REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Politico: Razočaranje Zahoda nad ukrajinsko ofenzivo, 150.000 vojakov in le nekaj sto metrov napredovanja

Politico: Razočaranje Zahoda nad ukrajinsko ofenzivo, 150.000 vojakov in le nekaj sto metrov napredovanjaDolgo napovedovana in pričakovana ukrajinska ofenziva ne poteka po načrtih, zahodni uradniki pa opozarjajo, da bi lahko trajala do zime – z negotovimi rezultati. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
»Napredujejo zelo počasi in postopoma« v vseh treh smereh in se soočajo z »močnim ruskim odporom – drugo in tretjo plastjo obrambe,« je pojasnil uradnik.

Če so ukrajinski zavezniki na Zahodu upali na preboj, potem ko so ukrajinske sile prejšnji teden sprožile nov napad na jugovzhodu države, so bili globoko razočarani, poroča bruseljski portal Politico.

Najnovejši napad, v katerem je sodelovalo na tisoče borcev, izurjenih v oporiščih na Zahodu, s ciljem napredovanja proti jugu države, še vedno ni prinesel pomembnejših rezultatov, so ta teden priznali uradniki ameriškega obrambnega ministrstva, pri čemer je eden od njih opozoril, da se »uspeh« ofenzive meri v nekaj sto metrih.

Ukrajina ima zdaj 150.000 vojakov, vključenih v operacijo v treh smereh napada, vključno z več brigadami, izurjenimi na Zahodu, je povedal neimenovan uradnik ameriškega obrambnega ministrstva. Toda Kijev še vedno ohranja nekaj sil v rezervi, medtem ko preostali vojaki poskušajo najti šibke točke v ruski obrambi.

»Napredujejo zelo počasi in postopoma« v vseh treh smereh in se soočajo z »močnim ruskim odporom – drugo in tretjo plastjo obrambe,« je pojasnil uradnik.

Tiskovni predstavnik Pentagona, brigadni general ameriških zračnih sil Patrick Ryder je ocenil, da Ukrajince čaka »težak boj«.

Tudi če ukrajinskim silam uspe očistiti minska polja in napredovati, bo Rusija uporabila topništvo in helikopterje, da jih ujame med minskimi polji, je za Politico povedal svetovalec ukrajinske vlade.

»Nenazadnje nam bodo dobavili ameriške sisteme ‘Vampire’, lasersko vodene raketne lansirnike, ki jih je mogoče hitro namestiti na tovornjak, kar bo dalo prvim linijam fronta majhno, mobilno zračno obrambo, ki bi potencialno lahko pomagala zaščititi te enote,« je dodal neimenovani svetovalec ukrajinske vlade za bruseljski portal.

Ti sistemi, ki vsebujejo 70 mm lasersko vodene rakete so zelo natančni in bi se lahko pokazali kot uspešni proti nekaterim dronom in helikopterjem.

A težava je njihov majhen domet.

Sistem Vampire Vir: Grey Dynamics
Sistem Vampire. Vir: Grey Dynamics, posnetek zaslona

Ko jih montirajo na letala imajo domet 11 kilometrov, na helikopterjih pa le okoli 5 kilometrov.

S tal je domet še manjši, a ni jasno, koliko.

Zadnji paket vojaške pomoči ameriške administracije Ukrajini znaša 400 milijonov dolarjev za dodatno zračno obrambo, topništvo in drugo strelivo ter oklepna vozila in protitankovsko orožje.

Ministrstvo za obrambo ZDA pričakuje, da bo v začetku prihodnjega tedna objavljena še ena tranša pomoči za režim Vladimirja Zelenskega.

Ukrajinske sile nestrpno pričakujejo prihod glavnega bojnega tanka M1 Abrams ameriške vojske, ki naj bi jim bil dobavljen v začetku septembra.

In za katerega upajo, da jim bo pomagal pri preboju ruskih obrambnih črt.

Toda med trajanjem ofenzivnih operacij, uradniki ukrajinskega obrambnega ministrstva nenehno premikajo roke iz prejšnjih napovedi, in zdaj trdijo, da pričakujejo, da bo ofenziva trajala vsaj do jeseni.

In morda celo do zime.

Rezultati pa so negotovi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek