REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izgubljeno v prevodu: Nemci se zaman trudijo usposobiti ukrajinske sile

Izgubljeno v prevodu: Nemci se zaman trudijo usposobiti ukrajinske silePripadnik 53. ukrajinske brigade strelja z RPG-9 na ruske položaje blizu Donecka. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Kijev in zahodne prestolnice zagotavljajo prevajalce, katerih besedni zaklad pogosto ni na zavidljivi ravni.

Naučiti neizkušene vojake upravljanja s tanki na prvi bojni črti v samo šestih tednih je resen podvig, toda ko so se nemški, nizozemski in danski častniki zbrali v Klietzu na severu Nemčije, da bi urili Ukrajince, niso pričakovali, da bo pomanjkanje kompetentnih prevajalcev osrednji problem.

»Prevajalci so izziv številka ena,« je za Financial Times povedal Martin Bonn, nizozemski brigadni general, ki je namestnik vodje večnacionalne misije Evropske unije za usposabljanje, ki je bila ustanovljena novembra lani za urjenje Ukrajincev o zahodnem orožju in taktikah.

Kijev in zahodne prestolnice zagotavljajo prevajalce, katerih besedni zaklad pogosto ni na zavidljivi ravni.

Do konca leta se bo 10.000 ukrajinskih vojakov usposabljalo v Nemčiji, kar je del širših zahodnih prizadevanj za opremljanje ukrajinskih oboroženih sil s tanki, topništvom in sistemi zračne obrambe, ki so proizvedeni na Zahodu.

Kijev je doslej v oporišča za usposabljanje v Evropi in ZDA poslal 63.000 nabornikov.

»Velik izziv je prevajanje besed, ki se uporabljajo v vojaškem ali tehničnem kontekstu... Besed, ki jih nihče ne uporablja v vsakdanjem življenju,« pravi Bonn.

Evropski inštruktorji sicer hvalijo »ogromno motivacijo« nabornikov, vendar se pritožujejo, da se starost in sposobnosti vojakov, ki jih pošilja Kijev, zelo razlikujejo, saj ukrajinski poveljniki na fronti pogosto nočejo prizanesti niti svojim najboljšim možem.

En ukrajinski prostovoljec, ki se je pojavil na urjenju v Nemčiji, je bil star 71 let.

Ukrajinski vojaki in njihovi zahodni inštruktorji se močno zavedajo, da Kijevu ni uspelo doseči napredka, ki ga je pričakoval v dolgo napovedovani protiofenzivi proti silam Vladimirja Putina, ki se je začela junija.

Težaven teren, rusko sofisticirano elektronsko bojevanje in uporaba brezpilotnih letal so tri težave, s katerimi se soočajo ukrajinske enote na terenu, poudarja Bonn.

»Iščemo načine, kako Ukrajince pripraviti na delo v takšnem okolju,« je dodal.

Nemčija ni edina država, ki je med programom usposabljanja naletela na jezikovno oviro. Podobna težava se je pojavila na Danskem, kjer se približno osem ukrajinskih pilotov in več deset podpornega osebja usposablja za letenje na lovcih F-16 v letalski bazi Skrydstrup.

Danski vojaški uradniki so povedali, da je bilo usposabljanje -, ki je postalo še bolj nujno, potem ko se je København zavezal, da bo Ukrajini doniral svoja lovska letala - prekinjeno zaradi varnostnega dovoljenja za pilote.

(Ne)znanje jezikov in zdravstveni pregledi so bili dodatni razlogi za zastoj, so povedali uradniki.

Evropski poveljniki pravijo, da so v tesnem stiku z ukrajinskimi kolegi in se poskušajo hitro odzvati na nenehno spreminjajoče se zahteve Kijeva.

Britanec Nick Reynolds, raziskovalec kopenskega vojskovanja pri londonskem možganskem trustu RUSI, pravi, da je Zahodu težko izpolniti pričakovanja obeh strani.

Kijev si želi več kombiniranega usposabljanja, ki vključuje vaje s tanki, oklepnimi vozili, topništvom, pehoto in brezpilotnimi letali, da bi kar se da bolje posnemali razmere na bojišču, vendar so takšne vaje lahko tudi tvegane. Reynolds pravi, da imajo zahodne države razumljivo nizko toleranco do nesreč, vendar njihov pristop »ne ustreza zahtevam« Kijeva.

Obstaja tudi frustracija v zvezi z orožjem, ki ga dobavljajo zahodne države.

Nemčija je v absolutnem smislu postala ena največjih svetovnih dobaviteljic orožja Ukrajini, vendar se kancler Olaf Scholz sooča z vztrajnimi obtožbami, da zavlačuje.

Največja evropska država je naposled popustila zahtevam, da Kijevu dobavi tanke Leopard, zdaj pa so pod velikim pritiskom, da naj jim pošljejo manevrirne rakete Taurus, s čimer se konflikt zaostri.

Odločitev o tem je praktično pred sprejemom - morda tudi zaradi ruskih udarov, ki so zelo verjetno uničili velika skladišča s podobnimi angleškimi raketami Storm Shadow v Ukrajini.

Leopard 1, za katerega se je Berlin strinjal, da bo dostavil skupaj z Leopardom 2, na splošno velja za slabšega od obeh modelov.

Generalpodpolkovnik Andreas Marlow, ki vodi nemško vejo misije EU za usposabljanje Ukrajincev, je priznal, da bi Leopard 2 lahko imel »večjo bojno vrednost«, vendar je pohvalil model iz 1960-ih zaradi enostavnosti upravljanja in vzdrževanja - ter njegove razpoložljivosti.

Številnim prestolnicam se je bolj udobno odpovedati pogosto okvarjenemu Leopardu 1, kot pa se odpovedati dragocenim zalogam novejšega tanka.

»Prednost 'Leoparda 1 A5' je, da ga lahko dobavimo v trimestnem številu do tega ali naslednjega leta. Količina prav tako igra vlogo,« je dejal Marlow.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek