REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prepotovala pol sveta, da bi Evropo sprla z Azijo! Zakaj von der Leynova na Filipinih zagovarja interese ZDA?!

Prepotovala pol sveta, da bi Evropo sprla z Azijo! Zakaj von der Leynova na Filipinih zagovarja interese ZDA?!Ali je njen cilj popeljati Evropo proti enotnosti in blaginji ali potisniti celino v še večje spopade in delitve?, se sprašuje kitajski časnik. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Ali je njen cilj popeljati Evropo proti enotnosti in blaginji ali potisniti celino v še večje spopade in delitve?, se sprašuje kitajski časnik.

Obisk predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen na Filipinih so zaznamovale provokativne pripombe o vprašanjih regionalne varnosti in hujskanje k spopadom, ocenjuje kitajski Global Times.

In dodaja, da je predsednica EK s svojimi spornimi izjavami ciljala na Kitajsko.

Časnik blizu kitajske komunistične partije je poudaril, da je pozitivno, da sta strani normalizirali odnose po zaostrenih relacijah zaradi vojne proti mamilom bivše filipinske administracije, in v tem smislu napovedali nadaljevanje pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu, ter se dogovorili o sodelovanju na področjih podnebnih sprememb, pomorske varnosti in zelenega gospodarstva, vendar je ostra retorika Ursule von der Leyen za Peking zaskrbljujoča, opozarja časnik.

Povedala je namreč, da Evropa ne bo tolerirala agresije »niti v Ukrajini niti v Indo-Pacifiku«, in dodala, da sta varnost v Evropi in varnost v Indo-Pacifiku »nedeljivi«.

Povedala je tudi, da »Evropska unija poudarja, da je odločitev arbitražnega sodišča o Južnokitajskem morju iz leta 2016 pravno zavezujoča«.

(Mimogrede – zakaj nikoli nismo slišali takšne izjave von der Leynove, ko je šlo za slovenske meje oziroma v zvezi z arbitražno razsodbo, ki jo Hrvaška ne priznava? Predsednica EK ni nikoli zabičala Zagrebu, da je odločitev arbitražnega sodišča pravno zavezujoča, na Daljnem vzhodu pa je pogumna, da v imenu Evropejcev grozi Kitajski!)

Kitajski vojaški strokovnjak Song Zhongping je dejal, da je jasno, da je von der Leynova s tem ciljala na Kitajsko.

Opozoril je, da je von der Leynova kot voditeljica nadnacionalne, gospodarske in politične unije iztirila s tirnic Evropske unije – zdi se namreč, da predsednica EK »EU spreminja v vojaško organizacijo, podrejeno ZDA«.

»Težko je ne videti njene pripombe kot poskusa prilizovanja ZDA in uskladitve z njihovo strategijo v indo-pacifiški regiji. Ko to počne, von der Leynova zveni kot papiga strica Sama,« je dodal Song.

Varnost v Evropi in varnost v Indo-Pacifiku sta dve različni stvari, je poudaril Li Kaisheng s Šanghajskega inštituta za mednarodne študije.

Glavni vzrok morebitnih regionalnih kriz je nenehno vmešavanje Zahoda, je dodal.

»V Indo-pacifiški regiji ni agresije ali krize, kaj šele krize, ki bi bila enakovredna konfliktu med Rusijo in Ukrajino. Pomorski spori obstajajo, a so večinoma pod nadzorom zaradi skupnih prizadevanj vseh držav v regiji,« je pojasnil Li.

Prav tako je dodal, da je bila Azija v zadnjih 40 letih najbolj mirna in stabilna regija na svetu, zahvaljujoč modrosti azijskih držav o mirnem sobivanju.

Vendar pa je temeljni vzrok tamkajšnjih morebitnih kriz nenehno vmešavanje Zahoda v regijo, da bi povzročil težave in nato izvajal strateški pritisk na Kitajsko.

»Ko je von der Leynova rekla, da sta varnost v Evropi in varnost v Indo-Pacifiku nedeljivi, je poskušala dati legitimiteto vmešavanju EU v indo-pacifiška varnostna vprašanja. Ona je sanjač, ​​takšna legitimnost ne obstaja,« je pojasnil Li.

Global Times še navaja, da je obisk predsednice EK na Filipinih sledil le nekaj dni po nagovoru narodu predsednika Ferdinanda Marcosa ml., v katerem ni omenil vprašanja Južnokitajskega morja, kot tudi izjave filipinskega ministra za nacionalno obrambo Gilberta Theodora, v kateri je odločno zavrnil zamisel o vojaškem sodelovanju s Tajvanom.

»Kljub temu je von der Leynova prepotovala pol sveta, da bi zanetila spore glede Južnokitajskega morja, pri tem pa zamižala na dejstvo, da države ASEAN, vključno s Filipini, ne želijo, da bi Južnokitajsko morje postalo žarišče konfliktov in kaosa,« je zapisal kitajski časnik.

Naravnost ironično je, da je prav ona v imenu EK te dni prejela svetovno nagrado za mir in svobodo, ki jo včasih imenujejo tudi Nobelova nagrada za mednarodno pravo, je poudaril časnik.

Ali ta (ginekologinja) spodbuja svetovni mir ali zaostruje spopad med nasprotujočimi si stranmi?

Ali je njen cilj popeljati Evropo proti enotnosti in blaginji ali potisniti celino v še večje spopade in delitve?, se sprašuje kitajski časnik.

Evropa potrebuje politike, ki resnično služijo njenim interesom in predstavljajo pravo voljo evropskih držav. Von der Leynova vsekakor ni ena izmed njih, sklene Global Times.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek