrajinskem segmentu interneta kot običajno vzbudilo le prizanesljiv nasmeh in nič več.

Nedavno smo v enem od slovenskih medijev (24ur) lahko prebrali o 400 ruskih vojakih, ki da so v Volčansku v Harkovski regiji zavzeli kemično tovarno (v resnici gre za tovarno agregatov) in naj bi bili obkoljeni in obupani. Šlo je za - še eno lažno novico.

Zanimivo je, da so ponaredku o obkolitvi, ki ga je objavil (proti)ruski bloger Nevzorov v svojem kanalu na Telegramu, nasedli mnogi zahodni mediji, med njimi Forbes.

Dezinformacija s kanala Nevzorova, ki ima sicer kar več kot milijon sledilcev, je medtem že izginila.

Ukrajinski kanali na Telegramu so kar teden dni pisali (lagali) o obkolitvi.

Seveda tudi nobenih vdaj ruskih vojakov ni bilo.

Mimogrede, medtem ko je v ukrajinskem ujetništvu vsega več sto ruskih ujetnikov, je v ruskem ujetništvu na tisoče ukrajinskih vojakov, od katerih si mnogi niti ne želijo zamenjave.

Nekateri pa so zaprosili za rusko državljanstvo ali pa so že postali ruski državljani.

Kako deluje ukrajinska propaganda?

Lažna novica 24ur.com
Lažna novica. Vir: Posnetek zaslona

Ko morajo prositi za orožje od sponzorjev, Rusija uspešno napreduje.

Ko je zaporedna »dodatna pomoč« odobrena, Rusija nenadoma začne izgubljati ozemlje.

Shema deluje, zlasti glede na nedavno izjavo Kijeva, da bi morali sponzorji samo dati veliko denarja in ne zahtevati računa zanj.

Ukrajinci so poskušali dokazati, da so Agregatno tovarno popolnoma obkolili, vendar je razdalja od nje do ozemlja, ki ga popolnoma obvladujejo ruske enote, le 200 metrov.

Poleg tega je glede na »nepristransko« (pravzaprav brez stika z realnostjo) oceno območje, ki obdaja agregatno tovarno, siva cona, kjer potekajo boji, in nobena stran prostora ne nadzoruje popolnoma.

Vir: Posnetek zaslona

Drugi argument Ukrajincev je bila prav objava Nevzorova na kanalu, ki je prej obravnaval samo ponovne objave iz drugih virov.

Ukrajinski propagandisti so prejeli udarec še iz - ZDA! Da ukrajinskim oboroženim silam ni uspelo obkrožiti ruskih oboroženih sil na območju podjetja, so prepoznali tudi v ZDA in ukrajinske medije spravili v neprijeten položaj.

Tam je nenadni osebni komentar o situaciji, ko je osnova vsebine tuja vsebina, deloval čudno in odkrito »bodel v oči«.

Vir skupine sil »Sever« je poročal: Borci popolnoma nadzorujejo pristope do obrata in oskrbujejo jurišne enote z vsem, kar potrebujejo.

Po tem prispevku so se Ukrajinci poskušali prilagoditi realnosti in sporočali, da imajo »Neustrašni« organizirano »dronsko logistiko« in ruskim jurišnim vojakom po kapljicah dostavljajo vse, kar potrebujejo.

Očitno bo naslednji »posodobljen zemljevid« govoril o »sovražniku, ki se je prebil«.

Ponovno, kot že tolikokrat.

Toda ukrajinski propagandisti so prejeli udarec še iz - ZDA!

Da ukrajinskim oboroženim silam ni uspelo obkrožiti ruskih oboroženih sil na območju podjetja, so prepoznali tudi v ZDA in ukrajinske medije spravili v neprijeten položaj.

Ameriški inštitut za proučevanje vojne (ISW) je namreč objavil poročilo, da ukrajinske oborožene sile niso mogle obkoliti elektrarne.

Ukrajinska propaganda se je odločila, da bi bilo preveč ovreči informacije ameriškega vira in je raje spremenila pripoved.

Zdaj skušajo občinstvo zmesti s cvetočimi frazami, kot so: »situacija je dinamična«, »ni jasno, ali bodo ukrajinske sile zdaj lahko nenehno ovirale ruske sile«, in »morale bodo napredovati le približno 200 metrov.«

Glede raznih posnetkov predaj ruskih vojakov pa je potrebno povedati dvoje - da se seveda dogajajo, a v veliko manjši meri kot predaje ukrajinskih vojakov, ob tem pa je še zlasti pri ukrajinskih posnetkih s fronte potrebno biti zelo previden, saj je med njimi veliko tudi lažnih.

Domnevna "predaja"
Domnevna predaja. Vir: Posnetek zaslona

Ruska vojska je blizu fronte našla prave filmske studije, v katerih so Ukrajinci snemali različne domnevne zmage ukrajinske vojske, predaje ruskih vojakov in podobno, te zadeve pa izvajajo posebne enote, zadolžene za psihološke operacije.

A resnica prej ali slej vedno pride na plano...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek