REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poljska zaprla največji center za ukrajinske begunce: »Niso se imeli časa niti spakirati!«

Poljska zaprla največji center za ukrajinske begunce: »Niso se imeli časa niti spakirati!«Po podatkih ZN se je do pomladi 2023 v sosednjo državo zateklo več kot milijon in pol registriranih ukrajinskih beguncev. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Največji begunski center za Ukrajince na Poljskem so nenadoma zaprli na podlagi odločitve regionalnih oblasti, zaradi česar je več sto ljudi ostalo brez strehe nad glavo, poroča Financial Times.

Objekt se je nahajal v nekdanjem razstavnem prostoru v vasi Nadarzyn v regiji Mazovia, jugozahodno od Varšave.

Na začetku rusko-ukrajinske krize, torej v času največjega prihoda ukrajinskih beguncev na Poljsko, je bilo tam nastanjenih približno 9000 ljudi, medtem ko jih je bilo spomladi 2023 okoli 300.

Čeprav gre za največji tovrstni objekt na Poljskem, so begunce sčasoma preselili na druge lokacije – poljske oblasti trdijo, da je vedno šlo za začasno nastanitev.

In ker je zdaj v Mazoviji zanemarljivo malo ukrajinskih beguncev, je bila sprejeta odločitev o zaprtju centra.

Financial Times je navedel poročila lokalnih dobrodelnih organizacij, ki pravijo, da je zaprtje centra presenetilo njegove uporabnike.

»Nekateri sploh niso imeli možnosti spakirati vseh svojih stvari. Dali so jim hrano v vrečkah in to je bilo to,« je za časnik povedala delavka begunskega centra v Varšavi in ​​dodala, da država reorganizira sistem pomoči beguncem, saj je veliko Ukrajincev medtem našlo delo in pridobilo dovoljenja za prebivanje na Poljskem ali v drugih državah Evropske unije.

Poljska je bila med glavnimi destinacijami za Ukrajince, ki so bežali pred konfliktom med Moskvo in Kijevom.

Po podatkih ZN se je do pomladi 2023 v sosednjo državo zateklo več kot milijon in pol registriranih ukrajinskih beguncev.

Glede na število »gostov« iz Ukrajine so poljske oblasti zaostrile pravila za begunce.

Od marca so lahko v začasnih namestitvah brezplačno bivali le 120 dni od prihoda v državo.

Po tem naj bi morali pokriti 50 odstotkov svojih življenjskih stroškov, v maju pa je bil ta prag dvignjen na 75 odstotkov.

Poljski mediji so v začetku leta špekulirali, da nameravajo uradniki v Varšavi izterjati sredstva pomoči, ki so bila nepravilno dodeljena ukrajinskim beguncem, v višini okoli 450.000 dolarjev, in dodali, da bi lahko bil dejanski znesek celo veliko višji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek