REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropski revizorji: EU brez ruskega plina NI pripravljena na novo energetsko krizo

Evropski revizorji: EU brez ruskega plina NI pripravljena na novo energetsko krizoEvropi se je uspelo izogniti velikemu pomanjkanju plina, vendar ni jasno, koliko je to mogoče pripisati odločitvam EU ali pa mili zimi in visokim cenam, zaradi katerih je industrija porabila manj plina. Vir: Posnetek zaslona, X

Evropska unija ni dovolj pripravljena na prihajajočo plinsko krizo, čeprav je uvedla vrsto ukrepov za odpravo odvisnosti od ruskih energetskih virov, je sporočilo Evropsko računsko sodišče (ECA).

Poročilo navaja, da se je Evropi med krizo uspelo izogniti velikemu pomanjkanju plina, vendar ni jasno, koliko je to mogoče pripisati odločitvam Evropske unije v primerjavi z drugimi dejavniki, kot so mila zima in visoke cene, ki so povzročile, da je industrija porabila manj plina, poroča Reuters.

Oskrba Evrope z energijo je postala problematična leta 2022, ko je največja dobaviteljica plina Rusija začela posebno vojaško operacijo v Ukrajini in zmanjšala dobavo goriva, zaradi česar je Evropska unija po poročanju Reutersa nujno uvedla skupno politiko pri polnjenju skladišč plina, pa tudi o zmanjševanju porabe in skupnem nakupu te energije.

»Koordinacija Bruslja in članic EU je pomagala ustvariti nove dobavne poti plina, da bi se izognili pomanjkanju, obveznost držav bloka, da pred zimo zapolnijo 90 odstotkov skladišč plina, pa je ustvarila stabilnost trga,« navaja revizorsko poročilo.

Po njihovih navedbah pa te aktivnosti niso v zadostni meri reševale problematike razpoložljivosti plina, katerega cena se je avgusta 2022 dvignila na več kot 300 evrov za megavatno uro z okoli 50 evrov za megavatno uro leto prej.

»Komisija je že leta 2014 vedela, da bo prekinitev dobave ruskega plina močno vplivala na cene, a nikoli ni obravnavala vpliva njenih učinkov na potrošnike ali industrijo,« je opozoril eden od revizorjev João Leão.

Revizorji so navedli še druge pomanjkljivosti pri pripravah Evrope na krizo oskrbe, pri čemer so opozorili, da je šest držav EU obdržalo možnost, da v nujnih primerih prekinejo dobavo plina svojim sosedam.

Niso želeli komentirati, kako bo letos načrtovan konec sporazuma o tranzitu ruskega plina v Evropo prek Ukrajine vplival na energetsko varnost Evrope, so pa opozorili, da je splošna odvisnost EU od Rusije padla s 45 odstotkov celotne dobave plina leta 2021 na približno 15 odstotkov lani.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek