REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je vodstvo javne RTV lagalo o gledanosti in s kakšnimi triki poskušajo očrniti nekatere novinarje in urednike

Kako je vodstvo javne RTV lagalo o gledanosti in s kakšnimi triki poskušajo očrniti nekatere novinarje in urednikeGame over vodstvo RTV SLO. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Spletna stran tukajsmo.info znova prinaša nekaj zanimivih novic o enem od najpomembnejših medijev v Sloveniji – javni RTV, ki se kljub spremenjeni zakonodaji še zmeraj nahaja pod oblastjo kadrov, ki jih je neposredno ali preko posrednikov nastavila in zaposlila prejšnja, Janševa vlada.

V zadnjem nadaljevanju njihove sage prinašajo zgodbe o strmoglavljenju gledanosti programov in lažeh vodstva o tem, ter zgodbo o »razdvojenosti« generalnega direktorja RTV Slovenija.

»Direktor televizije Uroš Urbanija je povabil novinarje informativnega programa na predstavitev analize gledanosti.

Skratka, vodstvo je lagalo, načrtno zavajalo javnost in napadalo novinarje. Laž, razkrita pred celotnim uredništvom. Bo kdo odstopil? Bo kdo odgovarjal? Je komu vsaj malo nerodno?

Kljub iskanju izgovorov in prilagajanju podatkov, ni bilo možno skriti dveh dejstev: pod sedanjim vodstvom so gledanosti oddaj strmoglavile in vse programske spremembe so bile slabe. Niti en sam ukrep v času sedanjega vodstva ni prinesel pozitivnih rezultatov.

Ampak najbolj bizarno priznanje je sledilo na koncu predstavitve rezultatov. Ko smo vodjo službe za kontroling (pripravlja podatke o gledanosti) vprašali, zakaj ni reagirala, ko se je vodstvo (predvsem v času Valentina Areha) hvalilo (lagalo) s pozitivnimi rezultati gledanosti, njihovi politični botri pa so podatke zlorabljali za javno napadanje na novinarje, je odgovorila: 'Večkrat sem pisala maile, da to ne drži, maile imam shranjene, lahko jih pokažem, ampak odziva ni bilo.'!

Skratka, vodstvo se je lagalo, načrtno zavajalo javnost in napadalo novinarje.

Programska in finančna škoda je ogromna, nobena laž je ne more več skriti.

Pa da ne bo pomote, ne more biti grešni kozel samo Valentin Areh, ves čas je pri tem sodelovalo celotno generalno vodstvo in velik del Programskega sveta. Grah Whatmough, Peter Gregorčič in ostalih '21 enotnih mož'.

Laž, razkrita pred celotnim uredništvom.

Bo kdo odstopil? Bo kdo odgovarjal? Je komu vsaj malo nerodno?« sprašujejo na spletni strani.

Valentin Areh
Valentin Areh. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Druga zgodba pa je o tem, kako se generalni direktor RTV Slovenija izogiba razrešitvi.

S pravniškim pleteničenjem, jasno.

»Mediji so objavili njegov odgovor na zahteve po razrešitvi.

In glej ga zlomka, ponovil je taktiko iz referendumske kampanje. Tako kot sta bila takrat dva Grah Whatmougha, eden generalni direktor RTV-ja, drugi organizator referendumske kampanje o noveli zakona o RTV-ju, sta zdaj eden vršilec dolžnosti generalnega direktorja in drugi generalni direktor RTV-ja.

Dve popolnoma ločeni osebi, ki ne delita odgovornosti in se zato po njegovo vršilca dolžnosti ne more razrešiti, saj gre za popolnoma drugo osebo,« se posmehujejo sodelavci in novinarji, ki obveščajo javnost o zakulisnem dogajanju na javni RTV.

Medtem ko je odgovorna urednica Jadranka Rebernik spet na bolniški, je vajeti v roke prevzela nekdanja svetovalka v kabinetu druge Janševe vlade Ksenija Koren. Korenova je na mesto urednice Dnevnika, kamor so do sedaj imenovali najbolj izkušene novinarje in urednike, imenovala popolno začetnico Valetino Plaskan.

Zanimivi pa so še nekateri podatki o gledanosti in kako Janševi nastavljenci v RTV Slovenija poskušajo v ospredje postaviti tiste novinarje in urednike, ki so jim nazorsko blizu in najti razloge za slabo delo pri vseh drugih.

»Medtem ko je odgovorna urednica Jadranka Rebernik spet na bolniški, je vajeti v roke prevzela nekdanja svetovalka v kabinetu druge Janševe vlade Ksenija Koren.

Korenova je na mesto urednice Dnevnika, kamor so do sedaj imenovali najbolj izkušene novinarje in urednike, imenovala popolno začetnico Valetino Plaskan.

Plaskanova, ki ima sicer neverjetno podporo predsednika Programskega sveta Petra Gregorčiča, je tako neizkušena, da se tega zaveda tudi Korenova.

V dopisu novinarjem tako prosi vse med nami, da ji kolegialno pomagamo pri uvajanju na uredniško mesto.

Glede na dosedanje izkušnje s Plaskanovo in njene novinarske 'dosežke', ji lahko samo zaželimo hitro in uspešno uvajanje,« pišejo na Kolektiv RTV SMO.

Plaskanova
Valentina Pleskan. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ob analizah gledanosti programov pa izpostavljajo še nekaj »taktik«, ki se jih je lotilo vodstvo javne RTV z namenom diskreditacije nekaterih in povzdigovanjem drugih urednikov in novinarjev.

»Medtem ko generalno vodstvo pred javnostjo skriva podatke o gledanosti, direktor televizije Uroš Urbanija naroča natančne analize gledanosti s točno določenim ciljem – diskreditacijo posameznih voditeljev.

Namesto analize gledanosti programskih pasov ali oddaj, je namreč Urbanija naročil podatke o gledanosti oddaj po posameznih voditeljih. Želel je dobiti argumente, s katerimi bi zamenjal še tistih nekaj profesionalnih voditeljev, ki mu niso lojalni.

Na njegovo veliko žalost so podatki pokazali, da so najslabše gledane prav oddaje, ki jih vodijo in urednikujejo 'njegovi' kadri, Plaskanova, Svetina, Elikan, Korenova in ostali strankarski nameščenci.«

»Tudi ostali podatki so katastrofalni, vsi programski pasovi in praktično vse oddaje imajo slabšo gledanost kot prejšnja leta.

Čeprav se Urbanija trudi skriti vse podatke in ne zaupa nikomur več (posamezne urednike in voditelje vabi k sebi na sestanke na 4 oči z jasno grožnjo, da mora vse ostati za zaprtimi vrati), je njegova četica kolaborantov tako majhna, da vse informacije vseeno pridejo do nas.

Ko je kolegij direktorja obravnaval katastrofalne podatke o gledanosti, je Urbanija seveda moral najti nekaj pozitivnega v poraznih rezultatih in našel jih je v dveh svojih paradnih konjih, Možini in Pirkoviču.

Njune oddaje so sicer klasičen primer manipulacij in nesprijaznjenosti z aktualnimi in zgodovinskimi dejstvi in ne dosegajo gledanosti, ki si jih generalno vodstvo želi.

Ampak njuna Utripa sta tak presežek neprofesionalnosti, da si ljudje v besu delijo oddaji po družabnih omrežjih in zato imata v spletnem arhivu nadpovrečno število ogledov.

Urbanija je to izkoristil za pohvalo obema avtorjema, kar je podkrepil z besedami, da je 'opazno, da je Pirkovič pesnik, avtor državnih proslav in da zna dramaturško sestaviti Utrip, ki pritegne gledalce'.

Kako se ob gledanju Pirkoviča in Možine počutijo gledalci. Vir: Zajem zaslona, Twitter

To, kako se ob gledanju počutijo gledalci, pa je pozabil dodati,« opozarjajo dobro obveščeni viri spletne strani.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek