REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zdaj je ruska: Rusi »ujeli« britansko raketo »Storm Shadow« (VIDEO)

Zdaj je ruska: Rusi »ujeli« britansko raketo »Storm Shadow« (VIDEO)Pridobivanje rakete, ki ima največji doseg od vseh doslej dobavljenih Ukrajini, je trajalo dva dni. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruska vojska iz sestave prostovoljnega odreda BARS-11 in poveljstvo enote Carski volkovi sta s frontne črte izvlekla skoraj nepoškodovano britansko manevrirno raketo »Storm Shadow«, je povedal vodja vojaško-tehničnega centra »Carski volkovi« Dmitrij Rogozin.

»Vesel sem, da je to uspelo naši enoti. Zdaj bo naša protizračna obramba lažje sestrelila te rakete in postopoma bodo postale neuporabne,« je dejal Rogozin.

Britansko raketo, ki je skoraj nepoškodovana prišla v roke ruskih vojakov, zdaj preučujejo ruski strokovnjaki, poroča RIA Novosti.

»Uničena je bila le delno – na tla je padla zelo priročno. Naši strokovnjaki so raketo na kraju samem razdelili na več delov. Ločili so eksplozivni in kumulativni del, vodeni del in krila,« je pojasnil Rogozin.

Študija zasnove in polnjenja rakete, ki jo zdaj izvajajo ruski strokovnjaki, bo ruski obrambni industriji omogočila najti najučinkovitejše načine za spopadanje z zadevno britansko raketo.

Pridobivanje rakete z največjim dosegom, ki je bila kadar koli dostavljena Ukrajini, je trajalo dva dni, saj je ukrajinska vojska Rusom poskušala preprečiti, da bi vzeli trofejo.

»Delal je GPS, ki je lahko natančno pomagal sovražni skupini, ki je iskala raketo. Kljub temu, da smo jo sestrelili, naši borci praktično niso spali zaradi rakete. Ves čas smo menjavali položaje, tudi borili smo se zanjo,« je povedal in pojasnil, da je sovražna diverzantsko-izvidniška skupina poskušala prestreči rusko vozilo z raketo.

Združeno kraljestvo je Ukrajini pred dolgo napovedovano ofenzivo dostavilo več manevrirnih raket dolgega dosega »Storm Shadow«.

London je iz Kijeva dobil potrditev, da bodo rakete uporabljene le proti ciljem »na suverenem ozemlju Ukrajine«.

Kljub lažnim obljubam pa so oborožene sile Ukrajine s temi raketami izvedle več napadov na Lugansk.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek