REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Malikovalci nacistov tako v vladi kot v opoziciji: (Ne)skriti obraz nove NATO članice

Malikovalci nacistov tako v vladi kot v opoziciji: (Ne)skriti obraz nove NATO članiceRazvpito Sanno Marin je v vrhu finske SDP zamenjal Lindtman, ki je bil pred približno 20 leti fotografiran napol gol z balaklavo in plastično pištolo, v družbi podobno slečenih moških, ki dvigujejo roke v nacistični pozdrav. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Rasistični komentarji vodilnih iz vladajoče koalicije kažejo, da niso samo v vrstah desnosučne opozicije tisti, ki imajo problematična stališča.

Preteklo poletje je bilo za nacistične simpatizerje v novi članici Nata burno.

Potem ko je bil finski finančni minister Wilhelm Junnila prisiljen odstopiti zaradi nacistične terminologije in vezi s skrajno desnico, se zdaj tudi novoizvoljeni vodja glavne opozicijske Socialdemokratske stranke (SDP) Antti Lindtman poskuša distancirati od svoje burne preteklosti.

Lindtman je bil namreč pred približno 20 leti fotografiran napol gol z balaklavo in plastično pištolo, v družbi podobno slečenih moških, ki dvigujejo roke v nacistični pozdrav.

Sedaj 41-letni Lindtman sicer ni salutiral, je pa duhove razburila njegova sporna fotografija iz mladosti.

»Zdi se, da so šli fantje s poziranjem malce predaleč ... Nisem bil in nisem simpatizer nacistov. Ne takrat, ne zdaj. Ravno nasprotno: Menim, da neonacistom niti tedaj niso bila všeč moja stališča,« pravi vodja finskih socialdemokratov.

»Ubranimo skupaj finsko demokracijo in se skupaj borimo proti ekstremizmu,« sporoča Lindtman.

Kontroverze znotraj SDP, katere prejšnja vodja je bila premierka Sanna Marin, niso nič novega.

Njihov tajnik Mikkel Näkkäläjärvi je bil obsojen mučenja živali, potem ko je kot najstnik mučil nato pa z lopato ubil mačko.

Po izvolitvi v stranko je dejal, da si želi, da bi bila »Finska država, kjer je lahko vsak, kar si želi«.

Rasistični komentarji vodilnih iz vladajoče koalicije kažejo, da niso samo v vrstah desnosučne opozicije tisti, ki imajo problematična stališča.

Finska je morda najsrečnejša država na svetu, vendar je tudi država, kjer so nacisti povsod.

Tako je Rikke Purre, predsednica stranke Pravi Finci, ki ima v vladi konservativca Anttija Petterija Orpa sedem ministrskih resorjev, leta 2008, kot poročajo finski mediji, objavljala hudo rasistične komentarje na blogu nekdanjega vodje stranke in sedanjega predsednika finskega parlamenta Jussija Halla-ahoja, ki je bil tudi sam obsojen zaradi spodbujanja rasnega sovraštva.

Rikke Purre je v enem le-teh vprašala celo, »Ali ima kdo danes v Helsinkih željo pljuvati po beračih ali tepsti temnopolte otroke?«

Nedavno je v javnem prostoru omenjala »turško opico«, zaradi tega zdrsa podpredsednice finske vlade pa se je ministrica za zunanje zadeve Elina Valtonen ob robu zasedanja NATO pakta v Bruslju 11. julija morala uradno opravičiti turškemu kolegu Hakanu Fidanu.

Rikke sprva ni hotela priznati, da je napisala sporne komentarje, na koncu pa se je vendarle opravičila, jih označila za »neumne« in obžalovala odzive, ki so jih povzročili.

Hitler pozdravlja finske častnike med peturnim obiskom Imatre na jugovzhodu Finske 4. junija 1942. Skrajno levo je načelnik obrambe finskih obrambnih sil baron Carl Gustaf Emil Mannerheim. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

Wille Rydman, naslednik padlega gospodarskega ministra Wilhelma Junnile le deset dni po njegovem imenovanju, je bil prav tako obtožen rasizma, potem ko so bila objavljena zasebna sporočila, ki jih je leta 2016 poslal svojemu takratnemu dekletu in v katerih je prebivalce Bližnjega vzhoda označil za »puščavske opice«.

Finsko letalsko poveljstvo uporablja svastiko (na sliki levo) od svoje ustanovitve leta 1918 in jo je uporabljalo na emblemih, zastavah in uniformah. Desno je nov emblem finskih zračnih sil. Vir: Posnetek zaslona, BBC

Mladenki, ki mu je zaupala, da so ji všeč »hebrejska imena« in da si želi tako ime dati njunemu bodočemu otroku, je Wille Rydman hipno odgovoril: »Mi, nacisti pravzaprav ne maramo teh judovskih reči«.

Finska, ki je bila zaveznica nacistične Nemčije v drugi svetovni vojni in zagovornica Kijeva v sporu z Rusijo, je imela do nedavnega na emblemu svojih zračnih sil svastiko.

Finsko letalsko poveljstvo uporablja svastiko od svoje ustanovitve leta 1918 in jo je uporabljalo na emblemih, zastavah in uniformah.

Toda pred tremi leti so se finski uradniki tiho odločili, da se »poslovijo« od zadevnega nacističnega simbola in svastiko s krili ter ju nadomestijo z zlatim orlom, obdanim s krili.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek