REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janez Janša
Predsednik SDS Janez Janša je v slavnostnem govoru na slavnostni akademiji ob 29. obletnici ustanovitve stranke izpostavil pomen ohranitve slovenske identitete in samozavesti. Po njegovih besedah je treba Slovenijo postaviti na prvo mesto: "Najprej Slovenija, potem drugi," je dejal.
Člani britanske evroskeptične stranke Ukip so danes na glasovanju s položaja odstavili svojega predsednika Henryja Boltona, ki se je znašel pod plazom kritik zaradi rasističnih sporočil, ki jih je pošiljalo njegovo dekle.
V strmoglavljenju helikopterja, ki si je ogledoval škodo po petkovem potresu, je umrlo 13 ljudi, še najmanj 15 jih je bilo ranjenih. Nesreča je bila usodna za ljudi, ki so helikopter pričakovali na tleh, medtem ko so bili potniki, vključno z mehiškim notranjim ministrom, večinoma nepoškodovani.
Sergej Lavrov
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na varnostni konferenci v Münchnu obtožbe, da se je Moskva vmešavala v ameriške predsedniške volitve, označil za "blebetanje". Ravno v petek je posebni ameriški tožilec Robert Mueller vložil obtožnice proti 13 ruskim državljanom in trem ruskim podjetjem zaradi vpletanja v volitve leta 2016.
Bonitetna agencija Fitch je v petek zvišala bonitetno oceno za dolgoročni dolg Grčije z B- na B, obeti so pozitivni. Ocena še vedno označuje visokošpekulativne naložbe, agencija pa ocenjuje, da bo država ob trajni gospodarski rasti in zmanjšanih političnih tveganjih izboljšala vzdržnost javnega dolga.
Kosovski premier Ramush Haradinaj je ob deseti obletnici samostojnosti države pozval Evropsko unijo, naj najde način, da bi pet držav članic nehalo blokirati evropsko perspektivo Kosova in da priznajo samostojnost Kosova. To bi po njegovem mnenju olajšalo normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino.
Kitajska širi svoj vpliv v svetu, medtem ko ZDA nazadujejo. Evropa mora tako zavzeti močnejšo vlogo v svetu, je danes na varnostni konferenci v Münchnu opozoril nemški zunanji minister Sigmar Gabriel. Tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pozval k močnejši prisotnosti EU v svetu.
Britanska premierka Theresa May si po brexitu z EU želi tesnega sodelovanja na področju varnosti in je danes na Münchenski varnostni konferenci predlagala sklenitev posebnega varnostnega dogovora med stranema.
Nemški socialdemokrati (SPD) so danes v Hamburgu začeli kampanjo pred odločanjem članov stranke o ponovnem vstopu v veliko koalicijo s konservativno unijo CDU/CSU. Glasovanje več kot 460.000 članov stranke bo verjetno tesno, saj hkrati potekata močni kampanji za in proti vstopu v koalicijo.
Na parlamentarnih volitvah v Italiji kandidira tudi šest pripadnikov slovenske skupnosti, ki pa nimajo velikih možnosti za izvolitev. Ker Demokratski stranki ne kaže dobro, slovenska manjšina morda ne bo imela predstavnika v parlamentu v Rimu. Za sedež v poslanski zbornici kandidira tudi Luka Juri kot pripadnik italijanske skupnosti v tujini.
Ajdovska družba Pipistrel razvija letalnik, ki bo služil za prevoze ameriškemu tehnološkemu podjetju Uber v svetovnih velemestih. Do leta 2021 morajo biti pripravljeni projekti, saj bodo letalniki predstavljeni na svetovni razstavi Expo v Dubaju. Prva velika mesta pa naj bi letalnike dobila leta 2025.
Kosovo, najmlajša evropska država, danes obeležuje deseto obletnico samostojnosti. Država, ki si želi tako članstva v Evropski uniji kot zvezi Nato, se sooča z več odprtimi vprašanji, vključno s še vedno napetimi odnosi s Srbijo, korupcijo in visoko stopnjo brezposelnosti.
Britanski igralec Dev Patel, ki je debutiral kot Anwar v priljubljeni britanski televizijski seriji Mularija in zaslovel z Revnim milijonarjem, se bo prelevil v Davida Copperfielda, naslovni lik klasike Charlesa Dickensa. Režijo filma z naslovom Osebna zgodovina Davida Cooperfielda prevzema režiser filma o Stalinovi smrti Armando Iannucci.
Predsednik republike Borut Pahor bo danes z obiskom olimpijskih iger začel štiridnevni obisk v Južni Koreji, kjer ga bo gostil predsednik Moon Jae-in. V Pyeongchangu si bo ogledal nekaj tekem, predvidoma danes pa se bo srečal tudi s predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasom Bachom. V ponedeljek bo začel uradni del obiska v Seulu.