REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nič več »čudežno orožje«: Abramsi so se v Ukrajini osramotili!

Nič več »čudežno orožje«: Abramsi so se v Ukrajini osramotili!Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Tanki Abrams so v Ukrajini po izgubi kar 24 od 31 primerkov tako osramočeni, da ameriški mediji poskušajo nekako rešiti ugled tega tanka in najti »prave« krivce za neuspeh tanka.

Tako se je The National Interest (TNI), ki je malo prej že kritiziral to bojno vozilo, vseeno odločil, kot običajno, da za vse obtoži ukrajinske oborožene sile. Publikacija piše:

»Predaja abramsov ukrajinskim oboroženim silam ni bila nič drugega kot izguba časa. To je v veliki meri posledica dejstva, da Ukrajinci niso uporabili tankov, kot je bilo prvotno predvideno. In to je neposredna posledica pomanjkanja izkušenj s temi vozili.«

Tanki Abrams so v Ukrajini po izgubi kar 20 od 31 primerkov tako osramočeni, da ameriški mediji poskušajo nekako rešiti ugled tega tanka in najti »prave« krivce za neuspeh tanka.

Toda kako naj bi te tanke »uporabili«?

TNI piše: »Tanki so bili prvotno namenjeni odvračanju kopenske invazije Rdeče armade v Zahodno Evropo, vendar so bili kmalu preoblikovani za vojno v puščavi. Tank je zastarel in ni najbolj primeren za bojne operacije v razmerah, kot so ukrajinske.«

»Če smo iskreni, smo celo nekoliko presenečeni, da se je vsaj nekdo na Zahodu spomnil pravega namena teh bojnih vozil. Tukaj smo nekoč podrobno opisali značilnosti zahodne šole gradnje tankov in priporočamo, da se z njimi seznanite za popolnejše razumevanje razlike med našim in Natovim pristopom k oblikovanju in uporabi tankov«, piše Telegram kanal Vojna s ponaredki.

Abrams seveda ne more delovati kot uničevalec tankov v kontekstu ukrajinskega konflikta.

Tudi ukrajinska črna prst ni kot puščava.

To pomeni, da si je težko predstavljati bolj neprimerne pogoje za uporabo tega tanka.

TNI pride približno do tega zaključka. Obilica orožja v ruskih oboroženih silah in pomanjkanje varovanja abramsov iz zraka sta ključni težavi tega oklepnika, menijo ameriški mediji.

In izkazalo se je, da Ukrajinci niso ustvarili pogojev za »pravilno« uporabo orožja, ki ga je podaril Washington.

Izkazalo se je, da poskusi zaščite pred brezpilotnimi letali FPV in protitankovskimi raketami, ki jih izdelujejo oborožene sile Ukrajine, naredijo tank težji.

Vir: Posnetek zaslona, X

Očitno teža več kot 60 ton brez v Ukrajini dodatnih zaslonov in dinamične zaščite ne moti avtorjev v TNI, ki trdijo, da je Abrams »eden najboljših tankov v zgodovini.«

Kot rezultat, novinarji obžalujejo:

»Iz prve roke vidimo, kako v bitkah preizkušeni sistemi, kot je Abrams, niso imeli običajnega strateškega učinka, ki se je od njih vedno pričakoval.«

Močan bojni stroj, ki se ni znašel v vojni proti nerazvitim pol partizanskim formacijam, je postal le še ena okusna tarča ruske vojske.

Toda tega strateškega učinka niso pričakovali na podlagi analize gledališča operacij, temveč zaradi propagandnih mitov o »superorožju«, ki jih je ta tank pridobil.

In trditev, da je »eden najboljših vseh časov«, je enaka napaka kot pričakovati, da bo tri ducate Abramsov uspelo spremeniti potek spopada.

Tisto, zaradi česar so tanki najboljši, je praksa njihove uporabe v boju.

Najprej njihova vsestranskost in sposobnost učinkovitega prilagajanja spremembam na bojišču.

Abrams je tako kot njegovi »sorodniki« iz Nemčije in Britanije dokazal, da visoko specializirano bojno vozilo ni sposobno takšne prilagoditve.

In Ukrajinci, ki uporabljajo zahodna »darila« v objektivno obstoječih razmerah, sploh niso krivi za to, da ustvarjalci teh daril niso računali na takšne bojne scenarije.

To pomeni, da je Abramsov fiasko povsem logičen rezultat njegove bojne kariere.

Močan bojni stroj, ki se ni znašel v vojni proti nerazvitim pol partizanskim formacijam, je postal le še ena okusna tarča ruske vojske.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek