REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Elon Musk: Lepo povedano, ZDA bi se morale umakniti iz Ukrajine, kot so se iz Afganistana

Elon Musk: Lepo povedano, ZDA bi se morale umakniti iz Ukrajine, kot so se iz AfganistanaZ vsakim dnem je vse bolj jasno, da ukrajinska protiofenziva ne uspeva doseči nobenega od prvotno zastavljenih ciljev, piše v besedilu, ki ga je podprl ameriški milijarder. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ameriški milijarder Elon Musk je podprl stališča, izražena v članku objavljenem na Twitterju, v katerem se navaja, da ukrajinska protiofenziva propada in da Zahod ni dovolil prekinitve ognja med Ukrajino in Rusijo.

»Lepo povedano,« je Musk zapisal na Twitterju kot odgovor avtorju članka, znanemu vlagatelju Davidu Sacksu, ki ima na tem družbenem omrežju skoraj 700.000 sledilcev.

Protiofenziva je spodletela: Kako dnevi minevajo postaja vse bolj jasno, da ukrajinska protiofenziva ne dosega nobenega od prvotno zastavljenih ciljev, piše v besedilu, ki ga je podprl Musk.

Spomnimo, administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna je stavila na to, da bo prevzela ozemlja, ki si jih je Rusija priključila, presekala Krimski most in nato Moskvo prisilila za pogajalsko mizo.

Toda to se skoraj zagotovo ne bo zgodilo, ugotavlja Sachs.

Nasprotno, bolj verjeten je pat položaj ali celo, da bo Rusija osvojila še več ozemlja in zmagala v vojni, tako kot je napovedal znani čikaški professor mednarodnega prava John Mearsheimer, ocenjuje Sacks.

Kakšne pa so zdaj Bidnove možnosti?

Ali zaostriti konflikt ali pa priznati poraz.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pred vrhom zveze NATO v Vilni predlagal, da bi Ukrajina dobila »izraelski status«, kar pomeni večletna obrambna jamstva, kot je dobava orožja, streliva in stalnega dotoka gotovine z Zahoda, ki bi se nadaljeval, tudi če Joe Biden izgubi na naslednjih predsedniških volitvah.

Toda to ni tisto, kar so si Američani želeli. Mnogi so sprva podprli odločitev, da se Ukrajini da več kot 100 milijard dolarjev, saj so menili, da gre za enkratno donacijo, ki bo prispevala k razveljavitvi ruskih ozemeljskih pridobitev. Če bi jim kdo rekel, da je to le začetni vložek za dolgoročno podporo režima Vladimirja Zelenskega v Kijevu v novi večni vojni, bi Američani izbrali alternativo, sploh če bi se sploh zavedali, da ta obstaja.

Mir, ki bi lahko bil: Medtem se pojavljajo novi dokazi, ki kažejo, da je bilo mir mogoče doseči že zelo zgodaj, na samem začetku konflikta, dodaja avtor.

Na nedavnem srečanju z afriško delegacijo je ruski predsednik Vladimir Putin predstavil osnutek oziroma okvirni sporazum, ki ga je ukrajinska delegacija aprila 2022 podpisala v Carigradu.

V sporazumu je bilo predvideno, da bi se Rusija umaknila na meje, ki so veljale pred vojno oziroma najverjetneje na meje z dne 23. februarja 2022, če bi se Ukrajina zavezala, da ne bo vstopila v NATO, hkrati pa bi lahko imela varnostna jamstva Zahoda.

Kot pojasnjuje Sacks, ta dokument še vedno ni dostopen javnosti, vendar nihče ne oporeka njegovemu obstoju.

Nadalje spominja na komentarje nekdanjega izraelskega premierja Naftalija Bennetta, ki je prav tako že prej potrdil, da sta Rusija in Ukrajina že takoj po začetku vojne dosegli dogovor, a ga je Zahod zavrnil.

»Ukrajinska pravda« je maja 2022 poročala, da se je takoj, ko so se pogajalci dogovorili o okvirni strukturi prihodnjega sporazuma po pogajanjih v Carigradu, takratni premier Velike Britanije Boris Johnson nenadoma pojavil v Kijevu skoraj brez kakršne koli najave.

»Johnson je v Kijev prinesel dve preprosti sporočili. Prvo sporočilo se je glasilo, da je Putin vojni zločinec in da se z njim (Ukrajinci) ne bi smeli pogajati, ampak je treba nanj pritiskati.

V drugem pa je bilo navedeno, da tudi če je Ukrajina pripravljena podpisati nekaj sporazumov o jamstvih s Putinom, jih Zahod ni,« navaja Sacks poudarke iz proukrajinskega časnika.

Johnson (ki je govoril ne samo v imenu Velike Britanije, ampak v imenu celotnega čezatlantskega oziroma zahodnega zavezništva) je želel pritisniti na Putina, a ne zato, da bi dosegel mir, ampak je Kijevu obljubil nove oborožitvene sisteme, če se bo Ukrajina še naprej bojevala.

V času objave članka je bilo videti, da gre Ukrajini na bojišču dobro, zato je Pravda odločitev Zelenskega, da sprejme Johnsonovo ponudbo, prikazala kot zagotovo dobljeno stavo.

Zdaj, v retrospektivi, se vse to zdi kot katastrofa.

»Vem, da boste nekateri morda težko verjeli, da je realnost na terenu v tolikšnem nasprotju s poročanjem osrednjih medijev,« piše v članku, ki je naletel na odobravanje ameriškega milijarderja Elona Muska.

Avtor je na koncu spomnil, da je Washington ameriški javnosti dve desetletji zagotavljali, da v Afganistanu zmagujejo ZDA.

Po debaklu Bele hiše in njenih lakajev iz zavezniških držav v Kabulu so osrednji zahodni mediji kar čez noč prenehali poročati o Afganistanu, tako kot so prej prenehali poročati o Iraku, ne da bi kdo prevzel krivdo.

Na žalost se zdi, da gremo v podobno smer v Ukrajini.

Edino vprašanje je, kako dolgo bo Biden sposoben vzdrževati posredniško vojno (v Evropi), ki bi se ji zlahka izognili, sklene Sacks.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek