REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nizozemski admiral o dobavi bojnih letal Ukrajini: Nič od tega, naj se znajdejo

Nizozemski admiral o dobavi bojnih letal Ukrajini: Nič od tega, naj se znajdejoDobava lovcev F-16 Kijevu se ne more zgoditi v »kratkem roku«, je sporočil visoki uradnik zveze NATO. Ukrajinski vojak, ki ga je intervjuval CNN pa je priznal, da se uspehi protiofenzive oboroženih sil Kijeva merijo »v metrih, ne v kilometrih«. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ukrajina med trenutno protiofenzivo ne bo prejela zahodnih bojnih letal, ampak se bo morala znajti brez njih, je dejal predsednik vojaškega odbora zveze NATO in kot razlog navedel dolgotrajno usposabljanje pilotov in logistične težave.

V ponedeljkovem pogovoru za britansko radijsko postajo BBC je admiral Rob Bauer, ki vodi vojaški odbor kot najvišji vojaški uradnik Nata, dejal, da morajo pogovori o lovskih letalih za Kijev počakati na čas po koncu ukrajinske protiofenzive.

»Razprava o tem je pomembna, a ne bo rešena v kratkem roku,« je dejal nizozemski admiral. »Usposabljanje pilotov in tehnikov, obstoj logistične organizacije, ki bi dejansko lahko podpirala ta letala, ne bodo na voljo pred koncem protiofenzive.«

Pred tem je Bauer trdil, da je Ukrajina v »eksistencialnem boju«, pri čemer je izjavil, da ima Kijev »prednost« pred Moskvo, zahvaljujoč zahodnemu orožju in usposabljanju.

Vendar Bauer zdaj meni, da zavezniki Kijeva »ne bi smeli mešati« razprave o protiofenzivi z ukrajinskimi zahtevami po bojnih letalih, kar namiguje, da takšen prenos v tem trenutku preprosto ni mogoč.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je večkrat pozval zahodne sile, naj pošljejo zahodna vojaška letala v Kijev, vendar se je le majhno število sponzorjev odzvalo na njegovo zahtevo.

Poljska in Slovaška sta odobrili prenos modificiranih lovcev MiG iz sovjetskih časov.

V luči zavedanja o »grozljivi ruski obrambi«, Washington ves čas zavrača zahteve Ukrajine, da ji dobavi letala F-16, zaradi bojazni, da bi dobava orožja lahko prerasla v odprte sovražnosti z Rusijo.

Vendar je Pentagon napovedal, da bi lahko usposabljal ukrajinske pilote na ameriških letalih.

Nemčija in Velika Britanija sta zavrnili zahteve Zelenskega, da Kijevu dobavita bojna letala, čeprav je Britanija odobrila prenos raket »Storm Shadow«, ki imajo največji doseg od vseh doslej dostavljenih zahodnih raket Ukrajini.

London je dejal, da je pripravljen sodelovati s »koalicijo« držav pri oskrbi Kijeva z bojnimi letali, čeprav je premier Rishi Sunak predhodno opozoril, da dobava letal »ni preprosta zadeva« in da se ta ideja sooča z ovirami pri usposabljanju in logistiki.

Nemški kancler Olaf Scholz se prav tako ni odločil poslati bojne lovce, ki jih Nemčija premore, v Ukrajino.

Odločitev Scholza je močno razjezila Andreja Melnika, nekdanjega razvpitega ukrajinskega veleposlanika v Berlinu, ki je danes namestnik ukrajinskega zunanjega ministra.

»No, še vedno ni nemških (starih!) bojnih letal Eurofighter za Ukrajino, ki bi podprla našo protiofenzivo in preprečila ruski krvavi raketni teror nad civilnim prebivalstvom, za druge pa: 'Bitte schön'. Hvala Bundeskanzler & Ampel za solidarnost,« je Melnik javno okrcal nemškega kanclerja z objavo na Twitterju (tvit zgoraj).

Ukrajina je v začetku junija sprožila dolgo napovedovano spomladansko protiofenzivo, vendar je bila večina napadov ukrajinskih sil odbita s precejšnjimi izgubami, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Ukrajinski predsednik Zelenski je naposled priznal, da operacije potekajo »počasneje, kot so želeli«, zaradi »močnega odpora« ruskih sil.

Medtem je CNN objavil reportažo s fronte in oznanil, da protiofenziva Kijeva ni izpolnila pričakovanj.

Ukrajinski vojak, ki ga je intervjuval CNN je izjavil, da se uspehi protiofenzive oboroženih sil Ukrajine merijo »v metrih, ne v kilometrih«.

To je pripisal močnim obrambnim položajem ruskih oboroženih sil.

Ukrajinske napadalce najprej čakajo mine, nato jarki z rusko pehoto v lisičjih luknjah, nato zmajevi zobje za ustavljanje tankov pod taktirko Ukrajincev, nato rovi za ustavljanje tankov, nato spet jarki, ki potekajo cik-cak, da zmanjšajo moč eksplozij v njih in imajo tudi bunkerje. Vir: Posnetek zaslona

Kot poroča CNN, je Zahod zaskrbljen zaradi neuspehov ukrajinskih oboroženih sil.

Voditelji držav, v katerih bodo kmalu volitve, morajo dokazati, da so bili izdatki za vojaško pomoč Kijevu upravičeni.

Razmere dodatno zapletajo gospodarske težave, s katerimi se soočajo zaveznice Ukrajine. Med njimi so visoka inflacija, naraščajoče obrestne mere in počasna gospodarska rast.

Medtem predstavniki ukrajinske vojske še naprej poskušajo prepričati sponzorje vojne z Zahoda, naj pošljejo v Kijev še več orožja in predvsem denarja.

Zdaj trdijo, da veliko število enot še ni vključenih v operacije. In da šele bodo.

Niso napovedali – kdaj.

V nedavnem ekskluzivnem intervjuju za CNN je Zelenski izjavil, da si ne more predstavljati Ukrajine brez Krima.

Precej zgovorno je, da si Zelenski Ukrajine brez Krima ne more predstavljati, a zdi se, da si Ukrajino lahko predstavlja brez Ukrajincev.

Konec prejšnjega meseca je pomočnik Zelenskega Mihail Podoljak obtožil zahodne sponzorje Kijeva, da so prepočasni pri dobavi orožja.

V naporu, da za neuspeh ukrajinske protiofenzive okrivi Zahod, je Podoljak dodal, da je zadevna prepočasnost Rusiji omogočila, da »vzpostavi mogočno obrambo«.

Turški viri so medtem razkrili, da je razlog za trenja med članicami Nata glede pošiljanja bojnih letal režimu v Kijevu v tem, da nekatere države nasprotujejo pošiljanju ameriških lovcev prav zato, ker imajo F-16 možnost nositi jedrske bombe B61.

Ob uporabi teh letal bi Moskva zelo tvegala, če bi zgolj čakala, da po učinkih napadov vidi, ali bo Zelenski res uporabil celo jedrske bombe.

Glede na pozive nekaterih pomembnih mislišč, raznih inštitutov in vplivnežev, da naj zahodne države Ukrajini dostavijo tudi jedrsko orožje in trditve ukrajinskih uradnikov, da ga lahko izdelajo hitro, bi se namreč po oceni strokovnjakov v tem primeru možnost preventivnih ruskih jedrskih napadov na tarče v Ukrajini in celo v članicah NATO, če bi od tam vzletala ta letala - močno povečala.

Zato Zelenski zdaj svetu grozi z razstrelitvijo jedrske elektrarne Zaporožje, ki je že od marca lani v ruskih rokah.

Gre znova za operacijo lažne zastave, podobno kot v primeru sabotaže plinovoda Severni tok v Baltskem morju, ki so jo v resnici izvedli Američani ob podpori Norvežanov, kot je to svetu razkril veteran ameriškega raziskovalnega novinarstva Seymour Hersh v članku, objavljenem februarja letos.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek