REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Politico: Med Francijo in ZDA naraščajo napetosti zaradi nestrinjanja glede Nigra

Politico: Med Francijo in ZDA naraščajo napetosti zaradi nestrinjanja glede NigraBodo Evropejci spet narekovali prelivanje krvi Afričanov v Nigru? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nesoglasja med Francijo in Združenimi državami naraščajo zaradi nestrinjanja o tem, kako pristopiti k razmeram v Nigru, pravijo dobro obveščeni visoki uradniki iz obeh držav.

Francoske oblasti je razjezila odločitev Washingtona, da nenadoma pošlje razvpito namestnico ameriškega državnega sekretarja Victorio Nuland na nepričakovan obisk k novim oblastem v Niameyju, saj Pariz noče vzpostaviti diplomatskih odnosov s hunto.

Nekateri ameriški diplomati razkrivajo, da je vir francoskega nezadovoljstva tesnoba Pariza zaradi izgube ene zadnjih strateških utrdb Francije v Sahelu, kjer so državni udari v sosednjih državah že prisilili enote nekdanjih kolonizatorjev, Francozov, k umiku, piše Politico.

Spomnimo, Francija je zavrnila zahtevo novih oblasti v Nigru po umiku svojih 1500 vojakov iz države.

Za razliko od Francije Združene države menjave oblasti v Niameyju še vedno niso uradno prepoznale za državni udar, saj bi to omejilo nadaljnje vojaške investicije in sodelovanje ameriških vojakov v Nigru s tamkajšnjo vojsko.

Washington ima v Nigru uradno nameščenih približno 1100 vojakov, pa tudi dve vojaški oporišči.

Eno le-teh služi kot center za operacije brezpilotnih letal v regiji, katerih izgradnja je stala več kot 100 milijonov dolarjev.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby ni zanikal trenj med Francijo in ZDA glede Nigra.

Poudaril je, da Washington nadaljuje pogovore o tem vprašanju s Parizom, pa tudi s predstavniki afriških držav, piše Politico.

Elizejska palača ni želela komentirati domnevnih trenj med ZDA in Francijo, vendar je visoki francoski diplomat priznal, da obstajajo razlike v pristopih partnerskih držav do Nigra.

Eden od ameriških uradnikov, ki je seznanjen z zadevo, je priznal, da nekatere zaveznice niso bile zadovoljne s potovanjem Nulandove v prestolnico Nigra, ne da bi podrobneje pojasnil vzroke omenjenega nezadovoljstva.

Le Figaro piše, da je uradni Pariz potovanje Nulandove v prestolnico Nigra razumel kot da so Američani zabili nož v hrbet Franciji.

Slaba tolažba za Francoze je, da so nigrske oblasti zavrnile zahtevo Nulandove po snidenju z odstavljenim predsednikom, ki je v hišnem priporu.

Hunta je prav tako zavrnila ameriški denar, odločna, da ubrani državo pred novimi kolonizatorji, Francozi ali Američani, ki jih zanimajo predvsem naravni viri, ki jih država ima, kot sta zlato in uran.

Na družbenih omrežjih se je medtem pojavila novica, povzeta iz azijskih časnikov, da so novi vladarji Nigra ob vsiljenem obisku namestnice ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna poslali naslednje sporočilo Beli hiši: »Nočemo vašega denarja, uporabite ga za sponzoriranje programa hujšanja za Victorio Nuland.«

Hkrati so zagrozili, da bodo odstavljenemu predsedniku sodili zaradi izdaje ali ga celo usmrtili v primeru zunanjega vojaškega posredovanja.

Nesoglasja glede obravnave Nigra so najnovejša točka spora med ZDA in Francijo po perečih vprašanjih glede prodaje francoskih podmornic Avstraliji, različnih pogledih na odnose s Kitajsko in evropskih strahovih, da bo ameriški zakon o zmanjšanju inflacije odgnal vlagatelje iz Evrope in jih pahnil v naročje Amerike.

Tudi afriške države si niso enotne glede zahtev Francije in njenih zaveznic iz NATO pakta po vojaškem posredovanju Afričanov proti novem oblastem Nigra, kar je lepo ubesedil novinar iz Gane (tvit spodaj) Kwesi Pratt mlajši:

Jasno je povedal, da se zahodni vojaki niso bili sposobni boriti proti islamskim skrajnežem na črni celini, zdaj pa kličejo k vojni proti Nigru.

Novinar je ob tem s kančkom cinizma naslovil vprašanje na vodilne afriške politike in tudi tiste na Zahodu, ki hujskajo Afričane k intervenciji zoper novo oblast v Nigru: »Mar ste nori?«

V isti sapi je novinar Kwesi Pratt mlajši opozoril, da vojaki, ki jih je v Afriko poslal Zahod niso naredili nič niti, ko so islamski skrajneži Boko Harama požgali vasi v številnih afriških državah.

Poudaril je, da vojaki tudi iz drugih afriških držav ne bodo šli v boj zoper Afričane v Nigru, ker poznajo svoje interese.

In da bodo tisti (iz Evrope, ZDA), ki jih silijo v vojno, odgovorni za posledice.

Ali El Husseini, Američan, povezan s hinto v Nigru, pa je za Politico povedal, da nove oblasti v Niameyju ne zaupajo Francozom.

Nenazadnje tudi zato, ker se francoski uradniki obnašajo, kot da Afričani »ne obstajajo«.

Po njegovih besedah ​​nova oblast v Nigru Francoze krivi za pritisk, ki prihaja iz organizacije Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav ECOWAS, ki grozi z vojaško intervencijo (podprto s strani Pariza seveda), pa tudi za korupcijo v Nigru in njeno domnevno utelešenje v odstavljenem predsedniku Mohamedu Bazoumu.

Spomnimo, voditelji ECOWAS so povedali, da razmišljajo o vojaški akciji v Nigru, da bi na oblast vrnili odstavljenega predsednika Bazouma.

Privrženci hunte so se odzvali s pozivom k množični mobilizaciji državljanov.

Kot je razvidno iz video posnetka v tvitu (zgoraj) se je ljudstvo množično odzvalo, da brani svojo državo pred tujimi zavojevalci.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek