REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pozabljene obljube: V pobudi Glas ljudstva Goloba in ministre ponovno pozivajo na javno soočenje na Trgu republike!

Pozabljene obljube: V pobudi Glas ljudstva Goloba in ministre ponovno pozivajo na javno soočenje na Trgu republike!Glas ljudstva je prestrašil zdravniške dvoživke... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V civilni iiniciativi Glas ljudstva so ministre Golobove vlade in tudi samega predsednika vlade pozvali na javno soočenje na Trgu republike v Ljubljani.

Danes pobuda Glas ljudstva vljudno prosi, če bi si politiki, ki so prišli na oblast na hrbtih civilne družbe vendarle lahko utrgali nakej časa za njih in jih v ta namen poziva na soočenje - ampak šele 20. septembra!

Vsi vodilni politiki sedanje vlade so se namreč radi udeleževali podobnih javnih soočenj pred zadnjimi volitvami, v zadnjem času, odkar sedijo v vladi, pa se jim očitno zdi neprimerno, da bi se znoova srečevali s predstavniki civilne družbe na javnih mestih.

V pobudi Glas ljudstva so nezadovoljni predsem s počasnimi in napačno zastavljenimi koraki na področju zdravstva.

Kritični so predvsem do ministra Danijela Bešiča Loredana, ki je nedavno tudi sam razkril, da dela izključno kot zdravnik v zasebnem sektorju - hkrati pa je odgovoren za reformo javnega zdravstva.

Zaradi česdar je, kot je opozarjal tudi Insajder, v očitnem konfliktu interesov, ob tem pa vse doslej ni dosegel ciljev, ki si jih je zastavil...

Notranjo ministrico Tatjano Bobnar, ki je po besedah samega Goloba in koalicijskih partnerjev delala odlično, je premier brez pomisleka odslovil. Ministru Loredanu se zdravstvo iz dneva v dan sesuva, pa vendarle - ostaja na položaju? Vir: Zajem zaslona, Twitter

Obenem se prav tako kaže, da politiki tudi v tem primeru pred volitvami obljubljajo marsikaj, česar se nato ne držijo. Pred volitvami so namreč obljubljali partnerstvo s civilno družbo in zagotavljali, da bo ista vedno imela Golobova ušesa...

Danes jih pobuda Glas ljudstva vljudno prosi, če bi si politiki, ki so prišli na oblast na hrbtih civilne družbe vendarle lahko utrgali nakej časa za njih in jih v ta namen poziva na soočenje - ampak šele 20. septembra!

Do takrat pa bo morda potrebno spremeniti še kakšne naslovnike...

Sesuvanje javnega zdravstva: Zdravstveni minister, ki se je ob prevzemu funkcije zavezal urediti javno zdravstvo, ima bogate izkušnje z delom pri več zasebnih zdravstvenih zavodih, katerih je celo propagandni obraz in nosilec dejavnosti. Vir: Zajem zaslona

Tako so v svojem pismu napisali v Glasu ljudstva: »Spoštovani dr. Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec,

Že konec maja smo vas na soočenje povabili z željo, da boste svoje izpolnjevanje zavez ljudstvu neposredno predstavili v živem, odprtem in javnem prostoru, ter da vam bodo ljudje lahko tudi sami postavili vprašanja, ki so zanje pomembna. Iz kabineta predsednika vlade so nam sporočili, da se dr. Golob soočenja ni pripravljen udeležiti.
v civilni iniciativi Glas ljudstva se odzivamo na vašo nepripravljenost, da se osebno udeležite javnega soočenja z ljudstvom, ki bi moralo potekati 27. junija na Trgu republike v Ljubljani, v enaki obliki, kot je potekalo soočenje pred volitvami.
 
Živ dialog s civilno družbo in širšo javnostjo ni zgolj prazna gesta ali oviranje vašega delovanja, temveč ključen del njenega spremljanja, razumevanja in podpore pri uresničevanju vaših zavez.
 
Že konec maja smo vas na soočenje povabili z željo, da boste svoje izpolnjevanje zavez ljudstvu neposredno predstavili v živem, odprtem in javnem prostoru, ter da vam bodo ljudje lahko tudi sami postavili vprašanja, ki so zanje pomembna.
 
Iz kabineta predsednika vlade so nam sporočili, da se dr. Golob soočenja ni pripravljen udeležiti.«
»Razumemo, da so koalicijske stranke za nastalo zagato več tednov iskale rešitev in se nato tik pred zdajci odločile, da vse tri na soočenje namesto svojih predsednic/kov, ki so pred dobrim letom na enaki prireditvi osebno podali/e zaveze, pošljejo vodje svojih poslanskih skupin. Naj poudarimo, da je soočenje vodij poslanskih skupin dobrodošlo in ga z veseljem organiziramo, a ne kot nadomestek soočenja tistih, ki so na trgu zastavili svojo besedo.
 
Zato dovolite, da vas osebno ponovno povabimo na soočenje, kot vodje koalicijskih strank, ki so na soočenju pred državnozborskim volitvami dali zaveze volivkam in volivcem, ki so tudi zaradi te vaše pripravljenosti na takšen dialog z ljudstvom in civilno družbo v izjemnem številu šli na volitve in vam zaupali svoj glas.
 
Vaša udeležba na soočenju bo tako jasno merilo vašega spoštovanja volivk in volivcev ter civilne družbe,« so zapisali v Glasu ljudstva.
 
Protestniki na Triglavu
Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Zavračanje dialoga ni primeren način soočanja s pričakovanji družbe v delujočih demokracijah.
 
Zavračanje dialoga ni primeren način soočanja s pričakovanji družbe v delujočih demokracijah. Iskanje družbenega soglasja potrebuje kontinuiran in vsebinski dialog.
Iskanje družbenega soglasja potrebuje kontinuiran in vsebinski dialog. Vloga civilne družbe pri tem ne sme biti razumljena kot prepreka ali kot nujno zlo, saj je ključen del zdravega demokratičnega procesa. Pojasnjevanja uresničevanja zavez državljankam in državljanom se zato ne sme odlagati na točko, ko bodo projekti pripravljeni.
 
Izvršna oblast mora korake za reševanje ključnih družbenih problematik (npr. spopadanje z inflacijo, krizo v zdravstvenem sistemu, podnebno krizo itd.) utemeljevati sproti, saj javnosti dolguje legitimnost svojega obstoja in brez njene podpore projektov tudi ne more uspešno izpeljati, sploh kadar so na drugi strani dobičkarski lobiji oz. dobro organizirani zasebni interesi.«
»Srčno upamo, da se boste po premisleku odločili udeležiti soočenja z ljudstvom in vam zato predlagamo nov datum – 20. september ob 17. uri. Če vam predlagani datum ne ustreza, vas prosimo, da se uskladite in nam najkasneje do 21. avgusta sporočite novega.
 
Verjamemo, da bo soočenje v odprtem in javnem prostoru pomembno, odmevno in povsem drugačno od siceršnjih razprav o uresničevanju vladnih zavez. Predvsem pa bo to odlična priložnost, da se znova obudi konstruktiven dialog s prebivalkami in prebivalci Slovenije, ki si ga vsi želimo.

Z lepimi pozdravi
Glas ljudstva

P. S. Spomin je pogosto nezanesljiv sopotnik, še posebej takrat, ko smo preplavljeni z neodložljivimi obveznostmi. Prav zato nam dovolite, da navedemo nekaj vaših misli in citatov, ki priklicujejo naravnanost, vzdušje in občutke, ki so prevevali čas državnozborskih volitev:
 
Dr. Robert Golob (prva izjava po zaprtju volišč): 'Hkrati bi rad izrazil svoj poklon civilni družbi. Brez vas nas danes tukaj ne bi bilo. Vi ste nam bili inspiracija, tako mlajši del civilne družbe kot starejši del civilne družbe. Vi ste nam bili inspiracija s svojim neusmiljenim in nepopustljivim bojem za demokracijo, za pravno državo, za svobodo. Zato, da smo se organizirali v gibanje, Gibanje Svoboda, naredili stranko in stranko popeljali do zmage. Zmage, ki je namenjena nam, je namenjena vsem vam, predvsem je pa namenjena svobodi. In zato, za vaš trud, za vaš boj, vam bom izražal vso hvaležnost in verjemite, da tudi po volitvah boste imeli dejansko moja ušesa, pa ne samo moja, od vseh nas, in verjamem, da bo naša koalicija z vami, s civilno družbo, tisti temeljni prelom s sedanjo politično prakso v Sloveniji, ki bo Slovenijo popeljal v boljše čase.'
Vir: https://www.youtube.com/watch?v=mvuMURh7aZg
 
Tanja Fajon: 'Socialni demokrati smo edina politična stranka, ki imamo v svojem programu na koncu partnersko demokracijo z vsemi 138 zahtevami Glasu ljudstva.'
 
Luka Mesec: 'Prvič; dejanšizacija, konec sovraštva, konec strahu, avtonomija institucij in partnerstvo s civilno družbo.'
Vir: https://fb.watch/ljHMjXcIq6/«
Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek