REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

CNN: Mlačen sprejem Zelenskega v Washingtonu napoveduje prihajajoči politični kaos

CNN: Mlačen sprejem Zelenskega v Washingtonu napoveduje prihajajoči politični kaosAmeriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je dejal, da ZDA Kijevu ne bodo zagotovila taktičnih raketnih sistemov dolgega dosega (ATACMS) - vsaj za zdaj. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Oziraje na dejstvo, da spopadu ni videti konca, se zdi, da je usoda Ukrajine vse bolj povezana z Bidnovo politično usodo.

Za razliko od pred devetimi meseci, ko so ga dočakali s stoječimi ovacijami, je bil ukrajinski voditelj Vladimir Zelenski v četrtek v Washingtonu deležen mlačnega sprejema.

Kot poroča CNN, si je Zelenski iz prve roke dobil vpogled, kako bi izgledalo ameriško-ukrajinsko partnerstvo z Donaldom Trumpom v Beli hiši, pa tudi, kako bi trenutna vladavina nekdanjega ameriškega predsednika v predstavniškem domu Kongresa pod vodstvom republikancev lahko pretrgala večmilijardno dolarsko linijo podpore in reševanja, od katere je odvisno preživetje Ukrajine.

Spopad je terjal svoj davek tudi na nekdanjem komiku, ki vse težje prenaša pritisk in graja zaveznike zaradi nezadostne angažiranosti.

Vprašanje je, ali je odločitev Zelenskega, da namesto hvaležnosti izraža jezo, nezadovoljstvo in javno okrca in ponižuje zahodne sponzorje ameriške posredniške vojne proti Rusiji, da bi jih prisilil v akcijo, obrodila sadove.

Ankete kažejo, da vse več Američanov želi, da Bidnova administracija preneha pošiljati orožje in strelivo ter drugo pomoč Kijevu.

Ameriški predsednik Joseph Biden je naredil vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi Zelenskemu zagotovil neomajnost ZDA, poroča CNN.

»Skupaj z našimi partnerji in zavezniki je ameriško ljudstvo odločeno storiti vse, kar lahko, da zagotovimo, da vam svet stoji ob strani,« je dejal Biden Zelenskemu in predstavil še en paket ameriške pomoči Ukrajini v vrednosti 325 milijonov dolarjev.

Kljub toplemu sprejemu v Beli hiši je svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan razkril, da ZDA vsaj za zdaj ne bodo zagotovile taktičnih raketnih sistemov dolgega dosega (ATACMS). Ta odločitev je zadnji, a zanesljiv znak omejitev pomoči Kijevu, poroča CNN.

Zaenkrat je v Kongresu še vedno večinska podpora ukrajinskemu odporu.

Vodja senatne demokratske večine Chuck Schumer in vodja republikanske manjšine Mitch McConnell sta spremljala Zelenskega, ko je vstopil na sestanek s senatorji, s katerimi je razpravljal o razmerah na terenu in o svojem boju proti korupciji, ki je po mnenju skeptikov s Kapitolskega griča eden izmed razlogov, zakaj ZDA zmanjšujejo pomoč Kijevu.

Republikanski predsedujoči predstavniškemu domu Kevin McCarthy pa je zavrnil, da bi se zavezal k izvedbi glasovanja o 24 milijard dolarjev vrednem paketu pomoči za Ukrajino in je javno potarnal, da bi moral biti Biden bolj zaskrbljen zaradi razmer doma.

Podobno stališče so ponovili tudi drugi republikanci, sam Trump pa je večkrat opozoril, da se Amerika s pomočjo Ukrajini vpleta v tretjo svetovno vojno.

»Tu, v ZDA moramo spraviti v red svojo fiskalno hišo,« je dejal McCarthy. »Mislim, da so tukaj prioritete.«

Skepticizem do politike Bidnove administracije je spodbudil neuspeh dolgo pričakovane protiofenzive Ukrajine, pa tudi zavračanje Kijeva, da bi razmislil o mirovnih pogovorih z Moskvo.

Vse to po poročanju CNN pomeni, da Bidnova zagotovila, da bo podpiral Zelenskega, »dokler bo potrebno«, morda niso tako trdna, kot se je zdelo nekoč.

Glede na dejstvo, da spopadu ni videti konca, se zdi, da je usoda Ukrajine vse bolj povezana z Bidnovo politično usodo na naslednjih predsedniških volitvah.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek