REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Če je Orbán tragična različica skrajno desnega populizma, potem je slovenski premier Janša njegova farsa…«

»Če je Orbán tragična različica skrajno desnega populizma, potem je slovenski premier Janša njegova farsa…«Učenec in učitelj: Janez Janša in Viktor Orbán. Vir: Twitter

Slovenski predsednik vlade Janez Janša po eni strani ponuja roko sprave opoziciji in želi, da mu nakloni pol leta miru med predsedovanjem EU, po drugi strani pa se še naprej prepira predvsem z mediji.

Domačimi in tujimi.

Doma je slovenska STA znova ostala brez financiranja, o čemer je takoj znova, za Politico poročala Lili Brayer.

Na še en medijski odziv predsednika vlade, ki je kritiziral Lucasa Guttenberga, raziskovalca centra Jacquesa Delorsa iz Berlina, ki je kritično ocenil ravnanja Janševe vlade v Sloveniji, češ da širi »medijske laži«, se je odzval Joshua Livestro, nizozemski kolumnist in novinar bolj konservativnih nazorov, ki je zapisal, da »če je Orbán tragična različica skrajno desnega populizma, potem je slovenski premier Janša njegova farsa…«

Pri deljenju nekega zapisa bi se moral Janša povsem jasno opredeliti, da se z določenimi pogledi, ki jih deli, ne strinja, saj sicer sam vzbuja vtis, da podpira poglede, ki jih poobjavlja.

Joshua Livestro je v isti sapi priznal, da je za tiste, ki živijo v tej farsi to lahko res tragedija

To kaže tudi naknadna objava članka iz uglednega bruseljskega portala Politico v konservativnem Die Weltu, ki je v Sloveniji znova izzvala burne komentarje na desni politični sceni.

Kritikom, ki v tem vidijo zaroto levih strank pa argumente izpodbija dejstvo, da se do potez slovenske vlade odziva vse več konservativnih komentatorjev v tujini.

Vse to pa se bo s približevanjem predsedovanje Slovenije EU samo še poglobilo.

Na mednarodni sceni pa je Janševa poobjava zapisa, češ da je le še Koran zgodovinsko odgovoren za več človeških žrtev kot Komunistični manifest, naletel na kritike tako v Turčiji kot med pripadniki islamske skupnosti v Sloveniji.

Nekateri ocenjujejo, da nas bo tako slovenski predsednik vlade skregal z vsem svetom.

Janša se je sicer odzval, češ da poobjava ne pomeni, da se z določenim pogledi, ki jih poobjavlja tudi strinja, pač pa le »opozori« nanje, toda izgovor deluje skrajno neprepričljivo.

Prvič zato, ker je iz ostalih Janševih tvitov razvidno, da se z večino poobjavljenih zapisov strinja, drugič zato, ker med tviteraši velja pravilo, da retvitanje običajno pomeni strinjanje oziroma opozarjanje, da je neka vsebina pravilna oziroma izraža resnično stanje stvari.

Iz istega razloga pa bi se moral pri deljenju nekega zapisa Janša povsem jasno opredeliti, da se z določenimi pogledi, ki jih deli, ne strinja, saj sicer sam vzbuja vtis, da podpira poglede, ki jih poobjavlja.

Predvsem pa je res, da se niti Viktor Orbán, veliki vzornik slovenskega predsednika vlade, ne zapleta v besedne dvoboje s tujimi novinarji tako pogosto in vztrajno kot Janez Janša.

Delite članek