REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Newsweek: Kakšno vlogo ima CIA v Ukrajini?

Newsweek: Kakšno vlogo ima CIA v Ukrajini?»CIA igra številne vloge: vohuna, pogajalca, dobavljalca obveščevalnih podatkov, logistika in kar je najpomembneje, poskuša zagotoviti, da vojna ne uide izpod nadzora,« piše Newsweek. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ameriška Centralna obveščevalna agencija (CIA) je potrdila, da njeni agenti delujejo v Ukrajini, piše ameriška revija Newsweek v svoji obsežni analizi vloge in zastopanosti te vohunske agencije v rusko-ukrajinskem konfliktu, še posebej v luči pritiska ameriškega Kongresa o obsegu ameriške pomoči Kijevu in v povezavi s tem, ali bo ameriški predsednik Joe Biden držal obljubo, da ZDA ne bo neposredno vpletel v vojno.

»Ali se CIA nahaja na ozemlju Ukrajine? Da,« je za časnik povedal višji obveščevalni častnik in dodal, da ameriška vohunska agencija tam ne deluje s prikritimi nameni.

Drugi visoki obveščevalni uradnik je poudaril, da CIA v Ukrajini deluje po strogih pravilih, z omejenim številom osebja in da so bile tajne misije načeloma prepovedane, če pa so bile izvedene, so bile ozkega obsega.

»Preprosto, osebje Cie se lahko rutinsko giblje tam, kjer se pripadniki ameriške vojske ne morejo, a lahko tudi počne tisto, kar vojski ni dovoljeno - znotraj ukrajinskega ozemlja,« je povedal sogovornik časnika.

Newsweek piše, da natančno število sodelavcev Cie v Ukrajini ni ugotovljeno, a da njegovi viri predvidevajo, da gre za manj kot 100 ljudi.

Ob tem je CIA od uredništva časnika zahtevala, da časopis ne razkrije lokacij operacij ameriških agentov v Ukrajini.

Časopis dodaja, da v okviru analize, ki so jo sprovedli novinarji Newsweeka ne CIA ne Bela hiša nista dala konkretnih odgovorov, sta pa zahtevala, da Newsweek ne razkrije konkretnih lokacij operacij ameriške obveščevalne agencije v Ukrajini ali na Poljskem ter da ne navaja imen drugih držav, ki so vpletene v tajne dejavnosti Cie, niti letalskega prevoznika, ki podpira tajne logistične dejavnosti ZDA.

Časnik je zato razkril le, da ZDA za prenos orožja v Ukrajino uporabljajo »sivo floto« komercialnih letal.

»Vsi verodostojni strokovnjaki in uradniki, s katerimi se je pogovarjal Newsweek, so se strinjali, da je bila CIA uspešna pri diskretni vlogi v spopadu Kijeva z Moskvo, pri premikanju množice informacij in gradiva ter pri soočanju z različnimi državami, od katerih nekatere tiho pomagajo Ukrajini, medtem ko se pa hkrati trudijo, da se ne bi zamerile Rusiji,« piše ameriški časnik.

Tako so ZDA vključile Cio, da dela na spremembi stališča držav, ki se niso želele zoperstaviti Rusiji glede konflikta v Ukrajini.

Z drugimi besedami, CIA je uporabljala prijeme, pisane na kožo tej ameriški vohunski agenciji, da bi prepričala države, ki ne nasprotujejo Rusiji, da prestopijo na »pravo stran«.

Časnik opozarja, da je bilo treba na desetine držav prepričati, da sprejmejo narativ, ki jih o tej vojni vsiljuje Bidnova administracija.

Med temi državami so bile tudi sosede Ukrajine, ki se niso strinjale s politiko Washingtona in Kijeva.

»CIA je morala upravljati ta problem, pri čemer je sodelovala s kolegi iz tujih obveščevalnih služb in tajno policijo, torej ne prek javnih osebnosti - politikov in diplomatov. CIA se je obrnila na sosede Ukrajine, da bi bolje razumela (ruskega predsednika Vladimirja) Putina, pa tudi (Vladimirja) Zelenskega,« so zapisali v časopisu.

Medtem pa se je šef Cie William Burns od začetka ruske posebne vojaške operacije večkrat odpravil čez ocean, obiskati Kijev.

Pred tem je že Washington Post poročal, da sta imela Burns in Zelenski tajni sestanek v začetku tega meseca, na katerem sta razpravljala o načrtih Kijeva, da ponovno pridobi nadzor nad izgubljenimi ozemlji.

»Hkrati je CIA zelo aktivna v vojni, a ne zoperstavlja se Bidnovi obljubi, da na terenu ne bo ameriških škornjev (vojakov),« je dejal za Newsweek ameriški visoki obveščevalni uradnik.

Dodal je, da se CIA želi distancirati od vsega, kar kliče k neposrednemu napadu ZDA na Rusijo, kar je Kijev večkrat počel, od sabotaže plinovoda Severni tok in Krimskega mostu...

Ukrajinci so se silno veselili eksplozije na Krimskem mostu oktobra 2022. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

... do napadov z droni in posebnih operacij obstreljevanj civilistov in neselij čez rusko mejo.

»Zdi se, da so ti napadi v nasprotju z obljubami Zelenskega, da Ukrajina ne bo izvajala akcij, ki bi lahko razširile obseg vojne,« je navedel sogovornik Newsweeka.

Washington naj bi Zelenskega na skrivaj okrcal zaradi napada na plinovode Severni tok v Baltskem morju septembra lani, vendar so temu dejanju sabotaže sledili drugi napadi, vključno z nedavnim napadom brezpilotnih letal na Kremelj.

Mar ameriška stran zdaj želi prepričati domačo in svetovno javnost, da Zelenski ne uboga naročil svojih zahodnih nalogodajalcev in vojnih hujskačev?

Zdi se, da je temu tako, saj ameriška revija opozarja še, da so omenjeni ukrajinski napadi sprožili vprašanje ene glavnih nalog Cie na področju obveščevalnih služb - ali ima dovolj informacij o tem, kaj Ukrajinci načrtujejo.

Napad na most v Kerški ožini je Cio pripeljal do zaključka, da Zelenski nima popolnega nadzora nad ukrajinsko vojsko.

»CIA igra številne vloge: vohuna, pogajalca, dobavljalca obveščevalnih podatkov, logistika in kar je najpomembneje, poskuša zagotoviti, da vojna ne uide izpod nadzora,« piše Newsweek.

»CIA je med napadom na Krimski most izvedela, da Zelenski nima popolnega nadzora nad svojimi oboroženimi silami ali pa ni želel vedeti za nekatere akcije,« je časnik citiral ameriškega obveščevalca.

Centralna obveščevalna agencija menda ni vnaprej vedela niti za napad na Krimski most niti za kasnejši napad na vojaško letališče Engels.

Omenjene sabotaže in boji čez rusko mejo so razmere dokaj zapletli, nadaljevanje tovrstnih operacij pod taktirko Kijeva pa bi lahko imelo katastrofalne posledice, je dodal eden od sogovornikov ameriškega časnika, ki je tako kot ostali želel ostati neimenovan.

»CIA ne razume narave ukrajinske države in neusmiljenih frakcij, ki tam obstajajo,« je za ameriški časnik dejal poljski uradnik.

Iz objavljenega namreč izhaja, da prav Poljska deluje kot kontaktni center Cie, saj Newsweek piše, da CIA uporablja Poljsko kot središče, prek katerega komunicira s svojimi agenti v Rusiji in Ukrajini; dogovori med agencijo in to evropsko državo so bili doseženi manj kot mesec dni po začetku konflikta v Ukrajini, ko je bil v Varšavi direktor Cie William Burns.

Iz Poljske operativci Cie lahko stopijo v stik s številnimi agenti, vključno z ukrajinskimi in ruskimi vohuni.

Skoraj vsi zaposleni v centru za posebne operacije CIA, ki komunicirajo z ukrajinskimi partnerji in silami za posebne operacije iz 20 držav, so nameščeni v bazah na Poljskem.

Poleg tega ZDA trdijo, da so identificirale ruske obveščevalce v ukrajinski vladi in vojski ter da so bile dejavnosti ruskih vohunov zabeležene tudi v drugih vzhodnoevropskih državah, vendar brez navedbe kakršnih koli podrobnosti ali dokazov.

Ameriški časnik je v svoji obsežni analizi omenil tudi, da se je bila CIA prisiljena ukvarjati tudi s korupcijo, povezano z dobavo več milijard dolarjev vrednega orožja režimu v Kijevu.

»CIA igra številne vloge: vohuna, pogajalca, dobavljalca obveščevalnih podatkov, logistika in kar je najpomembneje, poskuša zagotoviti, da vojna ne uide izpod nadzora,« piše Newsweek.

V odzivu na to trditev je visoki obveščevalni častnik poudaril, da gre za zelo občutljivo ravnotežje, ki ga mora CIA ohranjati v svojih številnih vlogah.

In zaključil: »Obotavljam se reči, toda CIA vse to počne - neuspešno

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek