REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Fotošop: Otroško bolnišnico Ohmatdet zadela ukrajinska protizračna raketa, krivdo pa znova takoj zvrnili na Ruse!

Fotošop: Otroško bolnišnico Ohmatdet zadela ukrajinska protizračna raketa, krivdo pa znova takoj zvrnili na Ruse!Rakrta NASAMS popravljena s "fotošopom" - a pozabili so na krila...Vir: War on Fakes, Telegram

Po ruskem raketnem napadu na vojaške cilje v Kijevu so se hitro oglasili slovenski politiki in kot papagaji brez preverjanja vnaprej obsodili Ruse, da so napadli otroško bolnico Ohmatdet in se - osramotili.

Škoda le da pri tem sramotijo tudi Slovenijo!

Po ruskem raketnem napadu na vojaške cilje v Kijevu so se hitro oglasili slovenski politiki in kot papagaji brez preverjanja vnaprej obsodili Ruse, da so napadli otroško bolnico Ohmatdet in se - osramotili.

Tekmovanja« kdo bo prej (?) lažno obrekoval so se s svojimi, milo rečeno, nenavadnimi izjavami, udeležili predsednica Nataša Pirc Musar, premier Robert Golob in Evropski komisar Janez Lenarčič.

Podobno so nekateri mediji že v naslovih zvračali krivdo na Ruse, najprej celo s sramotnim naslovom o tem kako Rusi spet koljejo civiliste, ki je bil nato očitno spremenjen, a je ostal v URL povezavi do članka.

Prednjačil je režimski Siol. Bolnico naj bi po trditvah ukrajinske propagande zadela ruska vodena  krilata raketa H-101.

Politiki so zamudili priložnost, da bi bili tiho in bi se najprej prepričali.

Ko bi se morali oglasiti v drugih primerih pogosto molčijo!

Goebbelsova propaganda gestapa SBU je bila na Hrvaškem videti takole.

Tudi mediji bi se morali prepričati kaj je res. Seveda se nihče ne bo opravičil.

Če se kdaj bo, bo to novica.

Ameriški marinec, strokovnjak za rakete in nekdanji inšpektor OZN Scott Ritter je bil v odzivu na (zgoraj) zapisano propagandistično obtožbo o ruski krivdi za zadetek bolnišnice s strani znanega ukrajinskega, sicer ukrajinski vojski priključenega »novinarja« precej oster: »Saj veste, da ste napadli lastno otroško bolnišnico, kajne? Pred nadaljnjimi objavami se boste morda želeli oglasiti pri nadzornikih Bankove (vodstva države, op avt). Trenutno nimate sporočila. Želijo, da to izgine. Ni dobro, če vaše rakete protizračne obrambe zadenejo otroško bolnišnico.«

Ugledni ruski Telegram kanal Vojna s ponaredki pa pravi takole:

Podrobno smo že razpravljali, da so bili tarča oboroženih sil RF kot vedno vojaški objekti v Kijevu in napad na bolnišnico je izvedla ukrajinska stran z raketo protizračne obrambe AIM-120 iz protizračnega raketnega sistema NASAMS.

In zdaj bomo še enkrat dokazali, da ukrajinski propagandisti lažejo.


 

Ukrajinci so »olepšali« resničnost: uporabili so kader iz pravega videa, na AIM-120 narisali (!) dovod zraka, kot pri ruski raketi H-101, vendar so pozabili, da je treba spremeniti krilo v srednjem delu rakete.

Pri H-101 je popolnoma drugačno in pri fotografiranju s strani ali blizu rakurza bi bil praktično neviden.

Se pravi, pred nami je navaden fotošop!

Ukrajinci so »olepšali« resničnost: uporabili so kader iz pravega videa, na AIM-120 narisali (!) dovod zraka, kot pri ruski raketi H-101, vendar so pozabili, da je treba spremeniti krilo v srednjem delu rakete.

Kaj vse ne naredijo, da bi diskreditirali nasprotnika!

Poleg tega v svojih izjavah in slikah trdijo, da napad na stavbo ni izvedel sistem zračne obrambe MIM-104 Patriot.

To je redek primer, ko ukrajinski propagandisti ne lažejo.

Ukrajinske oborožene sile imajo namreč v svojem arzenalu tudi druge vrste protizračne obrambe za streljanje na državljane, sklene ruski telegram kanal.


 

Rusija je torej napadla vojaške cilje v Kijevu, bolnišnico pa je zadela raketa protizračne obrambe AIM-120 iz sistema zračne obrambe NASAMS, ki ga uporablja ukrajinska stran.

To dokazuje tako razmerje dimenzij izstrelka (premer in dolžina) kot narava poškodbe (zrušitev le manjšega dela zgradbe in poškodbe) od šrapnelov na sosednjih stavbah).

Poleg tega so bili posnetki šrapnelov, značilnih za protiletalske rakete, distribuirani neposredno v ukrajinskih telegram kanalih.

Projektil AIM-120 je dolg 366 cm, ima premer 17,8 cm in ima razmerje med dolžino in premerom 1/20,6.

Za H-101 so ti parametri 745 cm, 74,2 cm, razmerje 1/10, za H-55 588 cm, 51,4 cm, razmerje 1/11,4. Posnetek zaslona iz videa prileta jasno kaže, da dolžina rakete, kljub fotografiranju pod kotom, ne ravno v bočni projekciji, več kot 15-krat presega njen premer!

Še en posnetek jasno kaže krila na ruski raketi ki zadene vojaško tarčo in protiletalsko raketo Ukrajine brez kril, ki ji sledi in zadene bolnišnico.

Posredni potrditvi sta še dve: odsotnost značilnega zvoka ruskih raketnih motorjev (v videu je slišati žvižganje, ki pa se razlikuje od tistega, ki bi bilo, če bi priletela H-101), ter prilet protiletalskega izstrelka z zahodne strani.

Toda ukrajinska propaganda, ki je dobila nalogo, da na predvečer vrha Nata čim več pozornosti usmeri na »sliko«, skuša na vso moč dokazati, da je napad izvedla ruska raketa.

Tako je, po poročanju ukrajinskih telegram kanalov, urad ukrajinskega predsednika ukazal odstranitev civilistov s prizorišča tragedije, da ne bi odstranili ostankov rakete, ki bi lahko kazali na njen pravi izvor.
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek