REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cene urana na svetovnih trgih najvišje v zadnjih 16 mesecih

Cene urana na svetovnih trgih najvišje v zadnjih 16 mesecihNjegova vrednost je 27. junija začela padati s 56 dolarjev za funt na 42,5 dolarja, kar je bilo zabeleženo 14. avgusta, nato pa se je znova povzpela na današnjih 58,2 dolarja za funt. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Cena urana na newyorški blagovni borzi NYMEX je v četrtek dosegla 58,2 dolarja za funt (funt je približno 450 gramov), kar je največ v zadnjih 16 mesecih.

Po podatkih Business Insiderja je vrednost urana letos poleti beležila velika nihanja.

27. junija je njegova vrednost začela padati s 56 dolarjev za funt na 42,5 dolarja, kar je bilo zabeleženo 14. avgusta, nato pa se je znova povzpela na današnjih 58,2 dolarja za funt.

Glavni razlog za rast cene te kovine je stalno tveganje pri dobavi zaradi zaostrenih političnih razmer v svetu, navaja portal TradInc Economics.

Rusija ima skoraj 50 odstotkov svetovnega deleža predelave in bogatenja urana, glavni proizvajalci pa so Kazahstan, Kanada in Avstralija.

Ena od pomembnih proizvajalk tega energenta je tudi afriška država Niger, kjer se je nedavno zgodil državni udar in ji pod pritiskom nekdanje kolonizatorke Francije in zahodnih držav zdaj Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (ECOWAS) grozi z vojaškim posredovanjem, v svetovni proizvodnji pa je udeležena s približno petimi odstotki.

Uran se uporablja predvsem kot gorivo v jedrskih elektrarnah.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek