REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Analiza in anketa: Kako bi Jugoslavija v košarki ostala velesila in še naprej zmagovala - če bi še obstajala ...

Analiza in anketa: Kako bi Jugoslavija v košarki ostala velesila in še naprej zmagovala - če bi še obstajala ...Luka Dončić in Goran Dragić. Vir: Twitter

Junija letos bo minilo trideset let od razglasitve neodvisnosti Slovenije, s katerim je bil narejen prvi mednarodno-pravni korak v smeri odcepitve Slovenije in nato razpada nekdanje države.

Z razpadom Jugoslavije je razpadel tudi šport, kar je imelo različne posledice.

In včasih ne samo pozitivne.

Nikola Jokić  Vir: Twitter
Nikola Jokić. Vir: Twitter

Mnogi se spominjajo časov, ko je zlasti v nekaterih kolektivnih športih Jugoslavija bila svetovna sila.

Jugoslavija je bila v košarki prvak Evrope in sveta, pri tem pa je premagovala tudi tedaj najpomembnejše države, kot so ZDA ali Sovjetska zveza.

V košarki je bila na primer prvak Evrope in sveta, pri tem pa je premagovala tudi tedaj najpomembnejše države, kot so ZDA ali Sovjetska zveza.

Po razpadu države pa se je morala vsaka od novih držav s precej manj viri podati v podobne tekme.

In zato na tem področju, razen svetlih izjem, med katere spada tudi zmaga slovenskega moštva na evropskem prvenstvu leta 2017, velikih in kontinuiranih uspehov praktično ni več toliko, kot nekoč.

Večinoma lahko navijači s teh prostorov o podobnih uspehih sedaj le sanjajo.

Luka Dončić in Boban Marjanović  Vir:  Twitter
Luka Dončić in Boban Marjanović. Vir: Twitter
Na koncu so vprašali bralce, ali bi takšna ekipa Jugoslavije lahko premagala ZDA? In kar 74 odstotkov bralcev je odgovorilo z – da.

Mnogi se ob tem še zmeraj sprašujejo, kje bi bila danes na primer košarkaška ekipa Jugoslavije, če bi ta država še zmeraj obstajala.

Analizo je sedaj naredil španski športni časnik »Marka« in pri tem vzel v obzir športni talent in vse drugo, kar je značilno za mnoge športnike iz držav nekdanje SFRJ, ki danes pogosto igrajo ne samo v nacionalnih moštvih, pač pa tudi v številnih tujih ekipah sveta.

K temu so novinarje spodbudili tudi sijajni nastopi Luke Dončića, Gorana Dragića, Bogdana Bogdanovića in mnogih drugih znanih košarkarjev iz držav naslednic SFRJ.

Po oceni španskih novinarjev bi za »plave« lahko igrali Miloš Teodosić, Goran Dragić in Vasilij Micić kot »plejmejkerji«, Bogdan Bogdanović, Luka Dončić, Bojan Bogdanović in Nemanja Bjelica v obrambi in na krilih, na centralnih pozicijah pa bi bili Nikola Jokić, Nikola Vučević, Jusuf Nurkić, Dario Šarić in Nikola Milutinov.

Na koncu so novinarji španskega časnika vprašali bralce, ali bi takšna ekipa Jugoslavije lahko premagala ZDA?

In kar 74 odstotkov bralcev je odgovorilo z – da.

Da pa znajo Dončić in njegovi soigralci iz regije včasih tudi za hec zaigrati kaj skupnega pa kaže eden od posnetkov, ko skupaj, pred tekmo, plešejo Čačansko kolo...

Ali bi predlagana košarkaška ekipa Jugoslavije lahko premagala ekipo ZDA?

Delite članek