REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemški kancler Olaf Scholz proti protekcionizmu in trgovinskim vojnam

Nemški kancler Olaf Scholz proti protekcionizmu in trgovinskim vojnamNemški kancler na tiskovni konferenci v Berlinu, 24. julija 2024. (Xinhua/Li Hanlin)

Nemški kancler Olaf Scholz je v ponedeljek nastopil proti protekcionističnim ukrepom, ki bi lahko škodovali mednarodnemu sodelovanju, in poudaril, da "nam škodijo protekcionizem in trgovinske vojne".

Scholz je poudaril pomen odprte trgovine in dejal, da se nemška podjetja ne bi smela bati konkurence. 

Scholz je poudaril pomen odprte trgovine in dejal, da se nemška podjetja ne bi smela bati konkurence. 

"Kot država izvoznica poudarjamo pomen odprte trgovine s celim svetom," je dejal Scholz v govoru ob otvoritvi nove tovarne za recikliranje baterij Mercedes-Benz v Kuppenheimu, mestu v jugozahodni nemški zvezni državi Baden-Wuerttemberg.

Scholz je opozoril, da medtem ko države, kot so Kitajska, Japonska in Južna Koreja, proizvajajo visokokakovostna vozila, se nemškim podjetjem ni treba bati te konkurence.

"Velika večina avtomobilov, proizvedenih na Kitajskem in uvoženih v Nemčijo, prihaja od nemških in mednarodnih proizvajalcev," je poudaril in izpostavil pogosto napačno prepričanje v javnih razpravah.

Ljudje ob obisku paviljona Guangzhou Automobile Group Co., Ltd. (GAC Group) na pariškem avtomobilskem salonu 2024, na javni predstavitvi v Parizu, Francija, 14. oktobra 2024. (Xinhua/Gao Jing)

Scholz je ponovil svoje nasprotovanje carinam, ki bi lahko škodile interesom Nemčije, in pozval Evropsko unijo, naj uporabi trgovinske instrumente za zagotovitev poštenega trgovanja.

"Kot država izvoznica cenimo odprto trgovino s celim svetom. In zato ne potrebujemo najboljših carin, ampak najboljše avtomobile in najsodobnejšo tehnologijo," je poudaril.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek