REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Večina v Zahodni Afriki podpira pučiste v Nigru in nasprotuje vojaški intervenciji, ki jo podpihujeta Francija in ZDA

Večina v Zahodni Afriki podpira pučiste v Nigru in nasprotuje vojaški intervenciji, ki jo podpihujeta Francija in ZDAŠe posebej pomenljivo je dejstvo, da je bila večina častnikov, ki so vodili državne udare v državah Zahodne Afrike, v zadnjih letih - šolana na ameriških vojaških akademijah... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Večina prebivalcev Zahodne Afrike podpira pučiste v Nigru in nasprotuje morebitnemu vojaškemu posegu Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (ECOWAS) v tej državi, je pokazala raziskava podjetja Premise Data, poroča Economist.

Raziskava je pokazala, da okoli 60 odstotkov vprašanih v Slonokoščeni obali, Nigeriji in Gani meni, da je bil državni udar v Nigru upravičen, v Maliju, kjer je prav tako na oblasti vojaška hunta, pa kar 78 odstotkov.

Vlade Slonokoščene obale, Nigerije in Gane so pod taktirko Pariza in Washingtona zagrozile z vojaškim posredovanjem proti hunti v Nigru, če odstavljeni predsednik Mohamed Bazoum ne bo izpuščen iz hišnega pripora in vrnjen na predsedniški položaj.

Raziskava pa kaže, da je približno 60 odstotkov vprašanih v teh državah proti takšnemu posegu v notranje zadeve sosedov, mnogi pa menijo, da bi vojaška intervencija držav združenih v ECOWAS lahko povzročila regionalno vojno.

Tudi gospodarske sankcije proti Nigru so skrajno vprašljive. Prebivalci Malija takšnim ukrepom odločno nasprotujejo, enakega mnenja je približno 58 odstotkov vprašanih v Slonokoščeni obali, medtem ko so prebivalci Gane glede tega vprašanja razdeljeni.

Raziskava tudi opisuje obseg privlačnosti Rusije v Zahodni Afriki. V Maliju 71 odstotkov vprašanih pravi, da je Rusija najbolj zaupanja vreden partner njihove države – nobena druga država ne presega enomestne številke.

Mnenja o Franciji so, milo rečeno, deljena. Polovica prebivalcev Slonokoščene obale pravi, da najmanj zaupa Parizu, od teh pa jih 65 odstotkov pravi, da bi jih lahko pridobil le, če bi umaknil vse svoje sile iz Zahodne Afrike.

Skoraj 30 odstotkov prebivalcev Slonokoščene obale meni, da so vrednote Rusije najbolj podobne njihovim, nekoliko več pa se jih istoveti s Francijo, ki je bila v tem delu sveta dolgoletna kolonizatorka.

Privlačnost Rusije je delno posledica prejšnje vloge Francije kot brutalne kolonialne vladarice v Maliju in Slonokoščeni obali.

V Gani in Nigeriji, ki ju je tlačila Velika Britanija, je Rusija nekoliko manj privlačna, državljani obeh držav pa po raziskavi najbolj zaupajo - ZDA.

Še posebej pomenljivo pa je tudi dejstvo, da je bila večina častnikov, ki so vodili državne udare v državah Zahodne Afrike, v zadnjih letih - šolana na ameriških vojaških akademijah...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek