REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janković dobil šesti mandat in ostal brez večine v mestnem svetu, Žižek pa razočaral Levico

Janković dobil šesti mandat in ostal brez večine v mestnem svetu, Žižek pa razočaral LevicoZoran Janković in nasedle Stožice. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ljubljančani so z delom Zorana Jankovića očitno zadovoljni, saj je župan kljub vsem aferam v katere se je zapletel znova zmagal na lokalnih volitvah v Ljubljani.

Tako se mu po šestnajstih letih obeta še en – šesti mandat.

Vendar pa ga tokrat čaka sprememba, ki od župana, ki je navajen, da o vsem odloča sam - zahteva nekaj več prilagajanja.

V mestnem svetu je namreč županova lista izgubila večino.

Ljubljančani so z delom župana Zorana Jankovića očitno zadovoljni, saj je župan kljub vsem aferam v katere se je zapletel znova zmagal na lokalnih volitvah v Ljubljani. Vendar pa ga tokrat čaka sprememba, ki od župana, ki je navajen, da o vsem odloča sam - zahtevala nekaj več prilagajanja.

Janković je po do zdaj preštetih glasovnicah prejel 61,84 odstotka glasov, Nataša Sukič (Levica) 9,63 odstotka, Aleš Primc (Glas za otroke in družine) 6,91 odstotka, Igor Horvat (SDS) 6,26 odstotka, Tina Bregant (SLS) 5,71 odstotka, Mojca Sojar (NSi) 3,18 odstotka, Jasminka Dedić (Vesna - zelena stranka, zbor občanov Ljubljana) 3,17 odstotka, Tomaž Ogrin 1,68 odstotka in Jamin Feratović (Pirati) 1,62 odstotka glasov.

Pri tem je zanimivo tudi to, da volivci očitno niso upoštevali nasveta nove predsednice Slovenije in niso večinoma glasoval za kandidata Piratov, ki ga je sicer podprla Nataša Pirc Musar.

Večjih presenečenj vsaj v glavnem mestu tako ni bilo, če izvzamemo podporo filozofa Slavoja Žižka sedanjemu županu Zoranu Jankoviću.

Zaradi tega so bili precej razočarani v Levici.

Slavoj Žižek se je sicer pojavil tudi na kongresu Levice, ki jo domnevno podpira, tokrat pa je podporo očitno odrekel Nataši Sukič.

Kljub temu pa je Jankovićeva lista izgubila večino v mestnem svetu. Osvojila je najmanj sedežev v mestnem svetu doslej.

Lista Zorana Jankovića je imela v preteklem mandatu 24 svetnikov, v novem, petem, mandatu pa jih bo imela šest manj.

Zelo verjetno bo Janković koalicijo sklenil z Gibanjem Svoboda in stranko SD, ne pa tudi z Levico, ki je bila do njegovega delovanja (upravičeno) kritična.

Po novem bo imela Jankovićeva lista 18 svetniških mest, sledilo bo Gibanje Svoboda z osmimi, SDS s šestimi in Levica s štirimi.

Po dva svetnika bosta imela NSi in SD, po enega pa Glas za otroke in družine, Lista šport za zdravje, Piratska stranka Slovenije, SLS in Vesna – zelena stranka, kažejo delni izidi Državne volilne komisije po skoraj vseh preštetih glasovih.

Janković je v volilni štab prišel skupaj z ženo Mijo in v prvi izjavi nergal zaradi nizke volilne udeležbe.

Ta je bila v Ljubljani po 99,49 odstotka preštetih glasov le 36,77-odstotna.

69-letni Zoran Janković je župan Ljubljane že od leta 2006, vsakokrat je bil izvoljen v prvem krogu.

Večjih presenečenj vsaj v glavnem mestu tako ni bilo, če izvzamemo podporo filozofa Slavoja Žižka sedanjemu županu Zoranu Jankoviću.

Leta 2011 je s stranko Pozitivna Slovenija zmagal na parlamentarnih volitvah, a v državnem zboru ni prejel zadostne podpore, zato se je vrnil k županovanju.

Za župana Ljubljane je bil tako doslej izvoljen že petkrat: prvič leta 2006, drugič leta 2010, tretjič leta 2012 po neuspelem poskusu, da bi postal mandatar za sestavo vlade, četrtič znova na rednih lokalnih volitvah 2014 in petič leta 2018.

Kandidatka Levice za ljubljansko županjo Nataša Sukič je razočarana nad štirimi sedeži v mestnem svetu, ki jih stranki pripisujejo delni neuradni izidi volitev.

»To je pod mojimi pričakovanji, ki sem jih morda preveč vezala na javnomnenjske ankete,« je dejala.

V preteklem mandatu je imela sicer Levica v 45-članskem mestnem svetu tri svetnike.

Natašo Sukič je po delnih neuradnih izidih za ljubljansko županjo podprlo 9,4 odstotka volivcev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek