REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Delal sem za mafijo«: Tujski legiji v Ukrajini poveljuje poljski kriminalec Broda. Bremeni ga 71 kaznivih dejanj!

»Delal sem za mafijo«: Tujski legiji v Ukrajini poveljuje poljski kriminalec Broda. Bremeni ga 71 kaznivih dejanj!Obtožbe ukrajinskih legionarjev na račun poveljnika, mafijaša: je alkoholik, nadlegovalec žensk in tat. Vir: Zajem zaslona, Twitter
»Legionarji so štiri mesece rotili državni vrh v Kijevu, naj jim pomaga, a odziva ni bilo. In hude kršitve se še vedno dogajajo,« poroča Kyiv Independent.

Tujski legiji prostovoljcev in plačancev v Ukrajini poveljuje razvpiti kriminalec iz Poljske, ki borce pošilja na samomorilske misije in sili v roparske pohode, razkriva Kyiv Independent.

Toda zadevni poveljnik, kot poroča Deutsche Welle (DW), zanika vse obtožbe.

»Legionarji so štiri mesece rotili državni vrh v Kijevu, naj jim pomaga, a odziva ni bilo. In hude kršitve se še vedno dogajajo. Članek smo objavili, da bi se končno nekaj zgodilo, premaknilo. Težave v armadi je treba rešiti zdaj, med vojno, kajti kasneje bo morda prepozno,« je v intervjuju za DW dejala Ana Mironjuk (Anna Mironyuk), soavtorica poročila, ki ga je objavil Kyiv Independent.

Ukrajinski časnik v angleškem jeziku je objavil članek o mednarodni legiji, ki v Ukrajini zbira tuje prostovoljce, saj je bila ustanovljena na pobudo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Članek se nanaša na del tujske legije, ki je podrejen Glavnemu obveščevalnemu oddelku ukrajinskega ministrstva za obrambo in opravlja posebne naloge na fronti v boju proti ruski invaziji.

V resnici gre za hude obtožbe legionarjev proti njihovemu (poljskemu) poveljniku.

Obtožbe, predstavljene v časniku, se nanašajo na enega od ključnih poveljnikov Legije, 60-letnega Poljaka, ki ga v časopisu imenujejo Saša Kučinski. Vendar pa je raziskovanje novinarjev pripeljalo do prave identitete človeka z vzdevkom Saša - to je poljskega državljana Piotra Kapuscinskega (Kapuščinskega).

Javnost na Poljskem je dobro znan po vzdevku Broda (Beard – Brada v slovenščini), in kopici kriminalnih dejanj, kar ga je izstrelilo v sam vrh poljskih gangsterjev.

Znano je, da je bil Broda vpleten v sojenje eni največjih kriminalnih združb na Poljskem, tako imenovani Pruskovi tolpi (Pruszków gang), mafiji, ki je nekoč bila največja ter strah in trepet v državi.

Ulovljen: novinarjem Kyiv Independenta je ob pomoči računalniškega programa za prepoznavo obraza uspelo razkriti pravo identiteto poveljnika ukrajinske Tujske legije, ki je nastala pod taktirko predsednika Ukrajine Volodomirja Zeleneskega. Kyiv Independent in Bellingcat sta primerjala ujemanje obraza na fotografiji Piotra Kapuscinskega (levo) in Saše Kučinskega (desno). Vir: Zajem zaslona, Kyiv Independent

V 2000-ih letih so poljski preiskovalni organi obtožili Piotra Kapuscinskega, ki je imel po ugotovitvah portala Polanddaily24.com za seboj 71 zločinov, vključno z eno ugrabitvijo.

A tudi v vrstah ukrajinskih sil je Broda nadaljeval po starem – ni da ni: vrstili so se nasilje, ropi, spolno nadlegovanje žensk, sumljive, nepripravljene akcije…

Leta 2009 pa je bil preiskovalni postopek prekinjen, ker je dobil status »kronske priče«.

Na podlagi njegovega pričanja je bilo obsojenih devet članov organizirane kriminalne združbe, so takrat poročali poljski dnevniki.

Toda kasneje je bil Kapuščinski osumljen še drugih kaznivih dejanj, zato je leta 2020 izgubil status privilegirane priče. V članku poljskega časnika, ki se sklicuje na poljsko državno tožilstvo, je navedeno, da Kapuščinski že leta meša »resnico in fikcijo«, zato številne njegove izjave niso bile potrjene kot verodostojne.

Takrat je že leta živel v Ukrajini. Tudi v tej državi je bil glede na državne evidence sodnih protokolov od aprila 2017 v Ivano-Frankivsku osumljen ropa in spolnega nasilja.

Novembra 2017 je sodišče v Varšavi zahtevalo izročitev Kapuščinskega, ker je bil na Poljskem obsojen na tri leta zapora. Toda pravosodje v ukrajinskem Galiču je želelo najprej preučiti možnost sprožitve lastnega sodnega postopka proti njemu. Tako se je zadeva zavlekla...

Lani je ukrajinska policija v njegovem avtomobilu našla pištolo; aretirali so ga, a je plačal varščino in odkorakal na prostost. Maja 2022 so v Galiču čudežno prekinili preiskavo ropa in spolnega nasilja. Državni tožilec Ihor Tjuško je za DW povedal, da je razlog za opustitev preiskave – služenje Brode v ukrajinski vojski.

A tudi v vrstah ukrajinskih sil je Broda nadaljeval po starem – ni da ni: vrstili so se nasilje, ropi, spolno nadlegovanje žensk, sumljive, nepripravljene akcije…

Vojaška služba ni izboljšala značaja Kapuščinskega, ugotavljajo novinarji Kyiv Independenta. Očitajo mu, med ostalim, spolno nadlegovanje zdravnice v Tujski legiji. Poleg tega je prisilil tuje prostovoljce, da so v začetku junija med boji za Severodoneck in Lisičansk v Donbasu oropali veleblagovnico.

Legionarji trdijo, da jih je Kapuščinski nepripravljene pošiljal v tvegane vojaške operacije.

Primer je enota prostovoljcev iz Brazilije, ki je bila v bojih za Severodoneck najprej izpostavljena ognju lastnega topništva, nato pa je bila več dni izpostavljena sovražnikovemu ognju brez hrane, vode in možnosti evakuacije.

Novinarji so ga poklicali po telefonu, da bi Kapuščinskemu dali možnost, da se odzove na obtožbe, a on jih je zavrnil in dejal, naj jih pošljejo ukrajinskim pravosodnim organom, saj sam nima časa za pogovor.

»In potem je odložil,« je razkrila osupla Ana Mironjuk.

Tudi novinar televizije DW je s poveljnikom ukrajinske Tujske legije poskušal vzpostaviti stik prek njegovega odvetnika Petra Škvarka (Petro Shkwarka), ki ga je zastopal v Galiču. Kapuščinski je nato v pogovoru za DW potrdil, da je poveljnik mednarodne legije in da ima kriminalno preteklost ter da je bil »kronska priča«.

Mafijaš iz Poljske, ki v Ukrajini poveljuje domači različici tujske legije v sestavi ukrajinskih sil. Sodeč po fotografiji in našitkih na uniformi, je prilezel do epolet polkovnika v ukrajinski vojski. Sam sicer pravi, da res nosi označbe polkovnika, vendar ni častnik. Vir: Zajem zaslona, Twitter

»Delal sem za mafijo. Kradel sem, prodajal kokain, bilo je veliko tega,« je izjavil Kapuščinski in dodal, da nima častniškega čina v ukrajinski vojski, kljub fotografijam, na katerih je videti, da ima epolete polkovnika, saj po ukrajinski zakonodaji tujec ne more imeti višjega čina od mlajšega vodnika.

DW je skušal pridobiti izjavo pristojnega ministrstva v Kijevu o tem, v kakšnem statusu je Piotr Kapuščinski in kakšen je izid pregleda pritožb zoper njega. A predstavnik pristojne institucije Andij Jusov ni našel časa za odgovor na ta vprašanja.

Poudaril je, da je dolga leta opravljal naloge za poljsko tajno službo.

»Čeprav veliko ljudi pozna mojo biografijo, me v Legiji spoštujejo. Zato mi je prijatelj na uniformo preprosto prilepil polkovniške epolete. V Legiji častniški čin ne igra nobene vloge, saj tukaj dobro živimo skupaj in se borimo skupaj,« je pojasnil Kapuščinski.

Zavrača vse obtožbe na svoj račun, ki so podane v časnikih in trdi, da so se novinarji pogovarjali z dezerterji, ki so zapustili bojišče pri Severodonecku.

»V vojnih časih take postrelijo. Toda Ukrajina je liberalna država. Z avtobusom sem jih poslal v Kijev, jim odvzel orožje in vojaške izkaznice. Izgnani so iz Legije. Šlo je za skupino Kolumbijcev. Pritožili so se vojaškemu tožilstvu,« pravi Kapuščinski in dodaja, da so nato zaslišali njega in druge vojake, a kršitev niso ugotovili.

Glede ropa veleblagovnice v Lisičansku Kapuščinski trdi, da je imel dovoljenje lastnika za prevzem blaga, ki ga njegova enota potrebuje. Služba za odnose z javnostmi verige za prodajo tehničnega blaga Komfi je nato potrdila, da je dovolila odvoz blaga.

Ista vprašanja je ignorirala tudi pooblaščenka predsednika za obrambo Aljona Verbicka.

DW je skušal pridobiti izjavo pristojnega ministrstva v Kijevu o tem, v kakšnem statusu je Piotr Kapuščinski in kakšen je izid pregleda pritožb zoper njega.

A predstavnik pristojne institucije Andij Jusov ni našel časa za odgovor na ta vprašanja.

Ista vprašanja je ignorirala tudi pooblaščenka predsednika za obrambo Aljona Verbicka. Služba za odnose z javnostmi Legije, ki je podrejena kopenskim silam Ukrajine, je po poročanju DW podala izjavo, da obveščevalni oddelek ministrstva za obrambo ni odgovoren za Legijo.

Kdo pa je?

To ni jasno. Jasno je le, da najbolj »elitnim« tujim plačancem v Ukrajini poveljuje - mafijaš in zločinec. In se menda bori za »slavo Ukrajine«...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek