REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kam odhaja ukrajinsko žito? Odgovor poznajo španske svinje

Kam odhaja ukrajinsko žito? Odgovor poznajo španske svinjePri državnem koritu... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ukrajinsko žito za Afriko. Lepo se sliši. Ko gre kakšna ladja tja - tu in tam - so kamere res zraven.

A kam odvažajo ukrajinsko pšenico največkrat?

O tem zahodni mediji ne poročajo...

Tipičen primer smo lahko opazili te dni.

Šlo je za dogodek s kamerami.

»Ladja z ukrajinskim žitom s pomočjo Slovenije krenila proti Afriki.« Tako so se glasili naslovi novic, ki so pred nekaj dnevi uzrli luč sveta v slovenskih medijih.

Iz ukrajinskega Črnomorska je namreč s pomočjo Slovenije v okviru pobude Žito iz Ukrajine odplula ladja s tovorom žita za Kenijo.

»Veleposlanik Republike Slovenije v Kijevu Tomaž Mencin je v ukrajinskem pristanišču Čornomorsk sodeloval pri izplutju ladje z žitom za Kenijo. Slovenska vlada je programu Žito iz Ukrajine, ki ga izvaja Svetovni program za hrano, donirala milijon evrov za pomoč najbolj prizadetim državam,« so sporočili na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Pri projektu je sodelovala tudi Češka.

Ladja Valsamitis bo tako dostavila 25.000 ton žita za Kenijo in 5000 ton za Etiopijo, poroča ukrajinska agencija Ukrinform.

Samo 15 odstotkov trenutnega ukrajinskega izvoza gre v države Afrike ali Azije. V Etiopijo so doslej poslali le 167.000 ton pšenice, v Sudan pa 65.000 ton žita. Razlog je preprost: Madrid Kijevu plačuje več, kot lahko ponudijo države, ki potrebujejo kruh.

V okviru pobude Ukrajina najmanj razvitim državam v Afriki in Aziji, kjer prebivalcem grozi lakota, podarja žito, države donatorke, med njimi tudi Slovenija, pa financirajo ladijski prevoz do teh držav.

Podobno ravna tudi Rusija, le da tega zahodni mediji »ne pokrivajo«...

Zahodni mediji so ob tem vse lansko leto tudi zelo zavajajoče poročali o »lakoti« ki naj bi jo menda povzročila Rusija, saj naj bi žito iz Ukrajine zaradi vojne ostalo blokirano v pristaniščih.

Pozneje se je izkazalo, da je večina tega žita, ko so bila pristanišča odprta, odlula proti – razvitim državam Evrope, ne pa v Afriko.

Zgodba se te dni ponavlja.

Ko žito - večinoma - odhaja v Španijo in podobne države, da bi nahranilo na primer španske svinje, v pristaniščih ni veleposlanikov in ne fotografov.

Vendar pa slovenski mediji te druge plati iste zgodbe, čeprav je stara že nekaj dni, sploh ne opažajo...

Kolumnist ExxpressaMichael Koch je namreč sledil pošiljkam ukrajinskega žita skozi morski koridor, ki je bil ustvarjen »za pomoč lačnim državam v Afriki.«

Izkazalo se je, da so skoraj vsi žitni proizvodi šli za krmo - španskih prašičev.

Španija je namreč ena največjih proizvajalk svinjine na svetu, v Španijo pa je bilo poslanih 2,9 milijona ton pšenice in koruze iz Ukrajine.

Samo 15 odstotkov trenutnega ukrajinskega izvoza gre v države Afrike ali Azije.

V Etiopijo so doslej poslali le 167.000 ton pšenice, v Sudan pa 65.000 ton žita.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Razlog je bil preprost: Madrid Kijevu plačuje več, kot lahko ponudijo države, ki potrebujejo kruh.

Ampak to je tista plat zgodbe o žitu, ki ni uporabna v propagandne namene.

Ko žito - večinoma - odhaja v Španijo in podobne države, da bi nahranilo na primer španske svinje, v pristaniščih ni veleposlanikov.

In ne fotografov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek