REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pentagon in Ukrajina v sporu glede strategije: »Dobili ste goro jekla za protiofenzivo!«

Pentagon in Ukrajina v sporu glede strategije: »Dobili ste goro jekla za protiofenzivo!«»Ne razumete narave tega konflikta,« je v pogovoru z Američani dejal poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni.Vir: Posnetek zaslona, Twitter
»Zgradili smo jim to goro jekla za protiofenzivo. Tega ne moremo ponovno narediti,« je opozoril eden med ameriškimi uradniki.

Visoki ameriški in ukrajinski vojaški uradniki se v zakulisju že več tednov prepirajo o strategiji in taktiki za oživitev počasi potekajoče ukrajinske protiofenzive, piše Wall Street Journal (WSJ).

Kot WSJ dodaja, »strani še vedno nista soglasni o tem, kako preokreniti položaj na fronti proti Rusom v omejenem času, ki ga imata pred nastopom zime.«

»Ne razumete narave tega konflikta,« je Američanom med pogovorom zabrusil poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni, je za Wall Street Journal razkril neimenovani ameriški uradnik.

»To ni boj proti upornikom. To je Kursk,« se je jezil ukrajinski poveljnik, ko je imel v mislih veliko bitko pri Kursku v drugi svetovni vojni med Nemčijo in Sovjetsko zvezo, sicer eno najpomembnejših zavezniških zmag leta 1943.

Ameriška stran meni, da količina opreme, ki so jo ZDA poslale Ukrajini (več kot 43 milijard dolarjev vrednega orožja), zadošča za ofenzivo.

Američani so poskusili dopovedati uradnikom v Kijevu, da je zelo malo verjetno, da se bo enaka količina ameriške vojaške pomoči ponovila leta 2024.

»Zgradili smo jim to goro jekla za protiofenzivo. Tega ne moremo ponovno narediti,« je opozoril eden med ameriškimi uradniki.

ZDA zadnjih nekaj tednov pozivajo Ukrajince, naj zberejo svoje sile in se koncentrirajo na območju severno od Tokmaka na jugu, da bi prebili prvo linijo ruske obrambe, ki, kot poudarjajo, na splošno velja za najtežjo.

Ameriški uradnik je za Wall Street Journal povedal, da je Washington »resno razočaran« nad ukrajinsko strategijo, predvsem zaradi osredotočenosti ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega na Bahmut, zdaj Artjemovsk, za katerega nekateri ukrajinski častniki trmasto vztrajajo, da je koristen za krepitev morale in ustvarjanje tamponskega območja na vzhodu.

Potem ko so jih ameriški uradniki opozorili, da naj ne zapravljajo truda na napačnih koncih fronte, so Ukrajinci prilagodili strategijo in prešli v obrambo v vzhodnem delu Zaporožja.

Ta sprememba jim je omogočila, da so prihranili sile za glavni napad drugje in omejili porabo topništva.

Ameriški uradniki so navkljub temu še vedno nezadovoljni, saj pravijo, da so Ukrajinci še vedno preveč razpršeni za koncentriran prodor na jugu in še ne združujejo na pravi način topništva, mehaniziranih enot in prizadevanj za razminiranje.

Toda Ukrajinci vztrajajo, da je treba zmanjšati število žrtev, da bi ohranili svoj dolgoročnejši bojni potencial.

Ameriški uradniki pa trdijo, da ukrajinski napadi majhnih enot na ozkih frontah upočasnjujejo ofenzivo in dajejo Rusom več možnosti za učinkovit odgovor.

V središču razprave med Washingtonom in Kijevom je kombinirano usposabljanje za rokovanje z orožjem, ki so ga Ukrajinci opravili v zadnjih mesecih in je bilo namenjeno pripravi na ofenzivo na jugu.

ZDA in njihovi partnerji so usposabljali več kot 70.000 ukrajinskih vojakov na več kot 40 poligonih.

Težišče ameriškega združenega urjenja v Nemčiji je bilo na 14 bataljonih (motorizirana pehota, mehanizirani bataljoni in bataljoni Nacionalne garde), torej okoli 8000 vojakov, od katerih se je pričakovalo, da bodo prebili ruske obrambne linije in zavarovali teren.

12-tedenski program usposabljanja teh bataljonov je vključeval tudi navodila o povezovanju topništva, mehaniziranih enot in pehote.

Vrhunec usposabljanja je bila enotedenska vaja na ravni bataljona z ukrajinskimi salami v boju proti lažnemu nasprotniku, ki ga igrajo ameriški vojaki.

Usposabljata se tudi dva dodatna bataljona, en bataljon Nacionalne garde in en oklepni.

Oklepni bataljon je opremljen z 31 tankom Abrams in bo napoten jeseni z inženiringom in oklepnimi vozili za prebijanje minskih polj, je povedal tiskovni predstavnik ameriške vojske za Evropo Martin O'Donnell.

Wall Street Journal spominja, da ima »Ukrajina le majhne zračne sile, dobava ameriških F-16 pa se pričakuje šele sredi ali konca leta 2024.«

Nekateri ukrajinski vojaki, ki se borijo že od začetka vojne, so nezadovoljni, ker bodo Američani zahodne tanke in oklepna vozila predali novoustanovljenim enotam, ki vključujejo vojake z malo ali nič bojnih izkušenj, namesto da bi jih NATO dostavil njim, piše ameriški časnik.

Delež ukrajinskih vojakov v bataljonih, ki so jih izurili v ZDA in imajo predhodne bojne izkušnje, se giblje od približno 50 do 70 odstotkov, pravijo ameriški uradniki.

Wall Street Journal dodaja, da so nekateri vojaki izpostavili, da jih je resničnost boja ob prvem stiku z Rusi, šokirala.

Vojak 47. brigade je pripovedoval o jurišu na ruski jarek, prvem pehotnem spopadu enote v pravi vojni, ki je potekal proti eni najbolje utrjenih ruskih linij.

»Ne glede na to, kako so bile vaje težke, je v resnici na bojišču še veliko težje,« je vojak potarnal za ameriški časnik.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek