REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški novinar razkril: Zelenski je razjezil Bidna na prvem srečanju v Beli hiši

Ameriški novinar razkril: Zelenski je razjezil Bidna na prvem srečanju v Beli hišiPrvo srečanje Zelenskega in Bidna v Beli hiši, 1. september 2021. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ameriški pisatelj in novinar Franklin Foer je v svoji novi knjigi, ki bo kmalu objavljena, zapisal, da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na prvem srečanju z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom v Beli hiši ni ravno blestel.

Kot piše Foer, sta zahteva ukrajinskega voditelja, da se Ukrajina pridruži Natu, in absurdna analiza dinamike čezatlantskega zavezništva razjezila ameriškega predsednika, poroča britanski Guardian.

Knjiga »The Last Politician: Inside Joe Biden's White House and the Struggle for America's Future« (Zadnji politik: V Beli hiši Joeja Bidna in boj za prihodnost Amerike) naj bi prišla na knjižne police prihodnji teden.

Knjiga »The Last Politician: Inside Joe Biden's White House and the Struggle for America's Future« (Zadnji politik: v Beli hiši Joeja Bidna in boj za prihodnost Amerike) naj bi prišla na knjižne police prihodnji teden. Vir: Posnetek zaslona

Ko piše o prvem srečanju med Bidnom in Zelenskim, ki je bilo 1. septembra 2021, Foer ne uporablja neposrednih citatov in ne navaja virov, njegov založnik Penguin Random House pa poudarja, da knjiga temelji na stikih z Bidnovimi tesnimi svetovalci s katerimi ameriški predsednik sodeluje že desetletja.

Zelenski je po izvolitvi za ukrajinskega predsednika leta 2019 dolgo prosil za sestanek v Beli hiši, a ga je tedanji predsednik ZDA Donald Trump zavrnil, ker predsednik Ukrajine ni želel sodelovati pri iskanju »umazanega perila« Trumpovih tekmecev, med katerimi je bil predvesem Biden, navaja Foer med drugim v knjigi.

Avtor trdi, da se je Zelenski zaradi tega ponižanja zameril Beli hiši in da je za to klavrno dejstvo morda (podzavestno) krivil tudi Joeja Bidna.

Navaja tudi, da Zelenski Bidna ni imel za odločnega in močnega voditelja, še posebej zato, ker se je leta 2021 odpovedal sankcijam proti ruskemu podjetju, ki je gradilo Severni tok 2, plinovod do Nemčije.

Biden je (ko je že prevzel vajeti Bele hiše) na koncu pristal na srečanje z Zelenskim, a o njem ni imel dobrega mnenja zaradi prijateljskih odnosov, ki jih je ukrajinski predsednik vzpostavil z desničarskim republikanskim senatorjem iz Teksasa Tedom Cruzom, s katerim se je zbližal zaradi enakih pogledov na plinovod Severni tok.

Foer piše, da se je srečanje med voditeljema začelo, kot se spodobi, a da se Zelenski očitno ni zavedal, »kakšni dvomi se podijo po Bidnovi glavi in ​​kakšen je njegov moralni kodeks«.

Biden je namreč pričakoval izraze hvaležnosti za podporo ZDA, piše Foer, Zelenski pa je začel naštevati dolg seznam dodatnih zahtev, med katerimi je bila glavna vstop Ukrajine v NATO.

Biden je bil takrat star 78 let, Zelenski pa 43 let.

Foer navaja, da je »starejši predsednik poskušal mlajšemu predati modrost, ki bi ublažila ambicije Zelenskega.« Vendar je Zelenski postal frustriran.

Potem ko je prosil za vstop v NATO, je začel v Beli hiši predavati, da je ta organizacija pravzaprav zgodovinska relikvija vse manjšega pomena.

V isti sapi je povedal Bidnu, da se bosta Francija in Nemčija umaknili iz Nata.

»To je bila absurdna analiza – in očitno protislovje. In to je razjezilo Bidna,« piše Foer v svoji knjigi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek