REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Absurdna in tragikomična zgodba iz RTV Slovenija: »Bomo spili pol litra Moëta ali plačali honorarnega sodelavca?«

Absurdna in tragikomična zgodba iz RTV Slovenija: »Bomo spili pol litra Moëta  ali plačali honorarnega sodelavca?«Šampanjec ali kamerman? Vir: Zajem zaslona, Twitter

Stanje na RTV Slovenija se še vedno poslabšuje.

Kako daleč gredo za lase privlečene in nestrokovne odločitve sedanjega nesposobnega in politično, s strani stranke SDS nastavljenega vodstva pa razkriva posebna spletna stran Tukajsmo.info, ki prinaša naslednjo zgodbo iz zakulisja dogajanja na javni radioteleviziji: »Medtem ko je znano, da vodstvo RTV Slovenija prisega na šampanjec, pozor, šampanjec in ne penino, Moët, katerega najnižja cena za 0,75l je 41,68€ (online nakup, nižja cena kot sicer), na Televiziji Slovenija ni denarja, da bi plačali honorarnega kamermana, ki bi podaljšal delovni čas za 2 uri prejšnjo soboto. To bi hišo stalo 25 evrov, kar je cena Moëta & Chandon Impériala Half Bottle (24,79€).

Prejšnji generalni direktor Igor Kadunc je vedno nazdravljal z darilnimi steklenicami penine in kakšno dodatno, po možnosti kompenzirano, Srebrno penino. Zlata je bila zanj predraga, proslavljanj pa tako ni dovolil, ker je bilo treba ves denar dati v program.

Do zaključka pisanja tega članka še ni znano, ali bodo za najetega kamermana plačali kar sodelavci sami, ki so ga tudi najeli, potem ko so ugotovili, da bi bila edina druga alternativa prekinitev dopusta ali koriščenja ur za enega od kolegov, ki so po koncu naporne sezone doma z družinami, kjer se pripravljajo na težavni drugi del zimske sezone – od januarja do konca marca, ko bodo verjetno imeli spet malo prostih vikendov in časa za druženje z družinami.

Denar samo za 'naše'

Zgodba pa gre takole. Pri snemanju oddaje Sobotni krompir, ki nastaja v uredništvu otroških in mladinskih oddaj (OMP) so potrebovali dodatnega kamermana. Za 25€ za dve uri dela je bil na voljo honorarni sodelavec, vendar se je zakompliciralo pri podpisovanju njegovega honorarja. Odgovor, zakaj ga OMP ne sme najeti, je bil, da ni denarja. Ob vseh investicijah v paralelni informativni program, v nove neizkušene sodelavce, v kopico novih honorarcev po raznih odgovornih uredništvih, ki so seveda 'nujni in naši', ni denarja za plačilo 25€ za kamermana. Pa so ga zbrali sodelavci OMP sami: vsak je nekaj prispeval in denar za plačilo je na voljo, če vodstvo ne bo podpisalo honorarja.

To, da gre za sramotno zavlačevanje in izmikanje izplačilu, ki se ga v druge namene troši, kot se vodstvu zazdi, ni pomembno. Mimogrede: namesto torkovega kolegija so člani televizijskega kolegija šli na – kosilo. Z javnim denarjem.

Generalni direktor RTV že "pometa" po željah SDS
Generalni direktor RTV je pometal po željah SDS. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Kar so preganjali, zdaj uživajo sami 

Spomnimo se velikega 'škandala', ko je direktorica Televizije Slovenija Ljerka Bizilj peljala člane razširjenega kolegija na kosilo v Šestico in je to pisalo v vseh časopisih. Na Nadzornem in Programskem svetu so jo malodane razpeli na križ zaradi stroška kosila za sodelavce. Bi lahko kaj takšnega doletelo tudi zdajšnjega televizijskega direktorja Uroša Urbanijo? Pozabite! Njim je dovoljeno vse, saj jim nihče ne gleda pod prste.

Ko je bila na tnalu Ljerka Bizilj, pa sta to počela 'načelna' nadzornika – tedanji predsednik Nadzornega sveta in ljubitelj Moëta Andrej Grah Whatmough ter tedanja članica, zdaj njegova generalska desna roka, Vesna Zadravec. Poudariti je treba, da je prejšnji generalni direktor Igor Kadunc vedno nazdravljal z darilnimi steklenicami penine in kakšno dodatno, po možnosti kompenzirano, Srebrno penino. Zlata je bila zanj predraga, proslavljanj pa tako ni dovolil, ker je bilo treba ves denar dati v program.

Ob litrih Moëta, ki končajo v WC-školjkah, je strošek pollitrske buteljke za kamermana preveč za RTV-hišo! Ob zlatih padalih za sodelavce generalnega direktorja, spomnimo, da gre za zneske med 80 in 100 tisoč evri, so sodelavci OMP iz svojih ne previsokih plač zbrali denar za to, da so lahko pripravili spodobno oddajo. 

Litri šampanjca, umetnine, odpravnine

Ob litrih Moëta, ki končajo v WC-školjkah, je strošek pollitrske buteljke za kamermana preveč za RTV-hišo! Ob zlatih padalih za sodelavce generalnega direktorja, spomnimo, da gre za zneske med 80 in 100 tisoč evri, so sodelavci OMP iz svojih ne previsokih plač zbrali denar za to, da so lahko pripravili spodobno oddajo.

Poleti si je vodstvo brez povoda in brez pojasnila privoščilo nakup 15 umetniških slik za skupaj 9 tisoč evrov, ki zdaj navešene brez reda in okusa 'krasijo' tajniške pisarne in eno od sejnih sob. O tem, da je potratilo skoraj 50 tisočakov za nekompetentno zunanje podjetje brez referenc, ki je namesto vodstvenih RTV-jevcev pisalo strategijo javnega medija, niti ne izgubljamo besed.

In tudi ne o tem, da bo vso pomlad treba drago plačevati zunanje kamermane in druge sodelavce, da bodo uresničevali željo direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije po tedenskem prenašanju bogoslužij.

No, morda bodo odgovorni po tem članku usmiljeno privolili, da en pollitrski Moët konča v žepu pridnega honorarnega kamermana.

P.S. Ste že opazili, dragi RTV-jevci, da se je kakovost toaletnega papirja zelo poslabšala? Za koliko Moëtov bi imeli nazaj staro kakovost?,« so zapisali ustvarjali spletne strani.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek