REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ali Evropa uradno postaja ameriška kolonija? Američanka na visokem položaju v Evropski uniji, le Francija se upira

Ali Evropa uradno postaja ameriška kolonija? Američanka na visokem položaju v Evropski uniji, le Francija se upiraProfesorica ekonomije na univerzi Yale in nekdanja uslužbenka State Departmenta Fiona Scott Morton je prva državljanka ZDA, ki bo službovala v Evropski uniji. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

56-letna Fiona Scott Morton bo septembra zasedla foteljček Pierra Regibeauja, glavnega ekonomista Evropske unije, zadolženega za tržno konkurenco, ki se bo upokojil.

Scott Mortonova je prva državljanka Združenih držav Amerike na dolžnosti v EU, zato so francoski poslanci v Evropskem parlamentu (EP) ostro protestirali proti njenemu imenovanju.

Toda Evropska unija ostaja pri svoji odločitvi.

Podpredsednica Evropske komisije Margarete Vestager je Mortonovo, profesorco ekonomije z univerze Yale in nekdanjo uradnico State Departmenta v času mandata Baracka Obame, imenovala za glavno ekonomistko direktorata EU za konkurenco.

Vodila bo upravo, ki nadzira delo tehnoloških velikanov, kot so Google, Apple, Meta in Microsoft.

Prav zaradi tega so francoski poslanci ognjevito opozarjali v EP, da z Američanko, ki je bila pred časom tudi sama visoko pozicionirana v ameriški administraciji, ko je bil podpredsednik ZDA Joe Biden, Washington podtika svojo zaupnico in lobistko v središče evropskega regulativnega okolja.

A zaman so opozarjali, da imenovanje Mortonove odpira vprašanje navzkrižja interesov.

Ko so naleteli na gluha ušesa, so zaman spraševali, ali je Komisija von der Leynove brez vpliva na ameriške digitalne velikane?

Komentatorjem debate v EP pa ni ušlo dejstvo, da nastaviti Američanko na čelo direktorata EU za konkurenco je kot lisici zaupati skrb za kokošnjak.

Zaupana ji je tudi ključna vloga pri preverjanju velikih prevzemov, kot sta Amazonov nakup podjetja  iRobot in Adobejev nakup startupa Figma.

Američanka je sicer zaslovela po svojih raziskavah industrijske organizacije različnih panog, vključno z revijami, ladijskim prometom, farmacevtskimi izdelki in internetno maloprodajo.

Imenovanje Mortonove je prišlo v času, ko mora EU uveljaviti nove, ambiciozne zakone, ki zadevajo regulacijo omenjenega sektorja.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je zaradi tega imenovanja deležna številnih kritik, očitajo ji namreč da je preveč atlantsko naravnana.

Pariški Le Mond denimo že na naslovnici opozarja glede odmevnega »primera Fione Scott Morton«, da »Bruselj še vztraja pri svoji odločitvi, da zaposli nekdanjo ameriško lobistko«.

Trije francoski ministri so izrazili zaskrbljenost nad to odločitvijo Margarete Vestager in Ursule von der Leyen ter pozvali EK, naj o imenovanju Američanke na tako pomembno pozicijo v EU ponovno razmisli.

Proti imenovanju ameriške lobistke v sam vrh EU pa se je izrekla tudi opozicija v Franciji.

Levičar Jean-Luc Mélenchon je dejal, da je sporno imenovanje dokaz, da se »evropska celina priključuje Severni Ameriki«.

Vodja radikalne desnice Marine Le Pen pa je na Twitterju zapisala, da »Evropa sploh ni več evropska«.

Zanimivo je, da se v Sloveniji tisti z dvojnim državljanstvom ne morejo zaposliti ne v vojski in ne v policiji, celo na nižjih položajih ne (kar v številnih drugih evropskih državah ne velja), slovensko gospodarsko okolje v Evropi pa bo očitno brez težav nadzirala - Američanka.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek