REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lula da Silva: ZDA nenehno razmišljajo o vojni

Lula da Silva: ZDA nenehno razmišljajo o vojniBrazil je ostal nevtralen glede konflikta med Rusijo in Ukrajino. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva je dejal, da bo poskušal prepričati ameriškega predsednika Joeja Bidna, naj se osredotoči na naložbe.

In ne na konflikte.

»Bidnu bomo povedali ... da ZDA dolga leta razmišljajo le o vojni in ne o naložbah v Braziliji,« je dejal Lula v petek v Riu de Janeiru, ko je razkril načrt porabe za infrastrukturo, energijo in promet čez naslednjih štirih letih, kar je del njegovega poskusa spodbuditi gospodarsko rast in zaposlovanje v največji državi Latinske Amerike.

»Porabite malo denarja za vlaganje v našo državo, ker bo to v našo državo prineslo mir,« je dejal, poroča RT International.

Lula je v nagovoru ministrov, guvernerjev in direktorjev podjetij dejal, da bodo morali brazilski voditelji potovati po svetu, »da bi prodali te projekte«.

Iskati želi tuje financiranje in tuje naložbe – cilja na ZDA, Kitajsko, Združene arabske emirate in države v Evropi – za pomoč pri financiranju svojega tako imenovanega programa pospeševanja rasti, znanega po portugalskemu akronimu PAC.

Lula pričakuje, da se bo z ameriškim predsednikom srečal ob robu Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku.

Lula je glede konflikta med Rusijo in Ukrajino ostal nevtralen in je večkrat pozval k mirovnim pogajanjem za končanje spopadov.

»Svet postaja utrujen od ukrajinske krize,« je dejal Lula prejšnji mesec po srečanju voditeljev Evropske unije in Latinske Amerike v Bruslju.

Biden je vodil mednarodno kampanjo za pošiljanje več milijard dolarjev orožja v Kijev in uvedbo sankcij za kaznovanje Rusije zaradi konflikta v Ukrajini.

Ruski uradniki trdijo, da zahodna vojaška pomoč le podaljšuje prelivanje krvi.

In ​​povečuje tveganje za sprožitev širšega spopada.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek