REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vojne igre: Na mizi zakon, ki bo predsedniku ZDA prepovedal izstop iz NATO bloka

Vojne igre: Na mizi zakon, ki bo predsedniku ZDA prepovedal izstop iz NATO blokaAmeriški predsednik Joe Biden in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg v Vilni. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Demokratski in republikanski senatorji so pripravili osnutek zakona, ki predsedniku Združenih držav Amerike prepoveduje izstop iz bloka NATO brez predhodne odobritve Senata.

»Predsednik ne bo suspendiral, prekinil, odpovedal ali umaknil ZDA iz Severnoatlantske pogodbe, podpisane v Washingtonu 4. aprila 1949, razen po izrecnem nasvetu in s soglasjem Senata,« je zapisano v dokumentu, v katerega je imel vpogled Reuters.

Glavna predlagatelja zakona sta demokratski senator Tim Kaine in republikanski senator Marco Rubio.

Osnutek zakona je bil v zadnjih nekaj letih večkrat predlagan, zlasti v času mandata Donalda Trumpa, ki je grozil evropskim zaveznikom, da bo ZDA potegnil ven iz tega vojaškega zavezništva oziroma da bi ZDA izstopile iz zveze NATO.

To bi se lahko uresničilo, če bi Donald Trump leta 2024 ponovno postal predsednik ZDA - kar še zdaleč ni nemogoče.

Predlog zakona mora še prestati potrditev Senata, a so iz Kaineovega kabineta sporočili, da ga je Odbor za zunanjo politiko lani že podprl z močno dvostrankarsko večino.

In da, glede na vojno v Ukrajini in širitev Nata, pričakuje močnejšo podporo kot kdaj koli prej.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek