REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Južna Afrika: Varnostni svet OZN je treba reformirati, ni kos svoji vlogi!

Južna Afrika: Varnostni svet OZN je treba reformirati, ni kos svoji vlogi!Varnostni svet je bil od časa do časa uporabljen kot politični instrument in orožje proti določenim državam, je v sredo dejala Naledi Pandor. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Treba je reformirati Varnostni svet Združenih narodov in posvetiti pozornost demokratičnim procesom, je v sredo povedala južnoafriška ministrica za zunanje zadeve Naledi Pandor.

Po njenih besedah ​​je bila organizacija od časa do časa izkoriščana za doseganje različnih političnih ciljev (Zahoda) in celo kot orožje proti nekaterim drugim državam.

»Varnostni svet ZN ni kos svoji vlogi. Poglejte, koliko konfliktov imamo po svetu.

To pomeni, da je treba obnoviti mehanizem, da bo mogoče zagotoviti mir in varnost. Menimo, da bi morala Organizacija združenih narodov ostati glavna mednarodna struktura in ne želimo, da bi videli poskuse ustanovitve še enega podobnega multilateralnega organa kot je ZN.

Tisto, kar bi pa radi videli, so reforme in krepitev ZN, da se ne bi več ustvarjal vtis, kot da lahko kakih 15 (zahodnih) držav določa usodo celega sveta,« je poudarila južnoafriška zunanja ministrica.

V tem kontekstu se je ministrica Neldi Pandor sklicevala tudi na trenutni konflikt med Moskvo in Kijevom in dejala, da se zdi, da so v organizaciji ZN dobili določene pravice, ki jim zakonsko ne pripadajo.

»Temu moramo narediti konec. Vzemimo za primer konflikt med Rusijo in Ukrajino, v katerem so nenadoma dali odločilen glas VS OZN, čeprav formalno te vloge nima,« je dejala.

Ministrica Naledi Pandor še navaja, da opaža, da v svetu prihaja do pomembnih sprememb, »globalnih sprememb, ko gre za mednarodne institucije in procese«.

»Obstajajo znaki, da se mednarodne institucije in oblasti začenjajo temeljito spreminjati.

Upam, da se bo to zgodilo in mislim, da Afričani tega ne smejo zamuditi, kajti če se to zgodi, se naslednja taka priložnost ne bo kmalu pojavila,« je opozorila.

V tem kontekstu južnoafriška zunanja ministrica poudarja, da so bile afriške države prva skupina držav, ki je skupaj nastopila z mirovno pobudo in dobila enak dostop do ruskih in ukrajinskih oblasti.

Ob tem dodaja, da so komunikacijski kanali s predsednikom Rusije Vladimirjem Putinom in ukrajinskim voditeljem Vladimirjem Zelenskim odprti, kar pomeni, da je Afrika za razliko od mnogih držav, ki poudarjajo navezanost le na eno od strani, v edinstvenem položaju.

»Prišel je čas, ko bi morala naša celina spoznati, da ima možnost postati zelo močan del sveta. Ne smemo misliti, da smo nekomu nekaj dolžni,« je komentirala pritiske, ki se izvajajo na afriško vodstvo.

Kot je dejala, »se moramo (Afričani) zavedati lastne moči in jo uporabiti v dobro Afrike.«

Ob tem je izrazila upanje, da bodo o miru med Moskvo in Kijevom razpravljali na drugem Rusko-afriškem vrhu, ki se začne 27. julija v Sankt Peterburgu.

Ministrica Naledi Pandor je pred vrhom Rusija-Afrika v Sankt Peterburgu opozorila na v svetu, še posebej na globalnem jugu potekajočo se dedolarizacijo.

Opomnila je, da se je treba manj zanašati na ameriški dolar.

Nazadnje je ministrica izkoristila priložnost, da izpostavi bratske odnose med Južno Afriko in Rusijo, ki so po njenih besedah ​​»zelo pomembni« za njeno državo, saj je ruski narod odigral pomembno vlogo v boju Južne Afrike za svobodo od kolonialnega jarma.

»Naš odnos je kot odnos med bratom in sestro,« je poudarila Pandorjeva.

Zato Južna Afrika med rusko-afriškim vrhom upa, da se bodo odlični odnosi z Moskvo ohranili, pa tudi, da bo sam vrh prispeval k razvoju odnosov tudi z drugimi državami.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek