REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ranjeni ameriški specialci: Odločilna faza, Ukrajina trpi hude izgube

Ranjeni ameriški specialci: Odločilna faza, Ukrajina trpi hude izgubeV enem dnevu smo izgubili tri nemške tanke Leopard, ker je bilo vojakom zaukazano, naj gredo samo naprej, v minsko polje, je razkril ameriški vojak, ki se bori na strani Ukrajine. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Razmere na fronti še zdaleč niso idealne.

Vse več je dokazov, da je Ukrajina v zadnjih desetih tednih, torej od začetka težko pričakovane ofenzive, v katero je Zahod polagal veliko upov, utrpela velike izgube, poroča ABC News.

Ta medij se je pogovarjal z dvema ameriškima vojakoma, ki sta angažirana v diviziji specialnih enot ukrajinske vojske. Oba sta priznala, da razmere na fronti še zdaleč niso idealne.

Vojaka, katerih naloga je bila prevzeti nadzor nad vasjo na obrobju Donecka, sta trenutno v bolnišnici v Kijevu.

Nekdanji ameriški vojak iz Teksasa, znan kot »Tango«, se je ameriškemu poročevalcu zaupal, da je bilo kar 85 odstotkov mož v njegovi enoti ranjenih ali ubitih.

Dodaja, da je 40 odstotkov vojakov iz enote, v kateri je bil, utrpelo izjemno hude poškodbe, zaradi katerih so postali »bojno neučinkoviti«.

Drugi vojak, ki se je predstavil kot »Zlata ribica« (Goldfish), pravi, da je bilo že na začetku ukrajinske ofenzive očitno, da so naleteli na »zelo organiziran odpor« ruskih enot, saj gre za »izjemno profesionalne sile«.

Tretji vojak, ki je bil ranjen že na začetku junijske ofenzive, kritizira taktične odločitve ukrajinske vojske in poudarja, da so bile nekatere operacije, v katerih je sodeloval, skrajno neorganizirane.

»V enem dnevu smo izgubili tri nemške tanke Leopard, ker so vojakom rekli, naj gredo le naprej, v minsko polje,« je pojasnil.

In dodal, da se zdi, da novomobilizirani vojaki sploh niso bili na usposabljanju za zapletene ofenzivne operacije na bojišču.

Vojak, ki se je ukrajinski vojski pridružil pred več kot letom dni, dodaja, da je na desetine ljudi iz njegovega bataljona sodelovalo v ofenzivnih operacijah od začetka junija in da jih je bilo približno 80 odstotkov ranjenih.

Trdi, da ukrajinska vojska del zahodne opreme, vključno z ameriškimi bojnimi vozili Bradley, ki so jih dobavile ZDA, sploh ni uporabila, ker vojaki niso usposobljeni za njihovo uporabo.

»Videti je, da so ukrajinski vojaki za silo priučeni, kako jih uporabljati, niso pa vešči učinkovite uporabe v taktičnem smislu na bojišču,« pravi ameriški specialec.

Od začetka posebne vojaške operacije Ukrajina ni objavila podatkov o žrtvah, je pa visoki ukrajinski uradnik opisal razmere »kot zelo težke, z intenzivnimi boji na bojišču«.

Ocenjuje, da je konflikt »v odločilni fazi«, in navaja, da Ukrajina potrebuje še večjo vojaško podporo Združenih držav Amerike in drugih zaveznic iz bloka NATO.

Kijev med drugim zahteva ameriške rakete dolgega dosega ATACMS.

Ukrajinci so pred tem opozorili, da jim je ATACMS z dosegom več kot 300 kilometrov potreben, da bi ciljali na poveljniška mesta in logistiko daleč za ruskimi bojnimi linijami.

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna za zdaj vztraja pri stališču, da Ukrajini ne bo dostavila raket dolgega dosega, po trditvah neimenovanih uradnikov pa čeprav obstajajo pritiski od zunaj, iz Kijeva, pa tudi od znotraj, od republikancev in demokratov, v zvezi s to odločitvijo ni sprememb in o tem ni bilo govora v zadnjih mesecih.

Od lani je Bidnova administracija navajala več razlogov, zakaj se je vzdržala odločitve o pošiljanju teh raket.

Prvotno je šlo za skrb, da bi lahko Ukrajina s temi raketami ciljala na rusko ozemlje in tako sprožila konflikt med ZDA in Rusijo.

Moskva je dala vedeti, da bi dobava tega orožja pomenila prestop rdeče črte.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek