REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Wiener Zeitung, najstarejši dnevnik na svetu, izdal zadnjo tiskano številko, a sedaj se prodaja - po zelo zasoljeni ceni!

Wiener Zeitung, najstarejši dnevnik na svetu, izdal zadnjo tiskano številko, a sedaj se prodaja - po zelo zasoljeni ceni!116.840 dni, 3.839 mesecev, 320 let, 12 predsednikov, 10 kajzerjev, 2 republiki, 1 časnik - dnevnik, ki je po več kot treh stoletjih izdal zadnjo tiskano številko in se zapisal v zgodovino. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Zadnji vroč letošnji junijski dan bo v zgodovini novinarstva zapisan po zadnji tiskani številki znamenitega časnika Wiener Zeitung, ki je v večstoletni zgodovini vsakodnevnega dela poročal o najpomembnejših dogodkih v svetu.

116.840 dni, 3.839 mesecev, 320 let, 12 predsednikov, 10 kajzerjev, 2 republiki, 1 časnik: Wiener Zeitung je zadnjo tiskano številko posvetil spremembi zakonodaje in opozoril, da so zdaj nastopili viharni časi za kakovostno novinarstvo, kjer se resne vsebine na več platformah borijo za pozornost z lažnimi novicami, video posnetki mačk in teorijami zarote.

Že sama naslovnica zadnje tiskane številke znamenitega dunajskega časnika je v le nekaj vrsticah posredovala zgodovinski pomen medijev.

Od prve številke, ki je izšla 8. avgusta leta 1703 je minilo 116.840 dni, 3.839 mesecev, 320 let, 12 predsednikov, 10 kajzerjev, 2 republiki…

Številke pričajo same zase. Vir: Posnetek zaslona

In vse to je strnil na papir in ohranil v zgodovinskem spominu le en sam časnik – piše na naslovnici dnevnega časopisa, katerega tedenska naklada je presegala 160.000 izvodov.

Toda težki odločitvi je naposled »botrovala« sprememba zakonodaje: Zakon, ki ga je aprila sprejela avstrijska vlada, je namreč odpravil obveznost podjetij, da plačajo za objavo javnih sporočil v tiskani izdaji časnika, s čimer je Wiener Zeitung izgubil status uradnega lista, kar je povzročilo izgubo prihodkov založnika.

Podjetje je izgubilo približno 18 milijonov evrov, nakar so bili prisiljeni ukiniti kar 63 delovnih mest.

Ta situacija je prisilila Wiener Zeitung, da je po 320 letih »preklopil« na spletno poslovanje.

Mozart, prva svetovna vojna in Hitlerjeva Nemčija: Pomen Wiener Zeitunga v svetu novinarstva je najbolj razviden iz njegovih člankov, med katerimi je tudi tisti iz leta 1768, ko je dnevnik poročal o koncertu »izredno nadarjenega« 12-letnika, ki je slišal na ime Wolfgang Amadeus Mozart.

Ko je bila avstrijska država poražena v prvi svetovni vojni, je Wiener Zeitung izdal posebno številko s pismom o abdikaciji zadnjega habsburškega cesarja, kajzerja Karla, po priključitvi Avstrije k Hitlerjevi Nemčiji pa je časopis doživel prisilno zaprtje, ki ga je po šestih letih vendarle premagal.

Vse do usodnega zadnjega dne junija 2023, ko je tiskana številka zadnjič zagledala luč sveta.

Toda nekateri so se tudi ob pogrebu tiskanega časnika dobro znašli.

Vir: Posnetek zaslona

Že samo devet dni po zadnji izdaji tiskane različice časnika se še neodprte zadnje, tiskane številke Wiener Zeitunga prodajajo po zasoljeni ceni na spletnih tržnicah.

Prodajalka z Dunaja na primer zahteva -  kar 105 evrov.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Trpka resnica ob tej novici pa je, da če bi taisto tiskano različico časnika bralci kupovali po nekoliko višji ceni kot običajno, a zdaleč nižji ceni od te po kateri se prodajajo zadnji primerki Wiener Zeitunga - bi priljubljeni dnevnik Dunajčanov še vedno lahko izhajal v tiskani obliki.

Zelo mogoče je tudi, da bo podobna usoda že v nekaj letih doletela tudi Delo, mariborski Večer, ljubljanski Dnevnik in še nekatere medije, ki na kioskih prodajajo včerajšnje informacije, natisnjene na truplih posekanih dreves...

In ko bodo izšle njihove zadnje tiskane številke si velja zapomniti, da je morda dobro kupiti kar več teh zadnjih primerkov - za potešitev skomin zbiralcev, po seveda bistveno višji ceni...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek