REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Irski poslanec: Zaradi kasetnega streliva bodo najbolj trpeli – Ukrajinci!

Irski poslanec: Zaradi kasetnega streliva bodo najbolj trpeli – Ukrajinci!Civilist gre mimo neeksplodiranega repnega dela 300-milimetrske rakete, za katero se zdi, da je vsebovala kasetne bombe, izstreljene iz večcevnega izstrelka raket BM-30 Smerč, ki se je zapičila v tla po obstreljevanju v Lisičansku v regiji Lugansk 11. aprila 2022. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Pošiljanje kasetnih bomb v Ukrajino bo samim Ukrajincem povzročilo več trpljenja kot kdorkoli drug, je opozoril Mick Wallace, poslanec Evropskega parlamenta iz Irske.

»Pošiljanje kasetnih bomb v spopad v Ukrajini bo Ukrajincem prineslo več trpljenja kot komurkoli drugemu. Grozno je, da so Rusija, Ukrajina in ZDA leta 2008 zavrnile podpis konvencije OZN o prepovedi kasetnega streliva,« je Wallace zapisal na Twitterju.

Vendar Rusija doslej tega orožja še ni uporabila na fronti z Ukrajino, kjub pogostim lažnim navedbam zahodnih in tudi slovenskih medijev o tem.

Wallace je k posredovanju glede grozljive napovedi Bele hiše o dostavi spornih bomb pozval tudi OZN.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je namreč v petek oznanil, da so se »ZDA odločile Ukrajini prenesti kasetno strelivo« iz zalog Pentagona, uporabi katerega OZN nasprotujejo (in prav tako še okoli 120 držav, ki so podpisale sporazum o prepovedi uporabe kasetnih bomb, med njimi so tudi Velika Britanija, Francija in Nemčija).

Wallace je opozoril tudi, da je Kijev Washingtonu dal pisna jamstva za zmanjšanje tveganja za civiliste pri uporabi te vrste streliva.

Toda zadevna jemstva niso veliko vredna, če jih Kijev ves čas krši, kot v primeru sabotaže plinovoda Severni tok v Baltskem morju ali pa Krimskega mostu.

Tiskovni predstavnik Pentagona Patrick Ryder je dejal, da bi se ZDA, če bi se odločile, da Ukrajini zagotovijo kasetno strelivo (ki je prepovedano v več kot 120 državah) zaradi nevarnosti, ki jo predstavlja za civiliste, odločile za sodobnejše vrste le-tega.

»Granate, ki jih nameravamo poslati, ne vključujejo starejših različic, ki imajo stopnjo inaktivacije eksploziva večjo od 2,35 odstotka,« je dejal.

Ryder je dodal, da bo Pentagon »pazljivo izbral tiste (kasetne bombe) z nižjimi stopnjami (podaljšane aktivacije eksploziva, kar je še posebej nevarno za otroke)«, za katere ima nedavne podatke s testiranj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek