REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bo nova valuta BRICS-a spremenila svetovno gospodarstvo?

Bo nova valuta BRICS-a spremenila svetovno gospodarstvo?Namen skupne valute organizacije BRICS je ustvariti več bogastva za gospodarstva svetovnega juga, ne pa služiti interesom tržnih špekulantov. Zlasti v zgodnjih fazah uvajanja nove valute je dobro, da so stvari pregledne in preproste. Vir: posnetek zaslona, Twitter
BRICS je kratica, ki označuje pet največjih gospodarstev v vzponu: Brazilijo, Rusijo, Indijo, Kitajsko in Južno Afriko.

V zadnjem letu je oblikovanje valute skupine BRICS postalo ena ključnih tem, povezanih ne le z organizacijo BRICS, ampak tudi s svetovnimi finančnimi trgi, piše ekonomski analitik Jaroslav Lisovolik za spletno stran »BRICS-plus analytics«.

Poleg skepticizma večine strokovnjakov iz tako imenovanega razvitega sveta obstaja ogromno zablod in neutemeljenih trditev o hitrem »propadu dolarja« in o zlomu svetovnega finančnega sistema zaradi ustvarjanja skupne valute BRICS.

Dejansko je treba scenarij in modalitete uvedbe te valute šele določiti.

Lahko se zgodi, da bo valuta BRICS v prvih fazah lansiranja prevzela obliko obračunske enote in ne prave valute, ki bi se uporabljala v mednarodnih transakcijah.

Kljub temu pa bi lahko tudi pod masko obračunske enote za gospodarstva globalnega juga projekt nove valute R5, ki so jo poimenovali po prvih črkah valut držav BRICS, kot meni Lisovolik, lahko imel pomemben vpliv na mednarodni finančni sistem in hkrati prinesel ogromne koristi za gospodarstva v razvoju.

Mimogrede, prve korake za projekt skupne valute R5 in uporabo BRICS-a kot platforme za dedolarizacijo je predlagal prav Lisovolik v letih 2017 in 2018 v seriji publikacij, napisanih za debatni klub Valdaj.

Razprave o R5 so ponudile alternativne poti, kot sta rezervna valuta ali obračunska enota. Ustvarjanje obračunske enote je morda najlažji in najbolj realističen scenarij prve faze projekta R5.

Po mnenju vodilnih strokovnjakov na tem področju se je vzpostavitve obračunske enote BRICS mogoče lotiti z minimalnimi sredstvi in ​​izvesti v razmeroma kratkem času. Namesto da BRICS hiti z ustvarjanjem fizične enote za servisiranje mednarodnih transakcij, postopen pristop, ki vključuje oblikovanje računovodske enote, omogoča spremljanje nestanovitnosti, povezane z delovanjem prihodnje valute BRICS.

Uvedba nove valute BRICS v obliki fizičnega menjalnega sredstva bo verjetno naletela na špekulativne napade in poskuse preizkusa odpornosti nove valute.

Ko gre za zaporedje korakov glede nove valute, bi se BRICS najprej odločil za ustanovitev računovodske enote, nato pa začel z razvojem tržne infrastrukture v glavnih finančnih središčih globalnega juga.

To je preprost način za uvedbo nove valute R5 v skladu z najboljšo mednarodno prakso, zlasti z instrumenti, kot je evro. Prednost računovodske enote je, da je prilagodljiva, pri čemer ima ena ali več držav BRICS možnost, da samostojno uvedejo takšen format valute, brez potrebe po sodelovanju vseh članic.

Ravnovesje prednosti in slabosti kaže, da bi oblikovanje R5 kot obračunske enote zmanjšalo tveganja in ohranilo številne prednosti skupne valute. Lisovolik trdi, da je to najlažji in najboljši način za ustvarjanje svetovne valute BRICS.

Kar zadeva vpliv R5, je morda najpomembnejši vidik, v katerem valuta BRICS spreminja svetovno gospodarstvo ta, da spreminja miselnost in mentaliteto podjetij, ki so trenutno močno osredotočena na ameriški dolar.

Ta mentalna odvisnost od dolarja izvira iz dejstva, da je dolar še vedno prevladujoč v cenah, računovodstvu in statistiki po vsem svetu, bodisi v razvitih gospodarstvih ali gospodarstvih v razvoju.

Uvedba obračunske enote BRICS, ki bi nadomestila dolar v večjih gospodarstvih držav v razvoju, bi zagotovila drugačno referenčno točko za trge v razvoju.

Pričakovanja gospodarskih subjektov bi bila bolj usmerjena v novo valuto BRICS, pri čemer bi globalni trgi večjo pozornost namenjali denarni politiki v državah BRICS, namesto da bi bili pretirano osredotočeni na ameriško centralno banko (FED).

Drug razlog, zakaj se vprašanje valute BRICS šteje za tako kritično, je verodostojnost in status, ki ga daje BRICS-u kot bloku z globalnim vplivom. Doslej so bili glavni dosežki organizacije BRICS povezani z ustanovitvijo Nove razvojne banke. Vendar pa je to premalo za bistveno preobrazbo globalnega upravljanja in mednarodnega finančnega sistema.

Oblikovanje nove globalne valute bloka BRICS bi predstavljalo pravo inovacijo in preobrazbo svetovnega gospodarstva, s kakovostno drugačnim statusom celotnega bloka držav BRICS v mednarodnem prostoru.

V kvalitativnem smislu bo uvedba valute BRICS zagotovo vplivala na smer in kakovost makroekonomskih politik članic BRICS. Prav tako bi pojav R5 zmanjšal toleranco denarnih oblasti BRICS-a do sprememb v menjalnem tečaju nacionalnih valut.

Splošna kakovost makroekonomske politike se bo verjetno izboljšala, da bi se zagotovila varna makroekonomska podlaga za delovanje skupne valute.

Pravzaprav zadnja dogajanja na področju denarne politike nakazujejo takšne trende, saj so nekateri trgi v razvoju odločneje ukrepali pri preprečevanju inflacijskih pritiskov v primerjavi z ameriškim FED-om in drugimi centralnimi bankami razvitih gospodarstev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek