REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Euronews: Kako se je zahodno orožje pokazalo v bojih v Ukrajini?

Euronews: Kako se je zahodno orožje pokazalo v bojih v Ukrajini?Nemški tanki Leopard in ameriška oklepna vozila Bradley so imeli po mnenju strokovnjakov slab začetek v rusko-ukrajinskem konfliktu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Od lanskega začetka spopadov v Ukrajini je več deset zahodnih držav podprlo Kijev s pošiljanjem vojaške pomoči.

Med poslano oborožitvijo se je našlo tisto, ki je že dolgo v uporabi, zraven pa je bilo tudi razmeroma novo.

Za oba je bil spopad v Evropi preizkus učinkovitosti v razmerah sodobnega oboroženega spopada.

Po podatkih Inštituta za svetovno gospodarstvo v Kielu so mednarodni partnerji Ukrajini obljubili več kot 80 milijard evrov vojaške pomoči.

In kako učinkovito je bilo to orožje v realnih bojnih razmerah, je zanimalo Euronews.

Španski vojaški strokovnjak César Pintado meni, da so imeli tanki Leopard, nemške proizvodnje in ameriška oklepna vozila Bradley slab začetek.

Na dan so prišle pomanjkljivosti nekaterih starejših modelov zahodnih tankov, ki kažejo, da jih ni več vredno uporabljati v sodobnem vojskovanju.

Po drugi strani nekateri strokovnjaki menijo, da je pomanjkanje ustreznega usposabljanja Ukrajincev razlog za slabe rezultate te zahodne vojaške opreme.

»Če bi francoske tanke upravljale dobro izurjene enote Nata, bi bilo manj izgub teh bojnih vozil v Ukrajini. Ne zato, ker so enote Nata tehnično bolj prilagojene za delo s temi tanki, temveč zato, ker jih znajo uporabiti v kombinacijah z drugimi sistemi, kot sta topništvo ali pehota,« pravi Matthew Schmidt z Univerze New Haven.

Prepričan je, da bo ukrajinska vojska sčasoma izboljšala svoje upravljanje zahodne vojaške opreme in orožja.

A dodaja, da bo za uspeh v vojskovanju potrebno več kot to.

Široka uporaba brezpilotnih letal je še ena značilnost tega spopada, ti pa so po Pintadovem mnenju postali temeljni element vojskovanja, kar sam vidi za revolucijo – kot je bila uvedba letalstva v vojne spopade v prvi svetovni vojni.

Po drugi strani pa Schmidt meni, da so se droni v Ukrajini izkazali za neučinkovite.

»Komunikacije in elektronsko bojevanje so igrali veliko pomembnejšo vlogo,« pravi Schmidt.

Kot primer navaja sistem, ki so ga oborožene sile Ukrajine uporabljale za zbiranje poročil očividcev o premikih ruskih enot: ukrajinska vojska je za zbiranje teh informacij uporabila obstoječe službe za pošiljanje pritožb o stanovanjskih in komunalnih težavah.

Poudarja tudi pomen prisluškovanja in prekinjanja komunikacijskih sistemov.

Zlasti v prvih mesecih spopadov je to omogočilo prestrezanje zaupnih podatkov in prekinitev komunikacij med ruskimi enotami, navaja besedilo.

»V prihodnjem konfliktu bomo priča številnim dolgoročnim novostim. In na ruski strani bo trajalo desetletja ali več, da bo vojska obnovila, kar je izgubila v vojni. Glavno je, da se bodo Rusi iz te vojne naučili, da njihovi sistemi niso ravno dobri,« je prepričan ameriški strokovnjak.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek