REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova ameriška vojna: ZDA vlagajo v obveščevalne podatke, opremo za nadzor in strelivo za vojsko Taipeja

Nova ameriška vojna: ZDA vlagajo v obveščevalne podatke, opremo za nadzor in strelivo za vojsko TaipejaPostaja vse bolj jasno, da po ameriški posredniški vojni v Ukrajini proti Rusiji, ZDA načrtujejo, da bodo kmalu pahnile NATO, torej tudi Slovenijo, v novo posredniško vojno. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Po ameriški posredniški vojni v Ukrajini proti Rusiji, ZDA zdaj potiskajo NATO, torej tudi Slovenijo, v novo posredniško vojno, tokrat s Kitajsko.

Združene države Amerike so v petek napovedale (nov) paket vojaške pomoči Taipeju v vrednosti 345 milijonov dolarjev.

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna je zavrnila javno posredovanje podrobnosti o vsebini novega paketa vojaške pomoči Tajvanu, poroča Reuters in ocenjuje, da bo ta poteza verjetno povzročila jezo v Pekingu.

Spomnimo, kitajsko zunanje ministrstvo je ta teden objavilo, da je vložilo pritožbo pri Bidnovi administraciji zaradi napovedanega obiska tajvanskega podpredsednika Williama Laija v ZDA prihodnji mesec sredi napetosti med Washingtonom in Pekingom, pri čemer je opozorilo, da Kitajska nasprotuje kakršni koli obliki podpore separatističnim silam, ki se zavzemajo za neodvisnost Tajvana.

Ameriški Kongres je v okviru novega državnega proračuna ZDA odobril dodelitev sredstev v vrednosti do milijarde dolarjev za oboroževanje Tajvana, čeprav je uradni Peking že večkrat zahteval, da Bela hiša prekine prodajo orožja Taipeju.

Štirje viri so pred tem za Reuters potrdili, da naj bi najnovejši paket ameriške vojaške pomoči Tajvanu vključeval tudi štiri oborožene izvidniške brezpilotne letalnike MK-9A, čeprav je dobava teh vojaških sredstev vprašljiva glede na dejstvo, da gre za napredno vojaško opremo, ki jo lahko uporabljajo le ameriške zračne sile.

Taipej se je Bidnovi administraciji že zahvalil za »trdno varnostno podporo«.

Tajvan je medtem potrdil nakup štirih ameriških naprednih brezpilotnih letalnikov MQ-9B Sea Guardian družbe General Atomics, ki naj bi jih dobavili leta 2025.

V začetku tega meseca je višji ameriški general dejal, da bi morale Združene države in njihovi zavezniki iz NATO bloka v prihajajočih letih pospešiti pošiljanje orožja Tajvanu.

Tako postaja vse bolj neizogibno in jasno, da po ameriški posredniški vojni v Ukrajini proti Rusiji, ZDA načrtujejo, da bodo kmalu pahnile NATO, torej tudi Slovenijo, v novo posredniško vojno.

Tokrat s Kitajsko.

Kot kaže, je za pričakovati že videno v Ukrajini.

In enak scenarij, v katerem bo Washington še naprej izčrpaval zaveznike iz Evropske unije, Velike Britanije, Avstralije … z vedno novimi zahtevami, da pošiljajo vedno nove pošiljke streliva, oborožitve in denarja vladi v Taipeju, tako kot je Bidnova administracija to počela doslej, ko je od lakajskih zahodnih držav zahtevala brezpogojno podporo za režim Vladimirja Zelenskega v Kijevu.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je med junijskim obiskom v Pekingu izjavil, da Biden ne podpira neodvisnosti Tajvana in ne išče konfliktov s Kitajsko.

Toda šlo je le za prazno besedičenje, ki ni spremljala dejanska sprememba vojno hujskaške politike Washingtona do Pekinga v praksi.

Kitajski strokovnjaki so pred tem za časopis Global Times, ki je blizu vladajoče komunistične partije, povedali, da nedavni obisk nekdanjega ameriškega diplomata Henryja Kissingerja v Pekingu in njegovi osebni dobri odnosi s Kitajsko niso dovolj za zmanjšanje napetosti med velesilama.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek